0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Още при първи преглед в 5-6та г.с, лекарят установи, че на десния яйчник имам 6 сантиметрова киста, ей така, появила се и се развила за 5 седмици от предишния преглед. Бях много изненадана, никога до този момент не бях имала подобен проблем. Днес, при втори преглед в края на 8-ма г.с, се оказа, че кистата все така си е там, 5 см. Лекарят ме увери, че в около 90 % кистите, появили се в първия триместър на бременността, изчезват спонтанно. Е, да, ама има 10 %, които ги оперират. И на мен това ми предстои, ако не изчезне. Спазвам си съответните ограничения за това усложнение и търпеливо ще чакам, да видим какво ще стане.

Момичета, дали това се е случвало (случва) и на вас? Как се справяте? Стигнахте ли до операция, ако да - как беше? Досега дори не бях чувала за операция по време на бременност. Ще ви бъда много благодарна, ако споделите опит и мнения.   
*

    _Elfita_

  • ****
  • 673
  • Няма невъзможни неща!
Saule_Nova, знам че питаш момичета с подобен проблем, аз не съм забременявала досега и нямам кисти.Но една моя позната роди миналата година секцио, тя е лекар и имаше киста преди да забременее, затова при секциото премахнаха и кистата. Мисля, че сега всичко е о'к .Има си прекрасно момиченце на 1г. и 4 месеца.
*
О, мисля че не бива да позволяваш операция ако кистите са фоликулярни. Аз имам 4 такива, които са вече огромнииииииии, но не съм искала скоро да ги мерят, защото така или иначе ми обясниха, че или ще изчезнат спонтанно, или след раждането ще ги мислят. Но дори за пункция не споменаха и няма да ги пипат докато съм бременна.
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
И на мен са ми казвали, че ако създава проблеми такава киста я оперират. Даже са ми казвали за операция, с която се премахва и целичт яйчник и това не пречи на бременността. Не смятам, че е наложително да се притесняваш сега за тази операция. Едва ли твоят лекар ще рискува да я прави ако не е крайно наложително.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
Аз направих хиперстимулация, доктора каза че до 12-13 седмица кистите ще се махнат.   Тази седмица съм на преглед и ще видим какво е положението.
Много ви благодаря!!!  :youwoman:

Да ви кажа - ще ви послушам! Първо - няма да се притеснявам отсега, както казва Тамара и второ - мисля да проуча всички възможни рискове, ако кистата не изчезне и все пак откажа интервенция. Със сигурност ще поискам и второ мнение. Mary, успех с ефектите от хиперстимулацията, дано са се махнали, гадините! Pukanka, ти си гърмян заек, щом изчакваш с 4, значи - може! Ако каже док, че е фоликулярна, отказвам операция на момента. Елфита, благодаря ти за информацията - щом са премахнали кистата на твоята позната чак накрая (операция 2 в 1 :D), значи бременност + киста не е чак такава драма. Успех и на теб.

Още веднъж - благодаря!!!       
*
 Saule_Nova, имам приятелка, при която се случи същото. Кистата беше към 6см и си изчезна, но чак към 5-тия месец, не я оперираха. Мисли позитивно (то така или иначе друго не можеш да направиш), стискам ти палци всичко да мине безпроблемно!
*
Saule_Nova, и аз съм имала киста при втората неуспешна бременност, което няма връзка с кистата, разбира се. Тогава ми казаха, че е нормално кистите да се появяват и да изчезват след раждането. Само това знам по въпроса. Сигурно е добре редовно да те следи лекар. Най-важното е, че бременността се развива. За другото -  консултирай се поне с още един лекар, щото не може то веднага операция.
И друг път си питай спокойно, щото, да знаеш, хич даже не парадираш с кистата си!  :D Ако това е парадиране, ще е най-странното парадиране, за което съм чувала.  :D Успешна бременност и спокойствие!
Лан, благодаря, думите ти още повече затвърдиха решението ми да се опъвам, докато петима лекари не кажат, че кистата трябва да се маха!

Дива Роза   :bighug: Съжалявам за неуспешната бременност! Успех ти желая!

Благодаря ти! Аз съм си притеснително диване!
*
Moмичетата вече са ти казали, но и аз да потвърдя. Направих кисти на яйчника и при двете си бременности. Не са ми създавали проблем досега, освен болки в точно в яйчника в началото на бременността. Вече съм 27 седмица, кистата още я има, но никой лекар не ми е споменал, че ще се наложи оперативно да се маха.


Moмичетата вече са ти казали, но и аз да потвърдя. Направих кисти на яйчника и при двете си бременности. Не са ми създавали проблем досега, освен болки в точно в яйчника в началото на бременността. Вече съм 27 седмица, кистата още я има, но никой лекар не ми е споменал, че ще се наложи оперативно да се маха.

Благодаря ти от сърце, Габи! Всяко мнение в полза на решение за отказ от операция ми е важно и ценно. (И другите са ми ценни, де, но понеже вече съм взела решение, много ме успокои, че не е безрасъдно). Значи, на теб никой не ти е пълнил главата с интервенции, които явно не са наложителни или нужни.
Лека бременност и всичко най-хубаво ти желая.
Но... чакай да те питам - колко беше голяма (е голяма, понеже нали и сега имаш) кистата? Да, неприятно наболва - вярно е. Казваш - в началото? А кога престана? Аз съм в едва десета седмица и болката отзвучава малко по малко. 
*
Но... чакай да те питам - колко беше голяма (е голяма, понеже нали и сега имаш) кистата?
По-скоро е важен видът на кистата има и такива, при които не може да се чака...потърси мнение ако ти е възможно в МД-София, д-р Начев.
Лан, благодаря ти, ще се опитам да го издиря и да се свържа с него по най-бързия начин. И без това се чудех от кого да искам второ мнение, но информацията, която ми даваш, решава въпроса.

Кистата ми се появи веднага, след като забременях и беше голяма 6 см, преди 10 дни беше 5. Док се изказа: "Тези кисти в 90 % от твоя случай изчезват сами след края на третия месец, но ако не се махне - оперираме". Явно не е спешно, от думите му съдя, че може да се чака и не е някакво извънредно явление, а най-нормална, средностатистическа киста, за която говорят дамите тук тук. Дано, защото много дълго си чаках бебето и не ми се ще да го подлагам на собствения си стрес при операция.     
*
Дано, защото много дълго си чаках бебето и не ми се ще да го подлагам на собствения си стрес при операция.     
Разбирам те. Препоръчвам този точно доктор защото се занимава само с операции и по себе си съдя, че не гори от желание да опирара. Аз отидох с такова направление, той отсече, че не съм за операция. Е, не бях...Успех, дано и ти да не си и да изкараш останалите месеци леко и безгрижно!
*
Saule_Nova, д-р Начев е добър хирург и се надявам да получиш компетентно мнение от него. Болката изчезна някъде след първото тримесечие. Иначе честно казано, не помня колко ми е голяма кистата. Спомням си, че на първите няколко консултации ми казваше, че е намаляла но още е там. А в петък, когато последно бях на преглед даже и не попитах за нея. Просто за разлика от теб аз не се притеснявам, тъй като и предишния път по време на бременността имах и не ми е създавала проблем. Освен това посещавам и д-р В. Дитрова и ако имаше проблем, вярвам, че щеше да ми каже.


здравейте,аз съм в 8-ма г.с.откриха ми киста,но ми прави проблеми.наредиха ми да лежа,тъй като постоянно ми зацапва.доста съм притеснена,чак в сряда съм на контролен преглед.док. ми каза ,че до 3 ия месец би трябвало да изчезне
*

    deep

  • *
  • 2887
  • believe in YOU
здравейте,аз съм в 8-ма г.с.откриха ми киста,но ми прави проблеми.наредиха ми да лежа,тъй като постоянно ми зацапва.доста съм притеснена,чак в сряда съм на контролен преглед.док. ми каза ,че до 3 ия месец би трябвало да изчезне

Слагаш ли Утрогестан или пиеш ли Дуфастон ? Почивай пълноценно! Успешна бременност! 

Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
*

    daniski

  • ****
  • 550
  • Моят дар от Бог-Грант Даниел
Моят постинг не се покрива 100% с темата,но да кажа,че една моя позната я оперираха по спешност от апендисит бременна в 6 месец!И после сина и се роди навреме,жив и здрав.И роди нормално!
И разбира се,ако може да се избегне една операция,защо не?
Re: Киста на яйчника и ранна бременност - операция?
« Отговор #18 -: Октомври 07, 2008, 14:51:24 pm »
Моята киста е 3,4см.Отначало ми зацапваше,после спря.До вчера бях на утрогестан 2 по 2,но от вчера съм на 3 по1.Днес пак ми зацапва малко.Незнам нормално ли е.Имам и леки болки точно в него яйчник.Аз съм в начална бременност 3гс,и това зацапване ме притеснява.Ако е от кистата,трябва ли непрекъснато да лежа?
Във всяка стъпка виждай края на пътуването!
Re: Киста на яйчника и ранна бременност - операция?
« Отговор #19 -: Октомври 07, 2008, 19:56:59 pm »
Ох, Рая, не знам какво да ти кажа... Моята киста беше с доста юнашки размери - 6 см са си това, но зацапвания никога не съм имала. Доктор потвърдил ли е, че кистата и зацапването при теб имат нещо общо? Щото моят лекар ми обясни, че ако киста се спука или нещо подобно, течността отива в коремната кухина, няма как да изтече отдругаде...
Т.е. - не знам зали го цитирам правилно точно за коремната кухина, но няма как течността да изтече вагинално.

Извинявай за стандартния въпрос, но второ мнение по твоята ситуация има ли? Стиксам ти палци!