0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Кога и как детето ви започна да дъвче?
« -: Ноември 20, 2007, 23:06:19 pm »
Пускам тема с анкета, защото съм много набеждавана майка, в смисъл че си глезя много дето и разни от сорта и видите ли късното му захранване попречило на дъвченото му, такива упреци получавам включително и от бащата. Ние започнахме захранване с оризова каша на 4 и 1/2 месеца, което беше прекратено и възобновено на 6 и 1/2 м. Много трудно захранване, с тотален отказ на готови пюрета в бурканчета, захранихме се с картофено пюре, приготвено от мен добавяйки лека полека различни зеленчуци, постепено прояде и готовите пюрета, но когато бяха по гъсти той се давеше и плюеше, налагаше се да добавям вода за да стане желаната му консистенция. Гълта но не иска да дъвче, пробвала съм много пъти да дам малко по едро пасирана храна, категоричен отказ, имахме няколко ужасяващи инцидента, та бях прекратила доста време всякакви подобни опита. Правила съм му стимулиращи дъвкателни упражнения като дъвча аз хранейки го, но той си мисли че играем и ми се смее.

На кратко искам да разбера, дали детето само започва да дъвче, макар и късно или са нужни упражнения, да се правя ли на маймуна или да го оставя и то да реши, кога е готово за това. Давала съм сухар, геврек, бисквита, когато нямаше зъбки, гризкаше си и едвам преглъщаше, но правеше някакви дъвкателни движения, сега обаче има 8 зъба отхапва големи парчета и гълта >> давене

Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Кога и как детето ви започна да дъвче?
« Отговор #1 -: Ноември 21, 2007, 10:01:02 am »
Аз някак си не се вписвам в анкетата, затова ще си позволя да напиша тук. От известно време следя, че се оплакваш, че детето е злоядо. Не зная дали ще ти олекне от това, но има и по-трагични случаи. Марио се хранеше от бебешките биберони до 4 годишна възраст. И нищо не помагаше. Оставих го гладен една седмица - влязохме в инфекциозна болница. Не мисля, че това е глезене на детето. Не мисля, че моето дете е по-голям инат от другите. Просто усети, че така става. Така може да ни манипулира.
Да дъвче нормално започна след 4 години. Но месо и солети обича и дъвче още от момента, в който откри че са му вкусни. Зъбите нямат никакво значение. Никога не съм му давала по-наедро нарязани парчета. Напротив, адаптираното мляко му пасирах, защото като усетеше парченце му се догаждаше и спираше да пие. А ръфаше шпек в същото време. Опитваше се да пие мляко от чаша, но му миришеше лошо. Молеше да му същото мляко в биберона и го пиеше. Със сламка се давеше.
Лошото е че явно теб те тормозят близките и вместо да помагат само ти дуднат. При мен също беше така докато не ми падна пердето. Накрая им бях казала, че ако детето тръгне на училище и е още с биберона, тогава ще мислим. До тогава, ако иска мляко ще си го получава така. И сега пие млякото със сламка. Само че сега вече и 20 кила и никой не се интересува дали яде. (на 9 мес.-6 кг, на 1 год - 8 кг.)
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

    sami

  • *****
  • 1148
  • Обожавам малките ми куклички!!!!!!!
Re: Кога и как детето ви започна да дъвче?
« Отговор #2 -: Ноември 22, 2007, 16:16:12 pm »
Перденце,според мен не трябва да се притесняваш!
При нас положението е следното:
Ядем манджите само пасирани,както казваш ако има по-
големи парченца,не искат да ядат,почват да правят физиономий
все едно ще повърнат!
Иначе ядат бисквити,всякакви,и хляб без проблем.
На мен също ми натякват че трябвало да не им се меля толкова
 храната,но в крайна сметка всеки си знае детето!А децата са различни в тези отношения!
Аз дати кажа честно,не слушам какво ми говорят.
За свга имат по 6 зъбчета.Мисля че ще почнат да дъвчат/и големи парчета/,
когато им израстнат всички зъбки!
Така че не се притеснявай! :wink:


http://www.zdravei.bg/videos/id_6940/title_v
torija-rojden-den/http://bg-mamma.com/ticker/69256
*
Re: Кога и как детето ви започна да дъвче?
« Отговор #3 -: Ноември 22, 2007, 19:04:12 pm »
Не раzбирам zаЩо блиzките ти те обвиняват, че детето не дъвче. Вината не е твоя. И естествено Ще пасираШ Щом се дави. Един ден Ще продъвчи, няма накъде  :wink:. Не се притеснявай толкова.
Мелани понякога дъвче (та чак се престарава), но друг път гълта като мисирче. Проблема ми с нея е, че чака да й слагам в устата, не иска сама да държи с ръце и  да яде (парчета плод, хляб). Но аz продължавам да опитвам...
Въоръжи се с търпение и не обръЩай внимание на zабележките.
Re: Кога и как детето ви започна да дъвче?
« Отговор #4 -: Ноември 23, 2007, 12:25:37 pm »
И на мен ми е трудно да се вместя в анкетата, затова ще ти отговоря тук. Мия постепенно свикна с по-гъста консистенция. Тя до 1г. нямаше изобщо зъби, така че аз не съм очаквала да дъвче много. Когато я записахме на кухня -на 11 месеца, храната от кухнята също не сме я пасирали, а само намачквахме. И до ден днешен намачкваме с вилица някои от нещата. Тя до скоро въобще не искаше да приеме нищо дадено с пръсти. На година и 2-3 месеца за пръв път хапна нещо, което й дадох с пръсти. Дотогава нито бисквитка, нито коричка, солета или каквото и да било, щом не е в лъжичката не го искаше. И сега рядко яде неща, дадени с пръсти. Бисквитка и краставица дъвче и не се задавя с тях, но с ябълка се задави зловещо и ми изкара акъла. С ориз също понякога се задавя, така че не знам дали дъвче или гълта повече. Банан, киви, мандаринка яде на парченца, но ябълка и круша ги яде настъргани. Веднъж измъкна чипс от ръката ми и си го изяде без да се задави. Мляко и сок си пие само с биберон, отказва всякакви други форми. Чашката с накрайник на 10 месеца я приемаше частично, а сега само като я види и я захвърля надалеч. със сламка не иска или не знае как да пие. Пробвах я наскоро с чашка, ама също не стана. Ще се въоръжа с търпение и постепенно ще се научи. Според мен излишно се притесняваш -няма дете, което да не се е научило да дъвче, някои го правят по-ръно, а други по-късно.
<br />[link=http:
*
Re: Кога и как детето ви започна да дъвче?
« Отговор #5 -: Ноември 23, 2007, 14:34:53 pm »
Наде, спри се бе жена, не тормози детето. Отговорих ти с първия отговор, защото Деси дъвчеше и пасираните храни :lol:
Но въпреки всичко не виждам смисъл от анкетата ти, децата са различни, какво като моето млящеше на 6м., а твоето на 1г. неще. Племеницата ми й пасираха до 1.5 г., тя директно повръщаше ако има по-едро парче или й дадеш малко повече храна в лъжичката. Ами вече е на 6 г. и ела да видиш как дъвче :lol: :lol:
Няма такова дето да не се е научило да дъвче :wink:
айде целувки на Тони и не се вторачвай толкова, защото ще изкукаш ти накрая :wink:
*
Re: Кога и как детето ви започна да дъвче?
« Отговор #6 -: Ноември 23, 2007, 20:56:42 pm »
Споко бе, човек! С 5 месеца са по-големи от Тони и едва сега правят първите опити за дъвчене без да повърнат. Ще се научи. Аз също пасирам още, само попарата спрях и я разбърквам само.
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Кога и как детето ви започна да дъвче?
« Отговор #7 -: Ноември 24, 2007, 22:09:48 pm »
Наде, и ние имаме проблеми с дъвченето, така че не си ненормална или да си повредила детето. И на мен ми се карат, че гълта като мисирка, ама Бърди каза че няма проблем и не бързаме за никъде, да си му пасирам храната, като не иска да я яде непасирана. Ядем солети, гевреци, ябълки, краставици, чипс, пуканки даже и дъвчем, обаче храната непасирана не я иска. И аз се отказах. От време на време оставям по-едри парчета, ама пак се дави и това е. Забелязах обаче, като ходихме на детска забавачка, че там непасираната храна, с по-едрите парчета, под влияние на ядящите наоколо деца се изяде без много протести :lol: Така че всичко е до инат у детето май. Остави го спокойно детето и тва е. Да си гледат работата другите :wink:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Re: Кога и как детето ви започна да дъвче?
« Отговор #8 -: Ноември 26, 2007, 15:30:25 pm »
Даниела гълташе направо в началото всички готови пюрета и каши. После, като започнах да й давам солети, бисквити и зрънчо, започваше да ги смуче, докато омекнат, предъвкваше и тогава гълташе. Попарата започна да я дъвче направо. Не съм имала проблеми със задавяния - било с храна, или с течности. Дори при нощното хранене не съм я вдигала от леглото. Сега, дъвче всичко, на предните зъби и по-малко на кътниците, изглежда още я болят. Със сламка се научи да пие съвсем ненадейно, аз исках да й покажа как се правят балончета като духне във водата, а тя взе, че смукна и така стана хватката. В момента се учим да пием от чаша, но е много припряна и често си пълни гушката. Друг е въпроса, че сме във фаза "папагал" и за да покаже как дъвче, се озъбва и отваря и затваря уста по 100 пъти.
Съгласна съм с Ганка, че понякога е и от инат на детето. Ще се научи, няма къде да иде. Давай го по-спокойно, но и не спирай да опитваш :wink:
*
Re: Кога и как детето ви започна да дъвче?
« Отговор #9 -: Ноември 27, 2007, 04:29:18 am »
На 11 месеца въобще не дъвче - ако има нещо едро в яденето се мръщи - същото е и със стърган плод или късче храна. Демонстративно ни се изпарява апетита и прави опити да повръща ... въобще това дъвченето не е за нас. Късно захранен е - има апетит и рядко нещо не му харесва като вкус но трябва да е смляно.
Re: Кога и как детето ви започна да дъвче?
« Отговор #10 -: Декември 09, 2007, 06:06:26 am »
Започна да дъвче постепенно с захранването. Още нямаше зъби - мачкаше с венците. Но! - твърдо и до ден днешен предпочита пасираната храна.
*

    iv_pif

  • **
  • 55
  • Бог да пази България
Re: Кога и как детето ви започна да дъвче?
« Отговор #11 -: Януари 12, 2008, 11:13:32 am »
И аз да кажа, че съм от тези майки които захраниха по модела на Birdie и до днес съм обвинявана от разни други майки, че съм глезела детето и че късното захранване до това водело.
моя Дани и до днес не може да яде храна която е намачкана, например.Иска само да е на пюре и то меко и пукхаво. Не пие сок, изобщо. Не пие от чаша, не пие от сламка...той почти не пие вода от шише, де. Ама какво да направя, мога ли да промена нещо...
Ако някой знае как да го накарам да дъвче, да ми пише :lol: :wink:
Моята Вселена се казва Дани

Re: Кога и как детето ви започна да дъвче?
« Отговор #12 -: Януари 12, 2008, 11:30:43 am »
Ами и аз захраних на 6 навършени месеца, обаче нямаме проблем ако не е много добре пасирано. Прави малко физиономии и после преглътне, ако й се мерне парченце картоф например. Проблемът (ако изобщо е проблем) не е в това, кога е захранено. Невиждам връзка между двете неща. От обикновена чаша пие вече повече от месец. В началото се давеше почти на всяка глътка, сега само като се лигави.
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

Re: Кога и как детето ви започна да дъвче?
« Отговор #13 -: Април 22, 2008, 22:55:53 pm »
Ние се захранихме изключително бавно от 6-тия месец, даже още не сме приключили. Това, което връстниците ни ядоха през 6-7 м., сега е в нашето меню. Отскоро започнах да давам на по-едри частици и мисля, че добре се справя. До годинката беше почти само на кърма + добре пасирана твърда храна и моите тревоги също бяха относно умението да дъвче, но това си им е заложен рефлекс, няма ненаучен човек...рано или късно.Така, че споко!
Re: Кога и как детето ви започна да дъвче?
« Отговор #14 -: Май 09, 2008, 13:11:12 pm »
И аз да кажа, че съм от тези майки които захраниха по модела на Birdie и до днес съм обвинявана от разни други майки, че съм глезела детето и че късното захранване до това водело.
моя Дани и до днес не може да яде храна която е намачкана, например.Иска само да е на пюре и то меко и пукхаво. Не пие сок, изобщо. Не пие от чаша, не пие от сламка...той почти не пие вода от шише, де. Ама какво да направя, мога ли да промена нещо...
Ако някой знае как да го накарам да дъвче, да ми пише :lol: :wink:
Ще се научи постепенно.Не го пришпорвай. Ние сме по-малко от Вас, но вече дъвчем...но в началото и на мен ми беше трудно да я накарам да дъвче нещо. Няма хора, които не са се научили....търпение му е майката......успех.

*

    chapla

  • ***
  • 217
  • хубавица-умница
Re: Кога и как детето ви започна да дъвче?
« Отговор #15 -: Юли 14, 2009, 00:46:26 am »
Не е писано отдавна, но понеже сега ме вълнува тази тема... Дъщеря ми ще стане след няколко дни на година, но още няма зъби и въпреки че могат децата да дъвчат с венците ми е трудно да й давам по-едра храна.
"Всяко родено дете е доказателство, че Бог не се е отказал от нас!" Рабиндранат Тагор
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Кога и как детето ви започна да дъвче?
« Отговор #16 -: Юли 18, 2009, 11:54:17 am »
при нас ситуацията е странна.Жоро има 16 зъба и дъвче много добре,започна да дъвче бискитва и хляб от 7м.Яде диня,ябълка и други плодове на цели парчета,като вечеряме му давам от нашата храна редовно и си хапва и месо и картофки и други неща.С негова храна обаче е друго.Все още се налага да пасирам доста неща.Спагети,пълнени чушки и други не пасирам,но мусака примерно задължително.Гади му се и плюе ,а ако му дам по едно картофче си го яде.
<br />
*

    chapla

  • ***
  • 217
  • хубавица-умница
Re: Кога и как детето ви започна да дъвче?
« Отговор #17 -: Юли 18, 2009, 18:20:20 pm »
Абе и при нас се наблюдават подобни аномалии, не мога да разбера още принципа, понякога яде намачкана храна, а друг път - не! Уж да не я насилвам като няма зъби, ама и почвам да се ядосвам пък, че не яде... направо ме хващат дяволите понякога. Днес отказа да яде спанак с моркови, жълтък и й правих кус кус със сирене и масло, може и да е от жегата, ама не е приятно :wink:
"Всяко родено дете е доказателство, че Бог не се е отказал от нас!" Рабиндранат Тагор