0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Улцерозен Колит
« -: Март 13, 2008, 12:44:03 pm »
Здравейте на всички,на мен ми поставиха  диагноза "улцерозен колит" преди 2 дни.Още съм в стрес,защото с мъжът ми искахме да си имаме дете.Сега постиянно ме успокоявя,че след като оздравея,ще си направим едно хубаво бебе.Е,да обаче това което чета страшно ме притеснява и ме е страх ,че никога няма да мога да имам дете..само това немога да приема.Моля посъветвяйте ме,възможно ли е забременяване и износване на ЗДРАВО дете с тази болест,че ще се побъркам вече,а съм само на 28г.Има ли майки с такава болест?Лекарите не препоръчват забременяване,защото настъпвали усложнения при бременноста,но иначе за какво живееш ако си нямаш детенце?Ние пробвахме 5-6 месеца и не се получи,след което се разболях и сега се разкъсвам от притеснения -ще бъда ли някога майка?
*
Re: Улцерозен Колит
« Отговор #1 -: Март 13, 2008, 12:56:19 pm »
Аз като чета следното,мисля че е добре да направиш един консулт с имунолог и генетик в Плевен.   

Етиология: Етиологията на заболяването не е напълно изяснена. Предполага се намесата на многобройни фактори: инфекциозни, неврогенни, психогенни, наследствени, алергични и имунни.
Приема се, че улцерозния колит е автоимунно заболяване. В серума на болни с ХУХК  има антитела, които реагират срещу антигените на собствените им епителни клетки от лигавицата на дебелото черво. Автоимунната генеза на ХУХК се подкрепя и от нерядкото му съчетание с други автоимунни заболявания - системен лупус, хемолитична анемия, васкулити, увеит и други.
Re: Улцерозен Колит
« Отговор #2 -: Март 13, 2008, 12:57:51 pm »
Мила
не знам какъв точно е този твой улцерозен колит. Аз също съм с кулит. поставиха ми тази диагноза миналата година след страхотна криза / температура, болки в корема/. Имаха съмнения, че е апендисит, после перитонит и накрая казаха кулит. Бях около месец на диета, пих Хуск и мога да кажа, че съм добре.
Нямам детенце, предстои ми Икси процедура другият месец, но досега не ми казвал лекарят, че ще окаже влияние кулита на иксито и на една бъдеща бременност.
Мисля, че се притесняваш излишно за това.
Стискам ти палци всичко да се развие по най-добрият за тебе начин
Късмет
Re: Улцерозен Колит
« Отговор #3 -: Март 13, 2008, 13:36:12 pm »
Пепсинка, успокой се мила! И аз съм със същото заболяване - диагноза изневиделица от миналия април. Тогава прочетох доста и се оказа, че жените с това заболяване имат същия процент успешни бременности като всички останали жени. За разлика от други автоимунни заболявания, точно това се повлиява по-скоро добре по време на бременност. Общо, ако забременееш, докато си по-зле, проблемите продължават през бременността (но не задължително й пречат много), а ако забременееш в ремисия, то обикновено заболяването е спокойно и по време на бременността. Така че на първо място си гледай сега здравето, непременно следвай съветите на лекарите за лечението (което е много продължително). Пиши на какви лекарства си - и за тях съм чела изследвания в каква доза се смятат за безопасни. Ако си от София, пиши къде ти поставиха диагнозата?

Така че се успокой, оздравявай (при мен състоянието се подобри много бързо и вече ям всичко) и после ще свършите и другата работа :D Много е важно и да си спокойна, защото стресът не е добър при това заболяване.

Мира-Ив, този колит е друга категория заболяване, автоимунно, а не като обикновения колит.
Благодаря ти, Бени!







*

    Elita81

Re: Улцерозен Колит
« Отговор #4 -: Юли 08, 2009, 17:11:57 pm »
Здравей
Аз също съм с това заболяване от малко повече от година и половина. Откриха ми го малко след като родих първото си детенце. Известно време бях на Салофалк- свещички и за около 6 месеца уж се излекувах. След около 2 месеца пак се възпали. Започнах лечение на свещички и до преди месец и половина някъде се лекувах докато не разбрахче пак съм бременна. Бременността ми е абсолютно непланирана. Бях чела че жени с това заболяване забременяват трудно, но явно не е така. Сега пробелмът е че спрях веднага лечението и в момента кървенето ми се е увеличило доста. Утре съм на консултация с гастроентеролог и ще пиша какво ми е казал, но не знам дали ще може да ми се направи изследване сега, а лечението в първия триместър е нежелателно.
Моят съвет е да се лекуваш докато изпаднеш в ремисия и да продължавате с опитите за бебе. Няма да е трудно изобщо. Важното е да се излекуваш  yahoo_33

Малко дълъг стана поста ми, но се надявам малко спокойстви еда съм внесла
Re: Улцерозен Колит
« Отговор #5 -: Август 12, 2009, 12:01:01 pm »
Елита, аз си изкарах с проявен колит две седмици без никакво лечение - при мен се обостри 10гс. Почнах лечение 12гс - метилпреднизолон локално. Влошаването престана, но само се закрепих и си влачих симптомите още доста месеци :( лекуващият ме гастроентеролог нещо не посмя да ми включи салофалк, въпреки че други го предписват като безопасен. Поне половината бременност ми беше малко кошмарна заради заболяването - почти не можех да мръдна от вкъщи, хемоглобинът ми падна сериозно. Към края от няма накъде почнах и салофалк и закрепих. После пък уж трябвало да спра салофалка 1 месец преди раждането- точно колкото да се обостри пак, та в крайна сметка си го почнах пак - не ми попречи на раждането. От моя опит мога да ти кажа, да изкараш някак първите три месеца без лекарства, после да си се лекуваш спокойно (това и на база прочетеното за двете лекарства). Аз след раждането пък го спрях салофалка, защото уж кърмя и се лекувам пак с кортикостероиди, те били ок за кърменето. Само че като ги спра, до 1-2 месеца пак се обостря заболяването, от друга страна продължителният прием не знам дали е приемлив (аз малко на самолечение съм го докарала, не съм се организирала да отида на лекар). Хубавото е, че имах големия шанс самата бременност да ми е изключително лека и да не ми създава никакви проблеми.

Аз се чудя сега как бих планирала втора бременност, хубаво е да си спрял лекарствата, но първото забременяване ни отне 5 години опити, а ремисиите ми карат малко :?


Желая ти лека бременност и УК да не ти създава грижи!
« Последна редакция: Август 12, 2009, 12:02:52 pm от FreshBreeze »
Благодаря ти, Бени!