Здравейте,
Може ли да обясните защо да не приемам МА като вариант? Мисля, че моята лекуваща лекарка ми беше споменала точно там. Винаги ли вариантите на частно са най-ефективни и достоверни? Бих искала ако мога така или иначе съм редовен данъкоплатец, държавата да покрие някои разноски.
първо, не е МА (Медицинска академия), а МД (Майчин дом). Твоята лекуваща лекарка, повярвай ми, знае много по-малко от нас тук за спермограмите. Защо не там ли? Защото а) имаме доказано много случаи на фалшиво нормални спермограми от там, които са утрепали години на двойките да търсят проблем другаде, и б) защото там спермограмите не се правят от специалист-ембриолог. За спермограмите няма значение частно/държавно, тъй като те не се покриват от касата и си ги плащате от джоба независимо къде се правят, а цената е еднаква навсякъде. И нещо друго ще ти кажа - може да си колкото искаш редовен данъкоплатец, но по-добре дай 5 лева повече за качествено изследване, вместо лаборант Станиславов в МД да ти напраска един фалшив резултат и да се чудиш после защо не става (примерно казвам, дано да нямате проблем при мъжа!)
Сега след като имам проходима тръба, но съпруга ми не е правил спермограма, не е ли редно той да направи?
Лекарят каза да опитваме упорито за бебе и ако до 6 месеца не стане, ще трябва инвитро. Нещо друго не трябва ли да се прави? Започвам да се съмнявам в лекуващия ми лекар..
На някой позната ли му е тази случка? Приемам съвети всякакви.
да, Мишонка, при изследванията на проблемно забременяващата двойка ВИНАГИ СЕ ПОЧВА С МЪЖА! защо? защото става бързо, лесно и евтино, а разкрива причината в над 50% от случаите. да, редно е мъжът ти да си направи спермограма.
ако лекуващият ти лекар ти е казал, че сте за инвитро, без да е проверил поне спермограмата на мъжа ти, без да е проследил дали овулираш, без да ти е изследвал репродуктивните хормони - този човек е за бой, глад и стригане!
позната ни е тази случка, не си първата, която е попаднала на "специалист". това става, защото, за съжаление, специалистите по стерилитет са малко, а останалите гинеколози в огромната си част няма доблестта да си признаят, че не разбират от стерилитет и вместо да помогнат - вредят.