0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Доц. Атанас ЩЕРЕВ - интервю в. Труд
« -: Ноември 23, 2004, 08:50:35 am »
в. Труд
17.11.2004, с. 15
Доц. Атанас ЩЕРЕВ, шеф на парламентарната комисия по здравеопазване:

Спете спокойно!
Няма да забогатея

Мира РАДЕВА

- На колко бебета от епруветка сте "баща", доц. Щерев?
- Не мога да кажа със сигурност, но вероятно на няколко хиляди. С моите екипи съм прилагал различни техники за асистирана репродукция, а се занимавам с лечение на стерилитет от 1975 г.

-Знаете ли, че отново се дискутира дали здравната каса догодина да поеме разходите по "ин витро" забременяването на българките. Решението й е да не го прави?
- Чувам за това. Както и обвиненията, че имам интереси да бъде заплащано "ин витрото". Да, аз работя в тази област и не мога да отрека това. Но когато става въпрос за демографското състояние на нацията и когато всяка година намалява броят на ражданията -те са много по-малко, отколкото починалите българи, то тогава се поставя въпросът за резерва. Вижте, за да можем да имаме по-висок процент на жени, които раждат, това означава по-висок брутен вътрешен продукт, развитие на икономиката добри условия за гледане и раждане на тези деца... Като се тегли чертата излиза, че за всяко новородено дете трябва да се инвестират милиони в евро или долари.

- А при стерилитета?
- Ние имаме над 250 000 семейства в България с проблеми при раждането на очаквани, на искани деца. За да се решат проблемите им не са нужни милиони евро, а много по-скромни суми. Става дума за няколко милиона лева, с които ще бъдат подпомогнати тези семейства. Защото когато се лекуват ефективно, процентът на раждаемостта веднага се качва, с няколко хиляди се увеличава броят на родените българчета.

- Преди време и някои депутати в парламента скочиха срещу тази възможност да се даде право на живот на хиляди неродени? За да не би някой доктор да забогатее?
- Това бяха депутати от опозицията. Те наистина не си премериха думите и проявиха една първична реакция Тя донесе само негативи на опозицията.

- Името ви беше спрягано като потенциален су-пербогаташ, доц. Щерев?
- Ще повторя - аз имам личен интерес, защото работя в тази област! Естествено е, че когато средствата за здравеопазване са повече, повече жени ще се преглеждат и лекуват при мен и разбира се, че аз ще получа повече пари. Не крия това. Но то не е основното!

- Кое е основното?
- В здравеопазването има много проблеми, които не са свързани само с малко раждащите се деца. Голям проблем е високата детска смъртност. Тя беше 17 на хиляда, сега е 13 на
хиляда. Но смъртността трябва да падне до около 5 деца на 1000, така е в европейските страни. Предстои ни много работа по сърдечно-съдовите и мозъчните заболявания - огромен бич за българския народ. В борбата против тютюнопушенето и затлъстяването, за здравословен начин на живот. Защото ние сме икономика с малко средства и сме задължени преди всичко да правим профилактика.

- Кажете нещо за зъбите на българските деца?
- Положението с тях е повече от трагично. Знаете ли, че децата под 18 години масово са с карие-си. Това означава, че когато станат на 50-60 години, ще останат напълно без зъби. А протезите и мостовете струват страшно скъпо!

- Т.е. големият проблем не е само в това, че се раждат малко деца?
-Просто разходите за здравеопазването трябва да бъдат разпределяни справедливо. Аз не очаквам за методите за репродуктивно здраве да се дадат наведнъж всичките необходими средства. Но най-малкото трябва да се започне отнякъде.

- Защо толкова много скочи цената на "ин витрото" - почти 6000 лв. за един опит?
Веднага ще ви кажа -защото се използват т. нар. рекомбинантни препарати. Те се изработват по инженерна технология, а не от урина на жени в менопауза. Една ампула от рекомбинантните препарати струва около 60 лв., докато от уриналните - само 18 лв.

- А по-добри ли са рекомбинантнтните препарати?
- Не са по-ефективни, но са по-модерни. Едно предимство: изключено е в бъдеще да се открие някакво заболяване на жената. Както примерно при децата с нисък ръст, на които е даван специален хормон. И след време се откри, че част от тях страдат от сериозно заболяване. Докато има теоретична възможност при жените, лекувани с уринарни препарати,след време да се открие заболяване.

- Какъв процент от българските бездетни семейства могат да си позволят “ин витро оплождане”?
- Хората, които имат средства. Които могат да заделят или продадат имущество за 4000 - 6000 лв.

- За еднократен опит, нали?
- Най-често забременяването става от първия до третия опит. Но имаме случаи и на 10-ия. В света дори се правят по 20 опита. В Словения обаче здравната каса плаща изцяло 4 опита за забременяване. След като бебето се роди, тя поема още 4 опита за второ дете.

- Доц. Щерев, около 6000 лв. струва "ин витро" оплождането. Каква част от тези пари остават лично за вас?
- 2500 лв. е официалната такса за "ин витро" оплождане в нашата клиника. Останалите пари до 6000 лв. се използват за лекарства и консумативи. Колкото до 2500-те лв. за клиниката - с тях се плащат лихвите към банките Акционерното ни дружество дължи 1,3 млн. лв. лихви за построяването на клиниката за репродуктивно здраве в София. Това саоколо15000лв. лихви всеки месец. Пак от тези пари се плащат заплатите и осигуровките на персонала от 20 души, токът, парното и др.

- Успеваемостта при бебетата в епруветка голяма ли е в България?
- Тя е двадесет процента при класическото "ин витро" оплождане. Признавам, че това не е добър процент, но пък е реален за България. Той е и стабилен през последните няколко години за нашата клиника. Имайте предвид, че ако таксата за "ин витро" оплождане у нас е 6000 лв, в европейските страни тя е поне 5 пъти по-висока. Това обаче не означава, че 5 пъти по-голям е шансът нажената в чужбина да забременее. Успеваемостта от "ин витрото" в западните страни стига до 30%.

- Колко години работите като акушер-гинеколог, доц. Щерев?
- Вече 34 години.

- Сигурно добре познавате мъките на семействата без деца?
- Разбира се. Но се радвам, че младите българи са агресивни. В добрия смисъл на думата. Ако трябва, те са готови да продадат имот, за да се лекуват и непременно да имат поколение. И затова се питам: не е ли жестоко държавата да не подпомогне точно тези хора' Които с цената на всичко са готови да се справят със съдбата, която не е била благосклонна към тях и не им е дала дете. Знаете ли колко случаи имаме жената да роди по метода "ин витро", после повторно й прилагаме същия метод и тя ражда второ дете. А имаме и случаи след родено бебе от епруветка жената забременява нормално и има второ дете.

- Говорим всичко това, но каква полза?
- Мисля, че в новия рамков договор на здравната каса трябва да се предвиди и вариантът тя да поеме поне разходите по лекарствата нажените, които се нуждаят от "ин витро" оплождане. Това в никакъв случай няма да облагодетелства лекарите, а ще помогне само на семействата. Т.е. някои хора нека спят спокойно! И аз няма да забогатея.
Доц. Атанас ЩЕРЕВ - интервю в. Труд
« Отговор #1 -: Ноември 23, 2004, 20:46:35 pm »
А по-добри ли са рекомбинантнтните препарати?
- Не са по-ефективни, но са по-модерни. Едно предимство: изключено е в бъдеще да се открие някакво заболяване на жената. Както примерно при децата с нисък ръст, на които е даван специален хормон. И след време се откри, че част от тях страдат от сериозно заболяване. Докато има теоретична възможност при жените, лекувани с уринарни препарати,след време да се открие заболяване.


Мацки, някой да има коментар по въпроса?
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Доц. Атанас ЩЕРЕВ - интервю в. Труд
« Отговор #2 -: Ноември 23, 2004, 23:06:45 pm »
Хайде сега, само теоретична възможност, не го приемай лично.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
zaio
« Отговор #3 -: Ноември 24, 2004, 08:11:36 am »
Ако искаш да им пишем. Сигурно ще ни обяснят какво имат предвид. Щото ако задълбаем в нета ще видим всякакви мнения и нищо няма да разберем.
Освен това, може би се има предвид колко пъти се е прилагал даден препарат.
Доц. Атанас ЩЕРЕВ - интервю в. Труд
« Отговор #4 -: Ноември 24, 2004, 11:18:56 am »
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
в. 24 часа
24.11.2004 г., с. 35

Лекарствата в Гърция гратис

Лекарствата в Гърция ще са безплатни от март 2005 Г; за осигурените, съобщи БТА вчера.
Министърът на здравеопазването Никитас Какламанис реши да премахне списъка на лекарствата, финансирани от гръцката здравна каса, и да въведе безплатни лекарства за всички  здравноосигурени граждани, съобщиха на първите си страници вестниците. Гратис ще бъдат и медикаментите, необходими за зачеване ин витро.
Според в. „Етнос" обаче мярката ще доведе до увеличение на цените на лекарствата и утежняване на разходите на осигурените и осигурителните фондове.
Доц. Атанас ЩЕРЕВ - интервю в. Труд
« Отговор #5 -: Ноември 24, 2004, 11:20:43 am »
Цитат на: Meli
Хайде сега, само теоретична възможност, не го приемай лично.

Теоретична възможност за какво, Мели? Той не споменава за какво заболяване става дума. Пък и мен не ме е страх, достатъчно здрава съм, за да не се шашкам. А и имам доверие на този, който ми измисля стимулацията  :). Това май е по-важното