0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    naiema

  • ****
  • 998
  • Да бъдем силни и последователни в борбата!
прогестерон
« -: Януари 26, 2006, 13:45:52 pm »
Здравейте,момичета!
Бих искала да ви попитам нещо.След направени хормонални изследвания ми откриха повишен пролактин и занижен прогестерон.Докторът въобще не обърна внимание на прогестерона.Каза ми ,че е свързан с пролактина и започнах да пия бромкриптин за намаляване на нивото му.
Progesteron - 3.34 nmol/L ( 10.62 - 81.28 )
Така ли е наистина?И какво значи намаленото ниво на прогестерона?
*
прогестерон
« Отговор #1 -: Януари 27, 2006, 11:22:34 am »
Намаленото ниво на прогестерона означава, че може да имаш трудности при имплантирането на оплодената яйцеклетка във втората фаза на менструалния цикъл (лутеалната фаза).
Не се безпокой - тези неща се регулират с лекарства. За прогестерона дуфастон или утрогестан във втората фаза. А за пролактина вече си взела мерки.
*
прогестерон
« Отговор #2 -: Януари 27, 2006, 19:45:12 pm »
Много важно при изследване на прогестерона е да изследването ти да е направено 7 дни след овулация. Много лекари те пращат на изследване на 21 ден с презумцията, че овулацията е на 14 ден. Аз 6 мес. пих дуфастон, а след това се оказа, че нямам проблем с нивото на прогестерона, но овулацията ми е между 17 и 22 ден.


прогестерон
« Отговор #3 -: Януари 27, 2006, 19:53:22 pm »
А може въобще да не е имало овулация, заради повишения пролактин. Тогава има логика двете изследвания да са свързани ;)
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
прогестерон
« Отговор #4 -: Януари 28, 2006, 08:19:55 am »
Нямало е овулация.
Прогестерона се синтезира след отделяне на яйцеклетка.Фоликула се превръща в жълто тяло(корпус лутеум)-което единствено синтезира прогестерон.Ако не се отдели яйцеклетка -не се образува жълто твло-няма прогестерон.
Ако е висок пролактина-няма овулация.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
прогестерон
« Отговор #5 -: Януари 28, 2006, 10:18:40 am »
подкрепям мненията на денис и литъл рабит!
точно затова лекарят засега не се е задълбочил върху прогестерона, с идеята, че свали ли пролактина, ще дойде овулацията, а с нея ще дойде и нормалният прогестерон.
нещата са навързани...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
прогестерон
« Отговор #6 -: Януари 28, 2006, 10:52:16 am »
Naiema,

а колко ти е пролактина всъщност?
*

    naiema

  • ****
  • 998
  • Да бъдем силни и последователни в борбата!
прогестерон
« Отговор #7 -: Януари 30, 2006, 10:04:41 am »
Благодаря ви,момичета! :D След прочетените коментари от вас се съгласих,че наистина е могло да се почака с прогестерона.
Heart,пролактина от 970 го свалихме на около 330.Но продължавам с бромкриптина,защото се оказа,че веднага след спирането му повиших нивата на пролактина.
*
прогестерон
« Отговор #8 -: Януари 30, 2006, 10:31:42 am »
При всички положения тези два хормона си взаимодействат и си влияят един на друг. Но аз лично съм чела, че понякога завишението на пролактина се лекува с прием на прогестеронови препарати. Така че най-добре да слушаш лекарят какво казва.
Имай предвид, че когато имаш завишен пролактин не е добре веднага да се хвърляш на прием на бромокриптин, а трябва да се търсят причините за неговото завишение. Задължително се изследват хормоните на щитовидната жлеза - много често тя е причина за повишен пролактин. Също така не трябва да се правят прибързани заключения въз основа на едно-единствено изследване за пролактин. Това е стресов хормон и веднъж може да е завишен, а следващият път да е в границите... Не е лошо да се направи и един ЯМР, за да се види дали няма някое аденомче в хипофизата.
А започнеш ли прием на бромокриптин, се пие до забременяване.
прогестерон
« Отговор #9 -: Януари 30, 2006, 10:51:19 am »
Да, направи си още едно изследване на Пролактин, може и в друга лаборатория. А и препарати като Бромкриптин, Парлодел, Достинекс не се спират изведнъж. ЯМР-то наистина е важно, ако хормоните на щитовидната са ти ок.
Искам да ти кажа, че не е задължително да има нещо на хипофизата, така че не се притеснявай излишно.
*

    naiema

  • ****
  • 998
  • Да бъдем силни и последователни в борбата!
прогестерон
« Отговор #10 -: Януари 30, 2006, 15:48:04 pm »
Момичета,правен ми е ЯМР и аденома на хипофизата е изключен.Продължавам с бромкриптина.
Незнам кои хормони се изследват за щитовидната жлеза,така че незнам дали там всичко е ОК.
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
прогестерон
« Отговор #11 -: Януари 30, 2006, 15:53:04 pm »
Браво. Хормоните на щитовидната жлеза се покриват от касата.
Виж ТУК.
*

    naiema

  • ****
  • 998
  • Да бъдем силни и последователни в борбата!
прогестерон
« Отговор #12 -: Февруари 01, 2006, 09:03:46 am »
Лали,благодаря.Прочетох за хормоните.Ще кажа на лекаря да ми пусне и тях.Трудно ми е да разбера защо все се налага лекарите да бъдат напътствани от самите нас във връзка с изследванията.Така де!Поне на мен ми се случва.Толкова ли няма някаква схема по която да действат и една по една да отхвърлят причините.Добре,че ви има Вас за да знам какво да изисквам от т.нар.специалисти.
прогестерон
« Отговор #13 -: Февруари 01, 2006, 16:40:49 pm »
Здравей мила Найема,
Изследвай си ама всички хормони и инсулини за които се сещаш. Не пропускай нищо защото понякога проблема е в дребните неща които не сме догледали. В тази връзка мисля, че беше казала, че не сте правили спермограма. Докога ще я отлагате. Изключете я като вариант. Не е страшна и мъжът ми вторият път сам отиде. Не прави моята грешка за да не стане беля. Аз пих лекарства 5 год. и изведнъж се оказа, че на мъж ми спермограмата е лоша. Така че чети, питай и не пропускай изследване. Успех
*

    naiema

  • ****
  • 998
  • Да бъдем силни и последователни в борбата!
прогестерон
« Отговор #14 -: Февруари 02, 2006, 10:15:48 am »
Здрасти,Марианасико! :D За спермограмата се погрижихме.Проблема там е само в увеличените левкоцити.За разширена такава отлагаме,защото мъжа ми е изстинал нещо.Но и нея ще направим.И ще продължавам да настоявам за по-сериозно отношение от страна на лекарите.