0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Asthenoteratozoospermia
« Отговор #60 -: Януари 17, 2011, 20:19:38 pm »
Mили момичета, благодаря ви наистина много. Не е нужно да спорите.
Относно прегледа на мъжа ми днес при д-р Симеонов в клиниката на Щерев  - казал му е, че нещата били добре и му назначил микробиология в Цибалаб.Имал разширени вени , но за операция след като направи бебето можело да се мисли. Наистина вече нищо не разбирам. Не му е назначил никакви други изследвания. Предписал му е витамини А и Е и му казал, че сме били подходящи за инсеминация - аз го накарах да пита.
Сега какво да правя, като едва ли вече ще убедя мъжа си да си направи втора спермограма.Дано поне микробиологията да му бъде наред, стига да я направи разбира се. Останал е доволен от доктора и онова , което му е казал. Много ме е яд, че не успях да отида с него - така хич не съм наясно.
Дано стане чудото да забременея нормално!
*
Re: Asthenoteratozoospermia
« Отговор #61 -: Януари 17, 2011, 20:42:49 pm »
Продължете с опитите, докато се навърши една година.
После мислете за допълнителни изследвания.
*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Asthenoteratozoospermia
« Отговор #62 -: Януари 17, 2011, 20:46:29 pm »
Идете и при Кацаров като излезе микробиологията. Можеш да прочетеш за него отзиви във форума като пуснеш търсене. Общо взето, при липсата на андролози в България, той като все пак специализирал андрология във Франция, е последна инстанция.
Между другото, за микробилогия пак се дава еякулат. Силно ви съветвам да пробвате да отидете в Надежда или при Владимиров и да пуснете и микробиология, и разширена спермограма с морфология по Крюгер с едно "даване". Нито боли, нито нищо.

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
Re: Asthenoteratozoospermia
« Отговор #63 -: Март 28, 2011, 16:29:58 pm »
Здравейте, и моят мъж е с тази диагноза. Ходи при Кацаров и му е открил варикоцеле. Казал му е, че е за операция.
Цигу, тъкмо четох в другата тема, че сте правили операция и после след дълго чакане, все пак сте преминали към асистиран метод. Аз съм с два спонтанни аборта, две години вече ходим по мъките и сега изникна този нов проблем. Искам да те питам за съвет. Дали си струва да оперираме и да чакаме евентуално подобрение или направо да опитаме асистран метод. Естествено ние ще вземем решение, но искам съвет от някой, минал по този път.
Re: Asthenoteratozoospermia
« Отговор #64 -: Март 28, 2011, 16:47:19 pm »
Понеже и ние сме минали по този път си позволявам да ти дам съвет - едното няма нищо общо с другото. Вие може да си направите операцията и ако не ви се чака 1 година за евентуални подобрения, да пристъпите към АРТ. Не губите нищо освен 400-500 лева за операцията. А операцията трябва да направите, защото с времето проблема се влошава, започват болки и т.н. Успех, каквото и да решите
*
Re: Asthenoteratozoospermia
« Отговор #65 -: Март 28, 2011, 16:57:42 pm »
linnel, смятам, че ако не бяхме направили операцията, резултатът от инвитрото можеше и да не е успешен. След операцията на варикоцелето проведохме и едногодишно лечение с кломифен цитрат, мултивитамини и антиоксиданти.

В резултат на всичко това настъпи значително подобрение във всички параметри на спермограмата, което позволи оплождане на яйцеклетките инвитро/икси 50/50%. Най-добрите ембриони се оказаха инвитро оплодените, останалите не оцеляха.

Прочети внимателно всички съвети на д-р Мели Даскалова в подфорума за мъжки стерилитет. Асистираната репродукция не е автоматичното разрешение на проблема. Добре е да се направят щателни изследвания на мъжа, за да се проведе и комплексно лечение.

Ние прибягнахме до АРТ, защото според мен моята възраст се превръщаше в проблем, иначе си струваше да изчакаме и да опитваме известно време след подобрението. Abloy е добър пример за отстраняване на варикоцеле и две успешни спонатнни бременности впоследствие.
Re: Asthenoteratozoospermia
« Отговор #66 -: Март 28, 2011, 20:30:11 pm »
Цвети, мъжа ми го оперираха преди 5 седмици от варикоцеле.Първата ни спермограма от края на Януари, не беше никак добра - диагноза ОЛИГОАСТЕНОЗООСПЕРМИЯ.На мен TSH ми беше много високо, но след 40 дни на Еутирокс вече е в норма, след още 1 месец ще ходя до ендокринолога пак.Не платихме нищо за операцията, освен по 4.80лв на ден за леглото.За 2 дни престой - 9.60лв.Понеже ни предстои и втора операция купихме подарък за доктора.Но не сме плащали нищо повече, а в клиника Щерев, където ходихме за второ мнение преди операцията трябваше да дадем 980лв за тази операция.Отидохме във Военна Болница, там го оперираха.Сега изчакваме да минат 3 месеца и да видим какво ще покаже спермограмата през Юни.
 

Re: Asthenoteratozoospermia
« Отговор #67 -: Март 30, 2011, 16:45:58 pm »
Отговорих в другата тема, но и тук ще кажа - ти описваш доста по-тежка операция по остарял вече метод, където се режат коремните мускули. Да, такава операция се поема от касата, щадящият вариант, при който възстановяването е найстина по-бързо, не се поема от ЗК и се доплащат пари. Всеки си решава кое да избере.
*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Asthenoteratozoospermia
« Отговор #68 -: Март 30, 2011, 17:45:12 pm »
Отговорих в другата тема, но и тук ще кажа - ти описваш доста по-тежка операция по остарял вече метод, където се режат коремните мускули. Да, такава операция се поема от касата, щадящият вариант, при който възстановяването е найстина по-бързо, не се поема от ЗК и се доплащат пари. Всеки си решава кое да избере.

Цвети, мисля, че всякакъв тип операция на варикоцеле се поема по ЗК, но операторът има право да си вземе "избор екип", така да се каже.

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
Re: Asthenoteratozoospermia
« Отговор #69 -: Април 21, 2011, 18:15:11 pm »
Искам да споделя цитат от интервю на тема Варикоцеле в списание Арти, приложено в полезните теми на подфорума


Ползата от лечението на Варикоцеле  за преодоляване на инфертилитета е оспорвана. От една страна, лечението може да не подобри фертилитета, следователно Варикоцеле трябва да се оперира само по други причини, като например симптоми (силна болка в тестисите, дискомфорт и т.н.). Друга крайна гледна точка е, че Варикоцеле е най-важната лечима причина при мъжкия стерилитет, следователно трябва да се оперира, дори и когато е в незначителна степен. Умереното  твърдение е някъде по средата. Наблюденията над оперирани и неоперирани мъже, страдащи от Варикоцеле,  водят до предположението, че бременностите без хирургично лечение се случват също толкова често, колкото и бременностите след проведено такова.

Ефекти

Всяка намеса, най-вече оперативна, в областта на тестисите (кистектомия, отстраняване на семином, операция от варикоцеле, вазектомия, ре-вазектомия, операция на простатата, операция от херния, възпалителни процеси в тестисите) крият риск от отключване на автоимунитет на мъжкия организъм срещу собствените сперматозоиди. В резултат на това се появява ASA – auto sperm antibodies.В голяма концентрация ASA води до т.нар. имунологичен стерилитет”  – когато на практика движението на голяма част от перматозоидите е възпрепятствано и те не могат да осъществят оплодителните си функции в нормални условия.
При мъжете следните състояния могат да доведат до образуването на авто-спермални нтитела: тестикуларна травма (торзия, биопсия, запушване на семепровод и т.н.), инфекция (сексуално-предавани болести, простатит, орхит), тумор на тестиса, крипторхизъм и варикоцеле.Въпреки това редица проучвания сочат, че след оперативно лечение на Варикоцеле не могат да се достигнат нормални нива на фертилност при висок процент от пациентите. Асистираните репродуктивна технологии си остават най-реалистичната алтернатива при повечето двойки, които не са заченали след определен период от време.


Д-р Юрий Бъчваров


http://www.zachatie.org/arti/ARTi_broi_08.pdf

*
Re: Asthenoteratozoospermia
« Отговор #70 -: Април 21, 2011, 18:50:34 pm »
Искам да споделя цитат от интервю на тема Варикоцеле в списание Арти, приложено в полезните теми на подфорума

Всяка намеса, най-вече оперативна, в областта на тестисите... крият риск от отключване на автоимунитет на мъжкия организъм срещу собствените сперматозоиди. В резултат на това се появява ASA – auto sperm antibodies.В голяма концентрация ASA води до т.нар. имунологичен стерилитет”.[/size]

Д-р Юрий Бъчваров
http://www.zachatie.org/arti/ARTi_broi_08.pdf


При условие, че се изреждат подробно и хирургическите интервенции, и неблагоприятните последици с медицински термини, редно е да се посочат цифри. При какъв процент пациенти операцията възвръща оплодителната способност, при какъв процент има риск за ASA, а после и за имунологичен стерилитет?

Докторът не е посочил колко често се наблюдава този проблем.
Ако е дадено интервю, журналистът не е задал този важен уточняващ въпрос.
Така изредени рисковете изглеждат много по-страшни от евентуалната полза от операцията.

 
*
Re: Asthenoteratozoospermia
« Отговор #71 -: Април 22, 2011, 01:25:04 am »
linnel не съществува операция, която да е на 100% без рискове. Но затова са докторите все пак, да преценят каква степен е варикоцелето, колко е увредена спермограмата, каква техника да се използва за операцията, ако се налага...
 Не можеш така да вадиш цитат от контекста и да си правиш изводи от него. :wink:
« Последна редакция: Април 22, 2011, 01:26:45 am от tranka »
*
Re: Asthenoteratozoospermia
« Отговор #72 -: Април 22, 2011, 02:35:54 am »
Аз си мисля, че linnel много добре прави, че цитира.
Просто всички ние като засегнати и с интерес към такава информация трябва да четем внимателно и критично.
Re: Asthenoteratozoospermia
« Отговор #73 -: Април 25, 2011, 09:34:39 am »
Здравейте, не цитирах цялото интервю, защото всеки може да го прочете.
Аз извадих само това, което до момента никъде не бях прочела. Всеки сам решава как да постъпи и дали да се довери на становището на някой лекар. Но когато се съгласявате на дадена интервенция, смятам че е коректно да бъдете информирани и за рисковете.

Пожелавам успех на всички от цялото си сърце и дано имаме сила и мъдрост да се преборим за нашите рожби!
Re: Asthenoteratozoospermia
« Отговор #74 -: Май 20, 2011, 14:16:26 pm »
Здравейте момичета,
Включвам се във тази тема защото и ние с диагнозата Asthenoteratozoospermia. С мъжът ми правим опити от точно една година и нищо. От Януари насам сме се настроили, че имаме проблем и тръгнахме по лекари. Посещаваме клиниката доктор Щерев - доволни сме за сега. Аз си направих всички изследвания, които докторката прецени, че са необходими и пуснахме две спермограми приблизително през един месец една от друга. Непосредствено преди първата спермограма почина свекър ми - беше си травма за всички (неочаквано) - диагноза Asthenoteratozoospermia. Лекарката му предписа Фертил ейд, пи го един месец и направихме втора спермограма - според лекарката резултата е дори по лош от първата. Записахме час при уролога в клиниката доктор Симеонов. Съпругът ми остана доволен от него от отношение и отговори. Според него имаме шансове да се оправят нещата с адекватно лечение и откриване на точният проблем. Назначи му изследвания за трихомони, микоплазми и хламидии. Тъй като той пие фертил ейд вече 4-ти месец, доктора се озадачил защо не оказва положително влияние и според мен за това търси причината в инфекция. Според вас възможно ли тази диагноза да се дължи на инфекция и въобще в следствие на какво се развива тази диагноза. Д-р Симеонов му е казал, че няма варикоцеле.
Извинявам се за дългият пост.
Краси

*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Asthenoteratozoospermia
« Отговор #75 -: Май 20, 2011, 15:07:02 pm »
Красунка, всичко може да е. Направете каквито изследвания ви казват, но ако няма подобрение от фертилейда, просто не виждам за какво да си давате парите.

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
Re: Asthenoteratozoospermia
« Отговор #76 -: Май 27, 2011, 11:23:16 am »
Здравейте,

От дълго време чета форума, но чак днес реших и аз да пиша и да потърся съвет и подкрепа от Вас.Ето и нашия проблем.Отдавна правим опити и нашата диагноза е АСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ.ХИПОСПЕРМИЯ.

Спермограмата е направена в КИРМ Плевен.
Въздържание: 4 дни
Ph:8.3
Обем на еякулата:1,0 (2-6мл)
Цвят слонова кост
Втечняване:30 мин
Агрегазия:Да
Вискозитет:N
Аглутинати:ДА
Левкоцити:N
Епителни клетки:N
Незрели кл. на сперматогенезата:Да
Желатинови телца:НЕ
Детрит:ДА
Брой сперматозоиди:44 000 000
Нормокинетични сперматозоиди:20,5% (норма>50%)
брой 9 020 000/мл
хипокинетични:42%
акинетични:37,5%
ASA в сем.течност:36,90 (N < 60U/ml)


Тератозооспермален индекс          Tyberg's strict criteria(TZI)
Брой изследвани сперматозоиди:200
с нормална морфология 6% (N>14%)
с абнормална морфология 94 %
с главични дефекти 94 %
с дефекти на шийна/средна част 31 %
с опашни дефекти 9 %
с цитоплазмен остатък 3 %
TZI 11,46 (N<1,46)
Преобладаващи дефекти:аморфни и пириформени главички, сперматозоиди с опашни дефекти.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:АСТЕНОТЕРАТОЗООСПЕРМИЯ.ХИПОСПЕРМИЯ.


Изписаха му L-karnitin, селен,Fertil aids

Посетихме д-р кацаров, защото бяхме много притеснени след всичко което прочетох тук,и за моя изненада той каза че според него проблемът не е в мъжа ми.Попита ме какви изследвания сме правили за мен и аз му казах хормони, фоликуметрия, но все още не сме направили нищо за пропускливостта на тръбите. С изречението че при мъжа ми  няма проблем  и че много рядко имало перфектни спермограми, той демотивира милото да си пие витамините. С много усилия го убедих да направи курса на лечението и сега незнам какво да мисля и да правим. Мисля да посетим Новата клиника Репромед в Плевен и да продължим от там с нова спермограма и ЦС за мен. Надявам се,тук сред вас да има някой който да ми даде насоки и да изрази мнение по спермограмата.
Благодаря Ви предварително!

Re: Asthenoteratozoospermia
« Отговор #77 -: Май 27, 2011, 11:40:47 am »
Съпругът ми е със същата диагноза и като гледам - с близки резултати за морфология и подвижност /кинетичност/. И на него до сега лекарите са казвали, че сремограмата е като цяло добра, въпреки тези отклонения в двата показателя. Не са му изписвали нищо и не смятат, че причината за стерилитета е "мъжки фактор". Просто ти го казвам за сведение. Не мога да правя заключения дали има нужда да се пият витамини и добавки в подобен случай и незнам дали биха могли да помогнат.
Re: Asthenoteratozoospermia
« Отговор #78 -: Май 27, 2011, 11:53:32 am »
Благодая, hope-love,

Щом и ти мислиш като д-р Кацаров, че спермограмата е добра, поне съм спокойна, че нямаме мъжки фактор.Значи проблема е при  мен и трябва да го намерим. Притесняваше ме малкия процент 6% сперматозоиди с нормална морфология и многото поставени диагнози отдолу, но щом при вас положението е било подобно, се успокоих малко.защото аз бях започнала да мисля 4е и двамата имаме проблем.
*
Re: Asthenoteratozoospermia
« Отговор #79 -: Май 27, 2011, 14:36:17 pm »
Благодая, hope-love,

Щом и ти мислиш като д-р Кацаров, че спермограмата е добра, поне съм спокойна, че нямаме мъжки фактор.Значи проблема е при  мен и трябва да го намерим. Притесняваше ме малкия процент 6% сперматозоиди с нормална морфология и многото поставени диагнози отдолу, но щом при вас положението е било подобно, се успокоих малко.защото аз бях започнала да мисля 4е и двамата имаме проблем.

Спермограмите на мъжа ми бяха с подобни параметри и заключението на лекаря в клиниката по стерилитет и на уролога беше категорично мъжки фактор. По-късно се откри варикоцеле. Две години и половина опити не доведоха до спонтанно забременяване. Имам и четири неуспешни инсеминации. След операция на варикоцелето и едногодишен курс на лечение с кломифен, мултивитамини и антиоксиданти, видяхме значително подобрение в броя и подвижността. Първият ми инвитро опит беше успешен.

С това не оспорвам мнението на д-р Кацаров, но ако всички параметри на спермограмата (брой, подвижност, морфология) са доста под долната граница, проблем има. Правете нужните изследвания и на вас самите, но не подценявайте мъжкия фактор, търсенето на причините за него и леченето му. Потърсете второ мнение - препоръчвам д-р Мели Даскалова.