0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #720 -: Февруари 21, 2014, 19:54:53 pm »
Здравейте! Все още не знам дали имам ИР/или в каква степен е/- лекарката при която отидох никак не си дава зор и сега търся друг специалист,но от декември месец съм на диета и резултата е -15 кг :lol: :cheerleader: :cheerleader:. Последните две - три седмици минах на диетата саут бийч в която е засегната основно ИР. Не ям хляб, ориз,нищо сладко и тестено. Наблягам на варива/боб и леща/ пилешко филе и риба, млечни - предимно извара и малко сирене обезсолено и сравнително истинско :oops: вече включвам и някой плодове, 1 портокал, ябълка опитвам се да спортувам доколкото ми стига време за това/забравих за колата и асансьора/, но най-важно е че имам енергия, наспивам се много по лесно, вечер след работа, си поемам домакинството без да се затруднявам/преди едва ми се ставаше/. Днес покрай тази задушница и ходене по гробища се отпуснах и си позволих 1 банан и около 40г шоколад но горчив без захар 85% какао, но утре ще се коригирам. Подложих и семейството, на моята диета - притеснявам се за детето ми има голям апетит и не искам да се сблъска с моите проблеми. Мъжът ми също се чувства по добре. Дано нещата ми се получат искам да сваля още поне 20кг и тогава да започна прегледите при АГ и работата за бебе/не че сега си я спестяваме де :wink:/ и дано се получи. Само едно не мога да разбера, защо след като качих 40кг и то след раждане и като личната лекарка виждаше какво сатва и че се старая да сваля, а не ми се получава не ме насочи към ендокринолог, а го направи след като започнах да вдигам кръвно и т.н
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #721 -: Февруари 22, 2014, 13:08:13 pm »
Д-р Георгиев за мен е добро решение работи на частно а също и с генеколози от Селена ,не съм в къщи като се прибера ще ти дам и координати с точност. Желая ти успех и поздравления за свалените килограми и за промяната на хранителни навици . :goodluck:
*
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #722 -: Февруари 22, 2014, 21:14:00 pm »
Не подлагай детето на такава диета! То още расте и има нужда от въглехидрати. Давай му повече плодове! Намали му сладките неща! Гледай да се храни балансирано!

*
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #723 -: Февруари 25, 2014, 18:01:04 pm »
Сладко й взимам рядко, предимно шоколад, но и ограничих белия хляб/може да се тъпча с него постоянно/, както и ориза и картофите. Гледам да наблягам на риба.
Намерих си свестен ендокринолог, утре ще си правя обременяване, този път с глюкоза и ще ми изследват и реактивния инсулин. Правиха ми ехо на щитовидната, леко е задебелена от едната страна, ТСХ ми е 2, но имам бележка за изследване на още няколко хормона. Дано всичко е наред osi_1
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #724 -: Февруари 26, 2014, 18:46:41 pm »
Момичета, помагайте, моля Виии... Днес си направих обременяване с глюкоза и ето резултатите ми:

глюкоза - 0мин.- 4.97 /2.78-6.20/
глюкоза - 60мин.- 11.32
глюкоза-120мин.- 8.81 /0-7.8/

инсулин - 0мин.- 13.14 /4.1-26/
инсулин - 60мин.- 202.4 /4.1-26/
инсулин - 120 мин.- 142.1 /4.1-26/

Сигурно съм с инсулинова резистенстност  :balk_159:
Направо съм шокирана. Преди около две седмици на 3 ден от МЦ пък изследвах и други хормони  като от тях ЛХ, ФСХ и всички мъжки - тестостерон, ДХЕА-С, 4андростендион, 17-ОХ- Прогестерон са завишени... Всичко съм си пускала на своя глава, освен ЛХ и ФСХ-то, назначени ми от докторката да ги проверявам всеки месец, след неуспешно инвитро. Тя въобще не спомена, че може нещата да идват от някакви проблеми с другите хормони /за втори път инвитро, никога не ме е карала да ги изследвам/, а само ми даде да пия ДХЕА-Б за подобряване качеството на яйцеклетките. Е, направо хубаво съм го подобрила...,  добре поне, че си наумих да ги направя и то следствие на повишено окосмяване на лицето... Иначе нямам поликистозни яйчници, не съм с наднормено тегло, от къде идват тези бели??.... Октомври 2013 правих лапароскопия с отстраняване на малки ендометриозни кисти и огнища и после почнах добавките... Дали е от тия добавки - ДХЕА-Б, ...от много пържено ли....- възможно ли е, на приятелят ми майка му прави много пържени неща и ползва олиото няколко пъти  osi_10  , сладко хапвам, но не прекалявам..... osi_1
*
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #725 -: Февруари 27, 2014, 18:50:46 pm »
Аника, от известно време насам изчетох какво ли не за тая пуста ИР, а и от нещата който ми е казвала личната лекарка и предавания по ТВ съм разбрала едно, това че си слаб, не значи, че си здрав. Книгата, която ми даде най- добри представи е диетата Саутбийч/преди като чуех за нея си представх празноглави мацки по бански/ писана от лекар кардиолог. Вземи я струва около 12-13лв и ще разбереш много неща. Благодарение на тази диета/ придържам се към принципа, не към рецептите, защото са доста соленички :)/ за 3месеца стопих 18кг -декември тежах 135кг тая сутрин заковах на 117 при височина 175. Килата ги качих след раждането бях 80 при забременяването и родих 90, но се случиха неща и от стрес и притеснения започнах да ям като прахосмукачка и така.
Ето и моите резултати от вчера
глюкоза 0 -     4,9
глюкоза120-   6,2
инсулин 0 -    16,6
инсулин120 -  30
ТСХ  - 2,4
ТАТ и МАТ в норма
Мнението на лекаря:- Слабо изразена ИР - лечение метформин + продължаване на диетата +гимнастика
и еутирокс за щитовидната защото планувам да забременявам, а тогава било добре ТСХ да е около 1 иначе ако не се плануват бебета резултатите за щитовидната са си ок.  ИР мисля при тези стойности можеше само с диета да се оправят но съм на 34 и нямам много време за забременяване.
Преди дни се бях отчаяла, но този форум ми изясни, че това не се случва само на мен и сега продължавам с диетата/ от нея освен свалените кг се чувствам много по енергична / , ще си пия хапчетата и ще посетя един АГ в София, за да разбера какво още трябва за бебе. Дано нещата се получат с божията помощ и с тази на лекарите.
Успех на всички момичета във форума.

PS Сикссенс, как се чувстваше като започна с метформина, имаше ли странични ефекти, свали ли кг. Най се притеснявам, ако ги спра някой ден дали няма да се окажа с висока кръвна захар. Моля споделете личния си опит с тези медикаменти
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #726 -: Февруари 27, 2014, 19:38:12 pm »
В началото леко ми ставаше лошо, но само първите дни, докато свикне организма. Гледай да го приемаш по време или след храна. Свалих 17 кг за малко повече от 3 месеца, разбира се, комбинирах с ниско въглехидратна диета. Обикновено след 6 месечно лечение, се прави контрола на инсулина и глюкозата, не е задължително с обременяване. Според резултатите се преценява какво да се прави по-нататък. Може да се спрат лекарствата, а може и да се продължат с коригирана доза, зависи как се е повлияла резистентността. Не би трябвало да има проблем след спирането на метформина, стига да си спазваш умерен хранителен режим, да внимаваш с въглехидратите и да не напълняваш рязко и много, защото ще се върнеш в изходна позиция. В общи линии, оттук нататък, за да се поддържат нещата и да не се стига до диабет, трябва цял живот да внимаваме как се храним. Но не е задължително да гладуваме и диетуваме цял живот, разбира се :) Просто по-умерено с определени въглехидрати, по-здравословен начин на живот и хранене, доколкото е възможно и така.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #727 -: Февруари 28, 2014, 19:42:28 pm »
Spasi, благодаря за отговора  :balk_7:  А иначе задължително ли е да има СПКЯ или ПКЯ при наличие на инсулинова резистентност? Посещавам Ин-витро клиника, до сега не са ми казвали да имам такива. И още нещо, понеже много трудно качвам килограми и едва съм качила 49, от предишните ми 44-45, се предполага, че всичките тези диети, които се правят, ще доведат отново до намаляне на телгото ми... Някой може ли да ми предложи такава диета, която от една страна да бъде  правилна при Инсулинова резистентност, а от друга да не сваля килограми?  osi_10
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #728 -: Февруари 28, 2014, 19:48:42 pm »
 Забравих да дам  и стойностите ми на

FSH - 18.69  /фол. 3,5-12,5, ов. 4,7-21,5/
LH - 11.90  /фол. 2,4-12.6,  ов. 14,0-95.6/, от 3 ден на МЦ.
 Възможно ли е да са такива, в резултат на примерно на Инсулинова резистентност, довела до повишаване на мъжките хормони и съответно  високи ФСХ и ЛХ? Благодаря ви предварително за отговора.
   :a_cat_01:
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #729 -: Февруари 28, 2014, 20:16:16 pm »
Аника, на колко години си? Много е високо ФСХ, пила ли си някакви хормонални лекарства преди да се изследваш? Какво казва лекаря ти за тези резултати?
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #730 -: Февруари 28, 2014, 20:50:39 pm »
Аника, относно диетите, преди време имаше едно предаване по една от Диемите "Супер слаби срещу супер дебели" -има серии от него из нета, но основно взимаха в клиника един със свръх тегло и един много слаб и ги подлагаха на еднаква балансирана диета, като крайния резултат беше, че слабия напълняваше, а пълния свяляше кг. Но и двата участника имаха дисбаланс в хормоните и куп здравословни проблеми. И все повече се обеждавам/до преди месеци не исках и да чуя/, че храната е от огромно значение за здравето. Другите стойности не мога да ги коментирам, защото нямам опит.  Киста на десния яйчник ми откриха когато бях на около 16-17г имах не много редовен, но болезнен цикъл изписха ми противозачатъчни /който така и не пих/, после цикала ми стана през 31 ден и много болезнен, но кистата не се промени стой си така отгоре/фоликулярна/. Когато тръгнах да забременявам след година и половина неуспешни опити/бях на 26/ всички хормонални изследвания ми бяха в норма, само тестостерона 0,51 колкото и сега и АГ ми д-р Янакиева каза, че нямам други причини да не забременея, освен хламидията която се оправи с едноседмичен курс антибиотици. Два месеца по -късно забременях. Кистата си я имам и сега 7мм голяма и все ми изписват Диане 35 /ама не мисля да ги пия/.
Всичко това го пиша като съвет към всички жени, който не се успели да забременеят и си викат има време- търсете специалисти, понякага  се касае за много малък проблем
« Последна редакция: Февруари 28, 2014, 21:06:45 pm от spasi »
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #731 -: Февруари 28, 2014, 21:29:32 pm »
Не,sixsens, не съм пила никакви хормонални. На 35 години съм. Просто октомври миналата година претърпях лапароскопска операция за отстраняване на ендометриозни малки кисти и огнища, и ми дадоха да пия ДХЕА-Б /него уж не го водят хормонално/, за подобряване качеството на яйцеклетките. Докторката не ми е казвала да си проверявам стойностите след това и направо започнах стимулация на 9 януари, при което на 5-6 ден имах много високи стойности на ЛХ и ФСХ и прекратихме опита, защото нямаше смисъл, фоликулите стигнаха 9мм и до там. Просто се ядосвам на док., че ако ме беше посъветвала да направя предварително изследването, нямаше да се подлагам на безсмислени стимулации. Тя самата не ми каза в последствие, защо може да са такива високи стойностите, направи учудена физиономия и каза само -пий ДХЕА- Б и Оргаметрил, /като Оргаметрила го почнах след като първо си пуснах всички хормони на следващия /след инвитрото/ цикъл. За мен лично е несериозно отношение да не се търси причината за това, а и мъжките хормони ги пуснах на своя глава и като й казах по телефона за високите им стойности, беше много лаконична и абсолютно не ме посъветва какво да правя. За инсулинова резистентност също сама реших да го направя. Честно казано, ако не са тези форуми..., не знам какво ще правя... Благодаря на всички  :bori_021:
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #732 -: Февруари 28, 2014, 22:01:20 pm »
Смени си лекарката, това мога да те посъветвам. На 35 години, нямаш много време за губене да обикаляш гинеколозите. Високите стойности на ФСХ са индикации за намаляване на резерва по принцип. Трябва задължително да се направи оценка на яйчниковия резерв. Ендометриозата също може да допринесе за редуциране и влошаване на резерва. Трябва ти добър специалист. Нека се прехвърлим в темата за хормоните, че вече доста излизаме от тази за инсулиновата резистентност.
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=39329.680
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #733 -: Февруари 28, 2014, 22:09:09 pm »
Ами аз включих хормоните, понеже не знам дали тяхното завишение не е във връзка с инсулиновата резистентност и от нея да идват белите. А колкото до докторката - ходя в клиника Щерев... Нали са едни от най-добрите, което естествено не значи, че и там не претупват понякога...  :bori_021:
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #734 -: Март 01, 2014, 18:40:26 pm »
Не мисля, че може да има такава връзка с ИР, която да даде такова отражение на ФСХ. Обикновено ИР е в пряка връзка със СПКЯ и ако има завишение на някой хормон, то това ще е ЛХ. И пак връзката между двете явления не би била пряка, а по-скоро косвена, по скромното ми мнение.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #735 -: Март 04, 2014, 13:55:09 pm »
Здравейте ,може ли да потърся разтълкуване на резултатите ми от ОГТТ и Инсулинов Серум.Вероятно става въпрос за ИР,но лекарката ми е в  отпуск и ще трябва да почакам за мнение.Благодаря ви предварително .
Кръвна захар    0 мин  5,46
Кръвна захар    60мин  4,15
Кръвна захар 120 мин  3,7
**************
Инсулин серум     0 мин 8,7   ДГ 8,9   ГГ 28,4
Инсулин серум   60 мин 66,50 
Инсулин серум 120 мин 75,7 ДГ 8,9   ГГ 28,4
*
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #736 -: Март 04, 2014, 18:29:14 pm »
Здравей и аз съм нова в това, но ето моите резултати и лекарското мнение
захар 0  -  4,9
захар 120 -  6,2
 инсулин 0 -16,6
инсулин120- 30
Според лекарката е лека инсулинова резистентност и пия меформин  :wink:
*
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #737 -: Март 04, 2014, 21:56:33 pm »
Сиксенс, извини ме че отново те занимавам, но какво точно изпитваше в началото с метформина. Подуване на стомаха, гадене, на моменти леко замайване, дори лека уморяемост и сърцебиене, но последните две може и да са от еутирокса
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #738 -: Март 04, 2014, 23:11:00 pm »
Писах ти и в другата тема, сега виждам тази. Сърцебиене не съм имала, по-скоро леко гадене и дискомфот в стомаха, леко замайване, но не като световъртеж, а като при гадене. За подуване не помня специално от това да ми се е случвало, но аз съм с колит и перманентно подуване, та не мисля, че съм критерий точно по този въпрос.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Всичко за инсулиновата резистентност (бел. мод.)
« Отговор #739 -: Март 05, 2014, 18:23:34 pm »
Благодаря, всъщност днес ми е по- добре, обадих се на Личната лекарка каза че е нормално от хормоналните да се учести пулса. :lol: