0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Филм
« -: Октомври 23, 2005, 17:36:47 pm »
Имаме си режисьор, който иска да направи филм за сдружението, за стерилитета у нас, документален, в рамките на 30 - тина минути. Давайте идеи как да се казва филма, какво да включва, кои хора да участват, как си го представяте като въздействие, изобщо каквото ви хрумне. Евентуално и кой би го финансирал. :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Филм
« Отговор #1 -: Октомври 24, 2005, 07:50:13 am »
Говорих и аз с една режисьорка и я питах , какво трябва да се направи.
Тя каза че ако искаме да се излъчи по някоя телевизия трябва да говорим със съответната дали би финансирала такъв проект, а ако е само за "вътрешно ползване на сдружението" трябва са се търсят спонсори.
Другото което ми каза че за документален филм който е около половин час ще е нужен само един оператор което облекчавало доста бюджета.
*
Филм
« Отговор #2 -: Октомври 24, 2005, 18:49:41 pm »
Идея за въздействие:

Героиня 1: момиче от малко градче или село, без Интернет достъп, без близък център за репродуктивно здраве, където хората шушукат и одумват. Предполагам, че ако е истинско момиче, ще разкаже за това как е пробвала всякакви бабини рецепти, гледачки, доктори със съмнителна репутация. Как не може да пътува до голям град за лечение, как не го разбира това лечение, как я плашат другите жени, че само по-зле ще стане, как няма средства за лечение.

Героиня 2:Момиче от голям град-работеща, млада жена, която посещава добра клиника, едно по едно отмята изследванията, има начертан план, има информация, доверява се на лекаря си, знае за клуба, има подкрепата на много хора около себе си.

На принципа на контраста...
Alexandra
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Филм
« Отговор #3 -: Октомври 24, 2005, 19:01:24 pm »
Героиня 3: Момиче от големия град, което прави и бабини рецепти - тва съм аз.
Филм
« Отговор #4 -: Октомври 24, 2005, 19:43:45 pm »
Героиня 4: момиче от малък град, което отива на кални бани в Кюстендил (примерно) и се връща бременно. А проблемът очевидно е в мъжа й.
*
Филм
« Отговор #5 -: Октомври 25, 2005, 21:11:15 pm »
Момичета, въпреки че рядко пиша тук аз също съм част от проблемно забременяващите жени. Също така аз съм режисьора, който иска да направи този филм. За мое щастие вече съм щастлива мама, но въпреки това не съм забравила и няма да зъбравя трудностите през които минаваме, за да достигнем тази заветна цел.

Та за филма.....
С Мели доста говорихме по въпроса и засега идеите са филма да започне със заснемане на едно раждане. Като то ще е представено цветно. След това като контраст ще разкажем за стотиците хиляди бездетни семейства в България като този разказ ще бъде представен в черно бяло. И така през целия филм ще правим контрапункти между щастливите събития в живота на някои и проблемите, които срещат други. Между това какво всъщност може да е положението от към здравна реформа в БГ и това какво всъщност е положението.
Обаче, въпреки че имам рамката на филма в главата си много ми е необходима и вашата гледна точка. Вашите идеи и вашите чувства. Това всъщност е най-важното мисля. Да представя нещата така както вие ги виждате и чувствате. И също така много ми е необходимо заглавие. Леко съм запецнала в тази част. Много ми се иска да не е нещо тривиално, а да е оригинално и да хваща окото и ухото от пръв поглед и от първо чуване. И да се запомня.
Силно се надявам да успеем да направим този филм и той да стигне до възможно най-много хора. В мечтите си виждам как този филм успява поне малко да промени настоящата действителност у нас. Еееееееееех мечти, мечти.....................Но пък нищо не пречи да опитаме нали?
Хайде давайте! Развихрете се. Разкажете и давайте идеи.
Много ви благодаря предварително за помощта и се надявам и се моля скоро всяка една от вас да изпита щастието да се радва на детски усмивки в дома си!

С огромно уважение ви написах тези редове. Държа да го знаете.
Ренци
"Общо взето мъжът е по-доволен ако на масата му има хубава вечеря,отколкото ако жена му знае старогръцки."
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Филм
« Отговор #6 -: Октомври 25, 2005, 21:54:54 pm »
Име - "Понякога щъркелите не носят бебетата когато си ги поръчаш" - любимият ми израз  
За сценария - мисля, че трябва да се противопостави абортът по желание и трудният път към бременността.
Но не абортът по желание като лоша постъпка в живота /защото аз съм правила и знам, че тогава обстоятелствата са ми го наложили и не съжалявам/, а като съвет към тинейджърите за внимание.
Както и смятам, че този аспект /който разбира се ще заеме съвсем малко време от целия филм/ може да бъде използван за финансирането.
Мисля, че е добре да се разкаже една история на двойка, която да бъде измислена и обобщена от това, което сме чували из форумите с глас зад кадър, подходяща музика и природни картини.
Ще ви пусна нещо такова - разбира се на друга тема, но мен много ме впечатлява, вълнува, кара ме да размишлявам.
   ИНТЕРВЮ С БОГ
Много бавно се зарежда, имайте търпение.
И както казва Зайо - да бъде една красива приказка, с много трудности, но с щастлив край.
Като цяло мисля, че трябва да бъде наблегнато на емоционалността /и РЕКЛАМАТА на сайта ни   :wink: /, защото това се продава по-добре, отколкото някаква специализирана материя.

В никакъв случай не държа на идеите си, просто ги нахвърлям.  
Не смятам, че са правилни. :lol:
Филм
« Отговор #7 -: Октомври 25, 2005, 22:01:37 pm »
Идеята за филм е супер! Сигурна съм, че ще стане интересно, интригуващо и обективно, особено щом самият режисьор е врял в казана на ада...
Наистина безкрайно много гледни точки може да има един такъв филм и предложенията дотук са сполучливи и подходящи.
 Аз пък току-що видях филма така: започва с Раждане и свързаните с него суетене и щастие! След това в ретроспекция /може  в черно и бяло/ да се покаже дългия, труден, жесток и изтощителен път на семейства от различни по големина населени места в БГ, с различна информираност, възможности и т.н., които успяват /или не незнам/ да стигнат до целта!
Нещо такова... примерно...
Заглавие пък въобще не мога да измисля. "Зачатието", "Борбата", незнам, трябва да е грабващо. Ще мислим...
Филм
« Отговор #8 -: Октомври 25, 2005, 22:22:35 pm »
О, Лали, благодаря ти за духовната наслада, която ми достави с това! Наистина е подходящо за въпросния филм, но нека специалистите кажат повече. А защо да не се казва точно така: "Интервю с бога"?...или нещо такова...
*
Филм
« Отговор #9 -: Октомври 25, 2005, 22:58:59 pm »
Идеите ви са страхотни. Аз чета и си записвам.
Лали съвсем парвилни са вижданията за филма. И аз смятам, че не бива да атакуваме аборта по желание. Това е нещо, което може да се случи на всеки и не винаги е най-лошия избор. Това за щъркелите също ми хареса. В главата ми изплува името на един роман "За мишките и хората", само че при нас положението е "За щъркелите и хората".
Жулиета, много се радвам, че вижданията ни за филма съвпадап почти напълно.
Лали, с това "Интервю с Бога" направо ми докосна душата дет се вика. Аз съм си го свалила на компа и винаги когато съм напрегната си го пускам.На беба също много и харесва мелодията. Направо е върховно.
"Общо взето мъжът е по-доволен ако на масата му има хубава вечеря,отколкото ако жена му знае старогръцки."
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Филм
« Отговор #10 -: Октомври 26, 2005, 08:11:21 am »
ИНТЕРВЮ С БОГ - английски вариант
*
Филм
« Отговор #11 -: Октомври 26, 2005, 18:06:41 pm »
Идеята за филм е наистина страхотна!
Много ми хареса това с цветното начало на една раждаща жена и черно-бялото продължение на тези, които искат, но не успяват.
Според мен точно това трябва да се противопостави - че лесното
за някои е най - трудното за други. Да се "отворят" очите на публиката, че наистина има такъв проблем, който остава скрит.
А за аборта по желание - не знам...Струва ми се, че това е малко
по друга тема. Сякаш е по подходящо за някой образователен филм
как да не се стига до него, т.е. как да се предпазим от нежелано
забременяване и следователно от аборт по желание.
И в заглавието трябва да има някакво противопоставяне - това, което
предложи Лали е много добро! Но поне за мен по - кратките заглавия са по - силни и по- запомнящи се. От друга страна пък една единствена дума на нас ще ни говори много, но за хората, които
не са се сблъсквали с проблема - нищо.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Филм
« Отговор #12 -: Ноември 01, 2005, 12:58:30 pm »
Значи да ви кажа как си го представих снощи. Като разказ от името на детето. Заглавие примерно "Искам да се родя". В началото се появява едно малко детенце, примерно на 3 - 4 годинки, с руси къдрави коси, с крилца и с нимб. Това е нероденото дете, което иска да се роди. И започва да разказва своята история. Как иска да се роди, но не може. Разказва за мама, която тайно плаче всяка нощ. За тати, който работи много, за да не мисли. За хората и нещата, които му помагат да се роди - за сдружението, за емоциолналната подкрепа, някакви интервюта кратки. И за хората и нещата, които му пречат. Тези последните си ги представям като изиграни от мим трупа с черни дрехи и маски. После разказва за братчетата и сестричките, които са били заченати, но са били увредени и не са се родили. Тук си представих зародишите в стъкленици от нашия музей. Брутално е, но е въздействащо. После може да се покаже оптимистичната страна на проблема - успешната бременност след АРТ примерно, ултразвукови записи на бебе, как бие сърцето му и как си смуче палеца вътреутробно, как се ражда.

Хм, сякаш не е много документално. Обаче така си го представих. И по принцип, когато нещо се разказва от дете, има по - силен ефект.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Филм
« Отговор #13 -: Ноември 01, 2005, 13:56:13 pm »
Мели, супер! Много ми хареса! Идеята е оригинална, наистина какво по-внушително въздействие от разказа на едно ..дете. Страхотно! А заглавието е точно и мисля, че е достатъчно ясно и грабващо. Направо го изгледах този филм /няколко пъти/ и много ми хареса!Браво!
 :D Абе всичко ти се отдава - гордеем се с теб!
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Филм
« Отговор #14 -: Ноември 01, 2005, 15:18:49 pm »
Добра идея, Мели. :lol:
Филм
« Отговор #15 -: Ноември 01, 2005, 15:29:05 pm »
Мели, и на мен ми харесва :D  Даже ми мина през тялото една изтръпваща вълна от емоционалност!
Благодаря ти, Бени!







*

    Starlet

  • *****
  • 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
Филм
« Отговор #16 -: Ноември 01, 2005, 16:20:00 pm »
Цитат на: Meli
Хм, сякаш не е много документално. Обаче така си го представих. И по принцип, когато нещо се разказва от дете, има по - силен ефект.


Идеята е супер!!!  :)  Не мисля че трябва да е строго документално. Така повече хора ще го гледат с интерес а няма да го отминат с пренебрежение. Особенно по-младото поколение. Те също трябва да са запознати с проблемите.
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*
Филм
« Отговор #17 -: Ноември 01, 2005, 19:00:08 pm »
Сега, като чета идеята на Мели и се сещам за една моя много любима книга, която може да използваме. Книгата се казва "Писмо до едно неродено дете". За съжаление сега забравих името на авторката. Та ако представим филма като разказ на едно неродено още дете може да направим нещо като диалог между него и майката която го очаква като изпозваме откъси от тази книга. Книгата е наистина много силно написана. Само трябва да кажа на майка ми да ми я прати и ще ви постна няколко абзаца. Мисля, че ще се получи добре.
"Общо взето мъжът е по-доволен ако на масата му има хубава вечеря,отколкото ако жена му знае старогръцки."
*

    Eli_

  • ****
  • 516
  • Тъпа и упорита !!!
Филм
« Отговор #18 -: Ноември 01, 2005, 22:51:42 pm »
Темата, сама по себе си "блика" от емоционалност.Мисля,че може да стане чудесна база за един страхотно въздействащ филм.Аз си го представям повече обърнат към хората,които "не разбират".Да им се покаже какво се крие зад усмивката на една преуспяла жена без деца.Или не преуспяла.Това всъщност е без значение.Да се види какво е в действителност в душите на тези момичета.Който успее да го пресъздаде ще разплаче и камък.Искам да се покаже на хората,че тази жени не се влачат нещастни по корем и не само,че не са по-несъвършенни,а точно обратното-велики са,че успяват все пак да се борят.Обществото не трябва да им се присмива или съжалява,а да ги приеме като равни и с уважение.Може да се обърне внимание и на отношенията с половинката.Да се покаже на мъжете,че трябва да застават плътно да жените,колко трудно оцеляват връзките и т.н.Нещо като сцена на скандал,може би..това се сещам засега.
*
Филм
« Отговор #19 -: Ноември 02, 2005, 08:45:26 am »
аз гледах такъв игрален филм, за една двоика от университета, която не може да има дете и приятелите от същия университет с деца.
Много е интерено да видиш проблемите си от високо. Мислиш си, 4е си уникален, а пък то положението пове4е от стандарно.