0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Колики!
« Отговор #20 -: Юли 16, 2008, 10:47:58 am »
Ние бяхме с Чико. Преди 5 години нямаха криво шише. Но при тях хубавото е, че за да се отвори капачката има три пълни оборота. За да може да влиза въздух и да се яде кисело мляко с бисквити е достатъчно да се отвърти един оборот. Нищо не изтича от капачката и не се цапа. Не ми се е налагало да ги сменям в периода на хвърляне. След време дойде и периода на ритане. Едното шише малко се пукна на дъното, ама нямаше особен проблем. Ползвахме си ги над 4 години и не се съсипаха. Имат много видове, различни биберони и бля бля бля, мога да си ги хваля до безкрайност, но...
Помпата им не изцежда докрай. Аз се цедих и около 1/3 се изцеждаше с помпата и после на ръка. Дори и по магазините казват, че има проблеми с Чико, че няма резервни части, имат много оплаквания... А всички хвалят помпата на Авент.
Няма ли да е безумно тъпо помпата да е на авент, а шишетата на чико. Ще настане едно безумно миене на шишета, помпи. А за стерилизатора, пак препоръчват авент. Дали ще влязат там дългите шишета на чико?
И от тук започват и другите разлики. Авент се отварят на 1/3 оборот. За въздух трябва да разчитам само на тези прорезчета в биберона. Ако става дума за вода ок, ама ако е нещо по-гъсто дали ще има проблем.
Аз не искам да виня Авент. Зная, че проблемът е в моето дете. Но така е било при баща му и при чичо му, при двете му братовчедки и нямам основание да мисля, че при брат му ще е различно.

Шантава работа. Хайде оплаках ви се!
За тези, които ще хранят кукли през следващите 7-8 години, явно ще имам премного стари шишета в излишък :)
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
Re: Колики!
« Отговор #21 -: Юли 16, 2008, 11:50:15 am »
Благодаря на д-р Бърди за изказаното професионално мнение.

А кърмата, че е най-доброто мляко- спор няма  :D

И ние сме на това мляко, :) но в повечето случаи го давам от шише. Помпата ми е Авент, много съм доволна, а от нея преливам в шише на Нук. :)

Аз бих искала да задам въпрос към д-р Бърди, ако отново се включи.
Какво точно представляват коликите като физиологичен процес и на какво се дължат?
Липса на ензим ли е това или...?
Знам различни обяснение, но някои звучат толкова лаишки, та чак глупаво.

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Колики!
« Отговор #22 -: Юли 16, 2008, 12:08:00 pm »
"Какво точно представляват коликите като физиологичен процес и на какво се дължат?
Липса на ензим ли е това или...?"
->Никой не знае. Всъщност често под "колики" се разбират множество неща, нямащи нищо общо с колики. Или казано другояче, това е сумарно понятие, чието значение е грешно от позиция на причината (етиологията).
Според моите наблюдения, типичните колики са продукт на ферментация (преяждане, лактазен дефицит). Не мисля че има "неврологично" обусловени "колики". По скоро детето е раздразнимо по ред причини, а плача се възприема като "колики". Но не са.

Най-често при бебета глада се "кръщава" "колики". Особено при изключително кърмените деца.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Колики!
« Отговор #23 -: Юли 16, 2008, 12:54:19 pm »
Доколкото съм 4ела ,думата колики в медецината озна4ава -болка в корема
кое може да ги предизвика? (тъи като не са само при новороденото,а и при въздрастните)-приемането на алкохол ,неправилно продължително хранене (примерно 1 път на ден ).
Някои по силни медикаменти съ6то могат да предизвикат колики.
Как можем да ги избегнем-Трябва да се избягва: алкохол ,4ая ,кафето,газираните напитки,соковете в големо коли4ества(което и се препоръ4ва на маиките-кърма4ки). Това е като цяло ...
При бебета тези сИмптоми са 4ести ,заради недоразвитата храносмилателна  система.Като поема храната ,влиза и въздух в корем4ето му и така се предизвикват газовете и тн .
При нас коликите бяха до 2 рия месец ,но пък ни се появи рефлукса . Като храните бебето надигаите 6и6ето ,така 4е целят биберон да е запълнен с млякото -така по -малко въздух се поема .Оригваите бебето задължително...СЪ6то така 4рез сукателния рефлекс ,се произвежда хормона ендрофин (известен като хормона на 6тастието )и така се подтиска болката .Лина като бе6е на 1-2 месеца  и давах кутрето си (за6тото не може6е да захапе бибата си )и така се успокоява6е.Както е казал Бърди безразборното хранене(в по напреднала въздръст е нездравословно и става ло6 навик) съ6то води колики ,ние изградихме режима на 3 месеца и половина и  до сега си яде  така в определени 4асове ...
« Последна редакция: Юли 16, 2008, 12:57:01 pm от Shakira25 »
Entre ce que je pense, ce que je veux dire, ce que je dis, ce que tu veux entendre , ce que tu crois entendre et ce que tu entends, il y a au moins 6 bonnes raisons de ne pas se comprendre....

Je suis  sous le choc et endeuillé des faits dramatiques qui se sont déroulés dans la crèche "Fabeltjesland" à Termonde.SINCERES CONDOLEANCES AUX FAMILLES DES VICTIMES ....
Re: Колики!
« Отговор #24 -: Юли 16, 2008, 13:19:52 pm »
 :DБлагодаря ви за експресното включване, докторе.
Така като си мисля, при нас проблемът не е глад, не е и преяждане. Ето какво се получава:
детето заплаква от глад, не чакам да ревне силно, а реагирам що-годе веднага -
вариант А - поставям я на гърда, тя засуква, след няколко минутки /по-малко от 10/ заплаква неистово и рита неудържимо с крака, буквално се съдира от рев. От този момент нататък не може, отказва да приеме мляко, било то от шише, било от гърда. Успокоява се като пийне малко чай. Внимавам и не прекалявам с количеството. Като извадя шишето пак следва рев. Успокоява се, като я хвана с корема към моята длан, ръцете и краката са отпуснати надолу, а тя е с дупето нагоре. Реално, за краткото време е успяла да изсуче много малко количество кърма и след има-няма 2 часа отново е гладна.
вариант Б - давам и кърма от шише, започва да се храни и се повтаря същото. Поглеждам, виждам, че е изяла около 60 - 70мл, примерно.  Изключвам варианта да не и харесва вкуса на кърмата, защото в самото начало я хранех и с АМ за недоносени Алфаре и пак така реагираше.
Не зная дали това е от значение, но Михаела се роди с недоносеност 1ва степен на 34.5 седмици с тегло 1650г. Това беше в следствие на силна вътреутробна инфекция.

Но както вече писах, това постепено отшумява. Вече, от около месец насам, по-рядко ги има тези болки, и не са така силни. Вече изяжда между 90 и 120мл. на 2.5 - 3 - 4 часа.

Пропуснах да уточня, че не ям:
боб, леща, зеле, лук, чесън, горчица, цитрусови плодове, пр.мляко консумирам ограничено... и въобще старая се да се храня както трябва. Алкохол по принцип не консумирам, така и не се научих :), кафе пия само безкофеиново.
« Последна редакция: Юли 16, 2008, 13:24:04 pm от Милена Б »

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Колики!
« Отговор #25 -: Юли 16, 2008, 13:33:24 pm »
Решения:

*за гърдата. Едно голямо и здраво кърмаче за по-малко от 10 минути е нахранено. Или не иска повече,или иска да се уригне, или иска да смените гърдата (не намира мляко), или изтърва зърното и се изнервя от това (поставяме зърното дълбоко в устата).
*за шишето-проверете как тече-много или малко ако тече-не може да се храни добре. Може да иска на едно хранене 70, след 2 часа 120, след 3 часа 70.  Това е нормално.

"Алфаре" е СПЕЦИАЛНО ЛЕЧЕБНО МЛЯКО и не е "мляко за недоносени". Алфаре е мляко за деца с АБКМ. Даването му на деца без данни за АБКМ е груба професионална грешка. "Пре НАН" е мляко за недоносени.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Колики!
« Отговор #26 -: Юли 16, 2008, 13:38:45 pm »
Георги  вече е изцяло на АМ от 2м,защото нямам кърма.При него не знам дали са точно колики,но през нощта пръцка много и силно и се свива,а крачетата вдига високо нагоре.Снощи се събуди в 3ч. и до сутринта си беше неспокоен.
<br />
Re: Колики!
« Отговор #27 -: Юли 16, 2008, 13:44:53 pm »
Благодаря ви отново. :)

"Алфаре" е СПЕЦИАЛНО ЛЕЧЕБНО МЛЯКО и не е "мляко за недоносени". Алфаре е мляко за деца с АБКМ. Даването му на деца без данни за АБКМ е груба професионална грешка. "Пре НАН" е мляко за недоносени.

Да, явно е грешка, но вече е късно. С това я хранеха в неонатологията. Това ми препоръча великата шефка на неонатологията в МБАЛ Русе. Може би, защото струва 28лв или защото въпросната докторка беше близка с представителката на вносителите на това АМ, може и да има някой лев далавера за нея, повярвайте ми, подозренията ми са основателни.
Както и да е! Вече е късно да оправя грашката си. Да не говорим, че по-голямата част от млякото го изхвърлих, защото тя ми каза, че като мине тегло 2100г, да сменя с Аптамил Премиум.

Още веднъж, благодаря, д-р Бърди.

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Колики!
« Отговор #28 -: Юли 16, 2008, 13:56:28 pm »
Няма проблем за детето в смисъл че "вреди".
Просто няма показания за да се дава,скъпо е, и може да даде преходни стомашно-чревни оплаквания и дискомфорт.

Ако имате изобщо нужда от АМ вземете "Хумана".
« Последна редакция: Юли 16, 2008, 13:59:07 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Колики!
« Отговор #29 -: Юли 16, 2008, 13:57:42 pm »
Георги  вече е изцяло на АМ от 2м,защото нямам кърма.При него не знам дали са точно колики,но през нощта пръцка много и силно и се свива,а крачетата вдига високо нагоре.Снощи се събуди в 3ч. и до сутринта си беше неспокоен.
Проверете си бибероните. Ако текат много-регулирайте ги.
Ако не е удобен с настоящите Ви биберони, опитайте с "НУК" биберони.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Колики!
« Отговор #30 -: Юли 16, 2008, 14:04:12 pm »
Няма проблем за детето в смисъл че "вреди".
Просто няма показания за да се дава,скъпо е, и може да даде преходни стомашно-чревни оплаквания и дискомфорт.

Ако имате изобщо нужда от АМ вземете "Хумана".

Ще ми се да кърмя, докато мога, но вече продукцията  :)намаля. Дърпам запасите от фризера. Скоро и до Хуманата ще опра. :wink:

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*

    georgeel

  • ****
  • 625
  • На мама разбойника
Re: Колики!
« Отговор #31 -: Август 14, 2008, 09:32:10 am »
При нас коликите са много тежки.Ползвам капките "Colief" и ми се струва че е по добре с тях.

п.п.Някоя мама чувала ли е за капките"Колитин"?
*

    тета

Силно подсечено дупе
« Отговор #32 -: Ноември 05, 2008, 22:28:21 pm »
  Моля помогнете....Синът ми е на годинка и 2м. до сега не съм виждала такова чудо! Дупето не само че е подсечено, но и се появи някакв обрив, който се разпространи по слабините, окило и над чурката. Опитах какви ли не мазила - Цинкова маз, КЛОРАН, Мустела, Пенатен крем, специално приготнвена смес, НИЩО.....става все повече и не минава :( Ходихме при личната докторка и тя ни каза със разтвор на пиоктанин (лилавото)и антибиотичен крем. След 2 намазвания цялото дупе и ануса му се разраниха и дори беше прокървил. Пишете. Чакам за съвет!
*
Re: Силно подсечено дупе
« Отговор #33 -: Ноември 05, 2008, 23:57:09 pm »
  Моля помогнете....Синът ми е на годинка и 2м. до сега не съм виждала такова чудо! Дупето не само че е подсечено, но и се появи някакв обрив, който се разпространи по слабините, окило и над чурката. Опитах какви ли не мазила - Цинкова маз, КЛОРАН, Мустела, Пенатен крем, специално приготнвена смес, НИЩО.....става все повече и не минава :( Ходихме при личната докторка и тя ни каза със разтвор на пиоктанин (лилавото)и антибиотичен крем. След 2 намазвания цялото дупе и ануса му се разраниха и дори беше прокървил. Пишете. Чакам за съвет!

тета, питай в темата на д-р Birdie за съвет. Прати му и снимки по мейла за да види пъпките.


*

    daninaa

  • ****
  • 700
  • Все някога ще успеем
Re: Колики!
« Отговор #34 -: Юли 22, 2009, 10:37:38 am »
Моето момченце беше така подсечено и ние сменихме доста кремове и мазила и накрая едно евтнино кремче ми помогна казва се универтан като намазах 3-4 пъти и всичко избледня но наистина д.р Бърде ще каже най добре.
*

    smile76

  • *
  • 201
  • Ако искаш да светиш на другите,трябва сам да гориш
Re: Колики!
« Отговор #35 -: Юли 23, 2009, 11:46:07 am »
За коликите при нас помагат капките Колийф - явно проблемът при нас е бил дефицит на лактаза. Също така много помага възглавничка с топла вода на коремчето, както и прословутите "самолетчета". Таткото се е случвало по цял следобед да я върти и люшка, но това я успокоява. Една приятелка пък каза, че най-добре действало индийско орехче - настъргват се две три търкания на орехчето - просто няколко прашинки и се слагат в лъжичка кърма или в млякото. Аз го пробвах веднъж, но така и не разбрах дали от орехчето се успокои или просто беше спокойна този ден.
Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.

*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Re: Колики!
« Отговор #36 -: Август 07, 2009, 11:13:22 am »
Беба беше на Саб симплекс, но според мен тя не е имала колики. Да се е случило в целия период докато стане на три месеца да проплаква така най-много десетина пъти и то не чак така неистово. Абе май сме били късметлии. А и да, аз се опитах още от самото начало да й направя някакъв режим на хранене и почивка, хем на мен по-леко, хем и тя да си свиква отначало. ИСтината е, че режима си го направи накрая тя и то след третия месец. Иначе когато беше неспокойна заспиваше на моя или на корема на татко си, леко масажче по коремчето за раздвижване на перисталтиката, хубаво уригване след хапване. И последно най-вече търпение му е майката, всичко минава полека лека.
P.s: Храним се с шишета на Авент, харесва си ги, помпата ми е Авент и от нея съм доволна, а пък АМ е Аптамил Комфорт-никакъв запек и много добре си го прие.