0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    vanya.m

Здравейте, момичета! Моля ви да ми помогнете- вашите съвети са важни за мен! Както и да ме ориентирате за добър специалист уролог-андролог, който прави операция от варикоцеле, независимо от кой град е!
Имаме голям проблем със спермограмата на съпруга ми. Дори при такива лоши резултати казват,че не става даже за инсеминация и трябва да побързаме за "последния влак", ако искаме инвитро-само това било спасението. Въпреки, че вече веднъж забременях не особено трудно ,но завърши с мисед, но това е друга тема.Не преставам да мисля какво трябва да сенаправи, за да подобрим резултатите(спермограмата е правена в реномирана клиника за стерилитет в София, но не е по Крюгер,  а само обикновена)Трябва ли и съпругът ми да си направи микробиология преди да предприемем инвитро или инсеминация и дали наистина е невъзможно естествено забременяване при условие, че вече веднъж се е получило? Много сме притеснени и не знаем при кой доктор и къде да отидем за разширена спермограма? Как да се лекуваме? Ето и резултатите:

Период на полово въздържание – 5 дни

 Обем
2<N<6 мл.  6,5 мл.
Цвят    бистър
Вискозитет  N
pH    8,5

Концентр.
На сперм.     0,22 млн./мл.   20<N<250  млн/мл
Общ бр.       1,43 млн.           N>40  млн
Клетки        0,13 млн./мл.   N<5   млн/мл
Leuko          -- млн./мл.   N<1   млн/мл

Активно подвижни
   a       5  %
Подвижни
   b       5  %
Бавно подвижни
   c       5  %
Неподвижни
   d      85 %

аглутинация      не
Виталност  
N>75 %       -    %
Ig A
N<10 %       -   %
Ig G
N<10 %       -   %

Нормална морфология:     3 %           СЗО /N>30 %/

ДИАГНОЗА: Дигнозата, която докторът така и не ни обясни какво точно значи е (ако правилно я изписвам, доколкото разчитам почерка):
Severe digoasthenoteratozoospermia
Hyperspermia


Ако имате възможност за отговор, ще Ви бъда много благодарна!


*
Re: Моля за помощ и съвет! Изключително лоша спермограма
« Отговор #1 -: Декември 04, 2007, 14:59:58 pm »
Къде е правена спермограмата?
Доста лоши резултати, безспорно. Но... все пак има живи подвижни сперматозоиди, следователно е възможна бременност след ИКСИ. Твва си е добра новина.
При нас концентрацията беше 1 млн/мл, но пък количеството - едва 1.5 мл. След 3 опита ИКСИ чакаме сина си през февруари. :D
Непременно ще ви трябва консултация с андролог - препоръчвам д-р Милен Кацаров.
andrologia.hit.bg
Той ще прегледа мъжа ти, ще назначи някакви необходими изследвания и ще постави диагноза. Евентуално и някакво лечение.
Късмет.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
Re: Моля за помощ и съвет! Изключително лоша спермограма
« Отговор #2 -: Декември 04, 2007, 15:06:20 pm »
'Чувствам' че си силно разтревожена, но си попаднала на правилното място, тук ще ти помогнем да откриете и решите проблема.

Конкетно за уролог, който е най-добрият в операриране на варикоцеле:
Д-р Милен Кацаров
частен кабинет: София 02/8525852
в кабинета преглежда, а оперира в клиника ВИТА
Той оперира мъжа ми и сме много доволни от отношение, от операцията , всичко.

За спермограмата:
1.Спазихте ли 3 до 5 дни въздържание, никакъв алкохол или медикаменти...това е адски важно за резултата.
2. Къде правихте спермограмата?

Мой съвет (от опит)- отидете в клиника по стерилитет и направете там спермограма. Разширена по Крюгер....
Обадете се за консултация при д-р Кацаров

Всичко ще се оправи, питай каквото те интересува
и много късмет...
Re: Моля за помощ и съвет! Изключително лоша спермограма
« Отговор #3 -: Декември 04, 2007, 16:13:14 pm »
Да, спермограмата я правихме в клиника по стерилитет - тази на д-р Стаменов в София.
Мъжът ми нито пуши, нито пие, така че изобщо това не е повлияло. Въздържанието ни беше 5 дни преди спермограмата.

Благодаря ви, момичета, за подкрепата и честит син на White!Много радост и здраве за цялото ви семейство!
Re: Моля за помощ и съвет! Изключително лоша спермограма
« Отговор #4 -: Декември 04, 2007, 16:17:47 pm »
Само да допълня- мъжът ми има проблеми с щитовидната жлеза и ежедневно приема медикамент- нещо като тироксин му беше името. Не може да не го пие- дали това е оказало влияние. Но ако това прави толкова лоша спермограма, то значи постоянно ще е такава, тъй като не може да не пие това лекарство за щитовидната.
Вие бихте ли ми препоръчали клиника по стерилитет? Нали тази на д-р Стаменов е точно такава?
*
Re: Моля за помощ и съвет! Изключително лоша спермограма
« Отговор #5 -: Декември 05, 2007, 11:17:56 am »
Попаднали сте на едно от най-добрите места. Изчакайте да мине почивката на клиниката и повторете спермограмата.
Непременно направете и консултацията с д-р Кацаров.
Светлина в тунела има и не е от насрещния влак. :D
Мерси за поздравленията, но все още бебе не се е родило. :wink:


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
Re: Моля за помощ и съвет! Изключително лоша спермограма
« Отговор #6 -: Декември 05, 2007, 12:33:15 pm »
Здравей и от мен!

Поволявам си да ти дам съвет, защото и ние преминахме през операция от варикоцеле през м. януари 2007 г. За нас най-добрлият доктор-уролог е д-р Кацаров. Всички момичета са ти го препоръчали, няма да се повтарям. За клиниката на д-р Стаменов - безспорно най-добрата клиника за стерилитет. Насочила си се много правилно. Някои момичета тук губят години в лутане по специалисти. В този смисъл, продължавайте напред и попътен вятър!

Само да вметна за проблема с щитовидната при мъжа ти - не вярвам това да е повлияло толкова на резултата от спермограмата. Казвам ти го, защото при нас д-р Кацаров преди да мине към операция поиска и хормонални изследвания на мъжа ми, но те бяха на 3 репродуктивни хормона. И понеже по принцип аз имам проблем с щитовидната и ходя при д-р Тодорова, вчера и мъжа ми дойде с мен. Та и него прегледаха, но той нямаше проблем. Аз лично препоръчвам мъжа ти да посети и репродуктивен ендрокринолог: д-р Тодорова от София, да си направи изследвания преди това за щитовидната, репродуктивни хормони и след обобщено мнение от д-р Кацаров и д-р Тодорова да вземете решение относно неговия проблем.
Ако те интересува още нещо, не се притеснявай и питай!
Успех!   
Re: Моля за помощ и съвет! Изключително лоша спермограма
« Отговор #7 -: Декември 05, 2007, 14:03:18 pm »
Здравей vanya.m, искам да те питам  дали твоя мъж пие тироксин за лечение на жлезата или му е премахната оперативно и трябва да го пие за да си набавя хормоните?
На нас ни предстои след седмица  преглед при Кацаров и спермограма в специализирана клиника. В момента моя човек се лекува от хиперфункция на щ.жлеза и имам съмнения,че резултатите по този повод няма да са добри. 
Re: Моля за помощ и съвет! Изключително лоша спермограма
« Отговор #8 -: Декември 05, 2007, 15:09:01 pm »
Здравейте, момичета и благодаря на всички ,включили се към темата!

Благодаря за подкрепата и куража, който ми давате, момичета!Напътствията ви са също много важни, за да си направим и ние с мъжа ми "план на действие". И силно се надявам, нашата светлинка не от отсрещвия влак в тунела! :wink:
Scarlet, бих искала да те няколко въпроса -на кои точно 3 репродуктивни хормона на мъжа ти д-р Кацаров е искал предварително изследване? Смятаме да посетим репродуктивния ендокринолог- д-р Тодорова, за която ни съветваш, но би ли ни дала някакви координати, ако имаш? На мен също ми предстои изследване на щитовидните хормони, което д-р Стаменов ми предписа (въпреки, че само преди около 5 месеца си правих такова при доц. Конова и уж всичко си беше в норма)Може ли изследването на щитовидните хормони и репродуктивните да се направи в обикновена лаборатория или трябва да бъде в специализиран център по стерилитет като този на д-р Стаменов и доц. Конова (в смисъл дали ще са верни резултатите , ако се направят изследванията в обикновена лаборатория)И в обикновена лаборатория ли може да се направи и микробиология? Понеже ние сме от провинцията и ни е доста неудобно честото пътуване до София заради работата ни, така и така аз ще ходя да си пускам изследване на щитовидната, може ли и мъжът ми да дойде директно с мен и той да си пусне на щитовидната и репродуктивните, без да ходим при д-р Тодорова- в смисъл, че като кажем кои хормони искаме и си платим, не виждам да има проблем, че не ги е предписал доктор.
Да, права си относно клиниката на д-р Стаменов и неговия професионализъм, но ме притеснява фактът, че поради многото пациенти, той не може да обърне по-обстойно внимание на всички и понякога се налага сами да решаваме какви изследвания да си правим и къде да ходим в процеса на подготовката ,било то за инвитро или инсеминация...или дори само , за да се опитваме да подобрим спермограмата и това да стане по естествен начин, ако въобще е възможно при такава лоша спермограма(но пък веднъж вече се е случило  8O , макар и да завърши с мисед  :( )По този повод се притеснявам, да не изпуснем нещо важно, което трябва да се направи и което докторът не ни е уточнил? Така че, ако има някой опит, нека споделя!
А при мен уж нещата бяха добри с хормоналните изследвания (само доста по-нисък естрадиол - около 65 в сравнение с долните референтни стойности - около 220 ), а цикълът ми , особено след абразиото, никакъв го няма- на 45-50 дни, а в същото време като ходихме при д-р Стаменов, а това беше на 14-ия ден след цикъла ми, той ми каза ,че имам около 21 см. фоликул  8O , който щял да се пукне съвсем скоро- в близките 24 часа (при цикъл 45-50 дни да оволирам на 15-ия ден  :? - малко странно, ама Божа работа)Та ако знаете как мога да си регулирам и при мен нещата и да си имам редовен цикъл с предхождаща го овулация, моля да ми пишете! Все се чудя- уж половите хормони са добре в общи линии, щитовидната и тя е добре, пък цикълът го няма  :?  Абе не е за разправяне...явно ни предстои дълъг път ходене по мъките и до София... :(
White, тогава лека и щастлива бременност и от мен!  :D  Аз предния път като писах, бях толкова притеснена, че не обърнах внимание , че щастливото събитие предстои през февруари  :)
Venifear, моят мъж пие въпросното лекарство за лечение на жлезата. Тя не му е премахната, а се лекува ежеднево с това лекарство, на както момичетата по-горе ми казаха, предполагам, че това не му е оказало някакво влияние за самата спермограма. Преди около 10 -ина месеца той си беше направил 3 спермограми- нещата пак не бяха добри при двете от тях, но не и толкова зле, а при третата всичко почти си беше в долните референтни стойности, а сега, чак не можем да разберем откъде такива шокиращо лоши резултати  8O Даже аз в началото скептично погледнах, когато д-р Стаменов ни предписа и спермограмата, понеже си имахме предните , пък и аз си бях забременяла първия път сравнително бързо...ама ей-на ! То тръгнах с проблемите при мен, а къде излязох оше по-лоши резултати  8O

Пожелавам на всички ни много сили и късмет в тежката борба, която сме захванали!
Дано всички ние скоро се преместим в щастливия форум и да се похвалим с рожбички!  :D
Re: Моля за помощ и съвет! Изключително лоша спермограма
« Отговор #9 -: Декември 05, 2007, 18:33:47 pm »
Не изпадайте в паника или отчаяние. Има различни начини за преодоляването на лошата спермограма.
 Аз съм бременна след ИКСИ и спермограмата беше 5 % годни сперматозоиди. Пуснете още една спермограма след празниците, без много нерви. Подкрепям идеята за консултация с ендокринолог за мъжа ти и за хормонални изследвания при него. Мисля, че е важно да разберете на какво се дължи проблема. Намислила съм да потърся ендокринолог и за моя мъж, но той упорито отказва с думите "нали ще си имаме бебе, не ме закачай повече".
Като посетите д-р Тодорова пусни координати на лични и пиши впечатления. Успех!
Re: Моля за помощ и съвет! Изключително лоша спермограма
« Отговор #10 -: Декември 06, 2007, 11:29:06 am »
Здравей Ваня!
Ще се опитам да ти отговоря изчерпателно и дано съм ти от полза. Първо за 3 репродуктивни хормона, мисля че бяха FSH, LH, Estradiol, но не съм много сигурна. На мъжа ми му ги назначи д-р Кацаров (уролог-андролог). Но аз си мисля, че ако отидеш в лаборатория и поискаш пакета репродуктивни хормони за мъжа ти, няма да има проблем. Никъде не видях да си писала, че сте ходили на консултация за мъжа ти при д-р Кацаров. Ако не сте, направете го на всяка цена. Той е най-добрият в тази област с мъжката репродуктивна система. Моят съвет е, щом не сте от София, за да си спестите едно идване да си пуснете предварително хормони при теб и при мъжа ти. За щитовидната сигурно знаеш, че трябва да се пуснат освен хормоните ТСХ, ФТ3, ФТ4, и антителата ТАТ и МАТ. Няма значение в коя лаборатория е, не е задължително да са при доц. Конова или при д-р Стаменов. Но все пак е хубаво, лабораторията да е надеждана и ад работи с добри реактиви. Проучи конкретно за твоя град и тогава ги пускайте. За консултацията при д-р Тодорова ти давам координати, за да си запишеш час поне 2 седмици по-рано (в частния й кабинет, близо е до Пирогов, но не мога да ти кажа точния адрес, като й се обадиш, тя ще ти обясни къде се намира подробно): телефоните са - 02/9523600 и мобилен 08888408203. Преглежда всеки вторник и четвъртък от 14 до 19 часа.Опитай се да убедиш мъжа си да дойде с теб, запишете си два отделни часа за него и за теб и може да влезете заедно. Както вече ти казах, много е важно тя да прегледа мъжа ти и да си каже мнението. Още повече, щом той има проблеми с щитоведната жлеза. Ние сме изключително доволни от прегледите при нея. Тя има харизма и излъчва много положителна енергия, която е заразителна. Консултирай се с нея и за имунологични изследвания, тя знае какви трябва според твоето състояние. За имунологичните - само при доц. Конова в Плевен.

А за клиниката на д-р Стаменов, съм съгласна с теб за нечовешкото натоварване и понякога имаш чувството за притупване на нещата. Но той е изключителен професионалист и понякога му стига една дума, за да те разбере. Вярвай му, той знае какво прави. Просто не му стига денонощието, за да обърне 100% внимание на всички нас.
Малко объркано го написах, но съм на работа и бързам. Ако нещо не ти е ясно, пиши. Ще ти отговоря.
Весела Коледа и успех.   
Re: Моля за помощ и съвет! Изключително лоша спермограма
« Отговор #11 -: Декември 09, 2007, 18:35:09 pm »
  Благодаря ти, Scarlet, за изчерпателния отговор!
Всичко много добре си ми обяснила и вече започваме да действаме по плана- ще си пуснем изследване на мъжа на репродуктивните (аз вече си имам такова), ще си пуснем и на двамата изследване на хормоните на щитовидната и антителата, след това с резултатите ще отидем при д.р Тодорова, после и при д.р Кацаров, за да се уточним и относно опрерацията, евентуално от варикоцеле.Но ще трябва да пуснем и микробиология на мъжа ми, тъй като аз си "отглеждам" от години кандидоза, и се надявам поне от микробиологията ми при д-р Стаменов, да ми е пуснал и антибиограма, тъй като все разни известни доктори са ми предписвали различни неща за пиене и на двамата, без да се повлияе и без предварителна антибиограма. Но явно процесът ще е дълъг преди операцията от варикоцеле, защото доколкото зная от други момичета, трябва и двамата с мъжа ми да сме с чиста микробиология, а е нормално и мъжа ми да има кандида, щом като аз я имам. Само все още нямам обяснение защо д-р Стаменов не предназначи и на него микробиология, след като при мен беше явна кандидата още при вземането на секрета (бяло течение), а и аз казах на доктора, и той самият го потвърди, че е така. Интересно и защо е необходимо още една седмица чакане за цитонамазка, при условие, че навсякъде другаде за не повече от седмица тия резултати стават готови...или може-би има известни съмнения за нещо по-лошо...Не зная, но смятам и другото, че не е особено коректно от тази клиника да ме викат там само за една рецепта за кандидата (въпросно ми е още дали имам и антибиограма), при условие,че тя може да се  пусне по факс или интернет и не е необходимо да пътувам 10 часа в двете посоки и да плащам една камара пари само за да отида за една рецепта. Дано не см засегнала някой "върл" фен на прочутия доктор, ама след всичко това нещо не съм много ентусиазирана...Дано да бъркам в мнението си и не че съм песимистично настроена, ама и вие, навярно, на мое място, ще се ядосвате заради всички тия неща...

Благодаря на Scarlet и за пожеланията за Весела Коледа! Дано всички нас ни изненада с най-прекрасните "подаръци"! :)
*
Re: Моля за помощ и съвет! Изключително лоша спермограма
« Отговор #12 -: Декември 09, 2007, 19:30:36 pm »
Ваня, най-вероятно не сте пуснали цитонамазка именно заради кандидата. Има риск да я качат нагоре из органите. Антибиограма ще ти бъде направена при микробиологичното изследване.
Можеш спокойно да звъннеш по телефона в клиниката и да питаш за резултатите. Така може да си спестите разходката до София.
Микробиология на мъжа ти може и в обикновена лаборатория да се пусне.
Късмет.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
Re: Моля за помощ и съвет! Изключително лоша спермограма
« Отговор #13 -: Декември 12, 2007, 11:57:06 am »
Направихме микробиология еякулат за мъжа ми. Резултатъ е,че са изолирани патогенни микроорганизми- тоест, аз го разбирам,че няма бактерии и гъбички и така поне обясниха. Но всъщност се оказва,че от това изследване не може да се види дали има кандида, защото, за  да се изследва кандидата било необходимо със специално тампонче да се вземе секрет от уретера на мъжа и това вече да се изследва- тоест, от микробиологията нямало как да се види наличието на кандида, а докторката каза, че щом аз имам, няма начин мъжът ми да няма, но въпросното изследване е доста болезнено, че да видим дали ще се наложи да го правим или да вземаме еднакви лекарства, които ще предпишат на мен срещу кандидата. Момичета, знаете ли дали от микробиология еякулат в по-добрите лаборатории в София могат от еякулата да разберат наличието на кандида, ако е по-добра лаборатория и да работи с по-добри реактиви? Ние ходихме да правим микробиологията в ХЕИ -В.Търново и смятам, че там са специализирани в това, но знам ли? А пък за хормоните да не ви разправям- уж в най-добрата лаборатоя ни взеха кръв за изследване,тази на д-р Николова, без да има референтна стойност за естрадиол при мъжа, еднакъв титър за TAT и MAT на мен и мъжа ми - все 1:80 и нашите стойности са за всички тия хормони 1:80, хормонът TSH го прекръстили на HTS...Нямам думи.
 От друга страна д-р Стаменов си излезе в отпуска от 10.12.07 до 06.01.08 и така и не успях да говоря с него и не се свързах заради лекарствата за кандидата(имам направени микробиология и цитонамазка при него. За цитонамазката така и не станаха готови изследванията, а те вече са в отпуска и не зная какво да правя?), опитвайки се по всякакъв начин да се свържа с доктора.
Отново се стресирам и съм объркана какво да правя. Май д-р Кацаров ще се окаже прав, когато ми каза да отидем и си направим изследванията в София с лабораторията, на която той има доверие. Само губене на време и пари са всички тия измислени лаборатории и най-вече безотговорно отношение.

Извинете ме за песимистичния ми постинг, но зная, че ще ме разберерете, тъй като предполагам , и вие сте минали по пътя на безочието на медицинския персонал и търговията с човешкото здраве.

























Re: Моля за помощ и съвет! Изключително лоша спермограма
« Отговор #14 -: Декември 12, 2007, 15:32:58 pm »
Здравей Ваня73!

Трябваше да кажеш по-рано, че си от В. Търново. Аз нямам опит с тамошните ви лаборатории, но от момичетата във форума съм чувала, че са под всякаква критика. Ако знаех, че си в Търново, щях да те посъветвам да пуснеш хормоналните изследвания в София или в Плевен при доц. Конова. А специално в Плевен можеше да пратиш кръв и по куриер+парите за изследванията и щеше да си спестиш време, нерви и пари.Не се ядосвай, нищо вече не може да се промени. Просто си вземи решение за изследване в читава лаборатория и гледай напред. Д-р Стаменов ще е на работа чак след 07.01.2008 г. За микробиологията на мъжа ти не мога да ти помогна, но това, което се сещам е защо не се консултираш по телефона с д-р Кацаров как и къде може да се повтори това изследване. Все пак д-р кацаров е уролог-андролог и според мен разбира от тези неща.
Горе главата! Идват хубави коледни празници. Настроението трябва да е само положително. Ако вярваме в доброто, то ще ни се случи. Рано или късно. Сега си починете малко, имай търпение и след нова година започнете всичко с нова сила.