0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Хроничен простатит - статия
« -: Октомври 05, 2005, 10:07:10 am »
Простатата ахилесовата пета на мъжа
Повишена раздразнителност и неспокоен сън издават проблеми с половата система

Анатомичната особеност на разположението на простатната жлеза на мястото на кръстосването на пикочните и семенни канали, от една страна, и поражението на съседните органи, от друга, предразполагат и водят до появата на възпалителни и невровегетативни заболявания на простатната жлеза.
Хроничният простатит е най-честото заболяване на простатната жлеза. Представлява много сериозен медико-социален проблем, защото случаите на това заболяване през последните години неимоверно зачестиха. Засяга предимно мъже в активната репродуктивна и сексуална възраст.
Простатната жлеза заедно със семенните мехурчета и Куперовите жлези са главните производители на протеини, фруктоза, ензими и микроелементи, които влизат в състава на спермата и осигуряват оплодителната способност на мъжката полова клетка.
--------------------------------------------------------------------------------
 
Проблеми

--------------------------------------------------------------------------------
Хроничният възпалителен процес на простатната жлеза води до тежки разстройства в метаболизма на спермата с последваща депресия на сперматологичните параметри, понижаване на фертилитетния оптимум при мъжа. Неугасващият интерес на андролозите към проблемите на хроничния простатит се дължи на следните обстоятелства:
- увеличената честота на заболяването
- засягане на мъжа в активна репродуктивна възраст
- нарушение на оплодителната способност при мъже с простатит
- отклонение в сексуалната дейност на мъжа
- нарушава качеството на живот на мъж в цветуща творческа възраст
Хроничният простатит е заболяване, при което настъпват значителни увреждания на функцията и структурата на простатната жлеза. Хламидният простатит заема централно място по честота на уропростатните възпалителни процеси. Предизвиква се от хламидия, която принадлежи към междинна група между вируси и рикеции.
--------------------------------------------------------------------------------
 
Признаци

--------------------------------------------------------------------------------
Голямото разнообразие на признаци на хроничния простатит се дължи на особеностите в протичане на възпалителния процес. Оплакванията на болните могат да бъдат общи и местни. Към общите оплаквания болният съобщава следното: чувства се отпаднал, обща слабост, неспокоен сън, повишена раздразнителност. Болните са потиснати, с намален жизнен тонус.
Към локалните местни оплаквания се появява чувство на тежест и дискомфорт в долната част на корема в областта на перинеума, ректума.
Появяват се болки в пикочния канал, в основата на половия член и поясно-кръстната област, които могат да се разпространят към скротума, кръста, бедрата и седалищния нерв. Болката може да се усеща през определени интервали и да е остра или стрелкаща, а може да бъде тъпа и постоянна. При употреба на газирани напитки, бира и алкохол или след полов акт обикновено са засилва.
Друго, което смущава болните, е честото уриниране, съпроводено с парене и болки в пикочния канал и пикочния мехур. То е честа причина за нарушаване на нощния сън. В края на уринирането или при дефекация се отделя обилно простатен секрет.
--------------------------------------------------------------------------------
 
Усложнения

--------------------------------------------------------------------------------
Гореописаните оплаквания са придружени с разстройство на сексуалната функция и нарушение на оплодителната функция при мъжете. При изследване на мъже с хроничен простатит обикновено в голям процент в спермата се установяват качествени промени в спермалните параметри - намалена подвижност и жизнеспособност на сперматозоидите, увеличение на патологичните им форми, повишаване на гъстотата на спермата с последваща аглутинация (слепване) на сперматозоидите и най-тежкото поражение на сперматозоидите е фагоцитоза на сперматозоид от левкоцит (гнойното телце левкоцита е изял сперматозоида).
Усложненията, които настъпват при хроничния простатит, за останалите органи на мъжката полова система съвсем не са безобидни: получава се инфектиране на семенното мехурче и тогава заболяването става простатовезикулит и засяга производството на захарта фруктоза, която е бионергетичен стимулатор на подвижността на сперматозоидите, поразява придатъка на тестиса-епидидима, в които става узряване на сперматозоидите, засяга задната част на пикочния канал с последващо запушване на семенните пътища, което води до пълен стерилитет и липса на сперматозоиди в отделения еякулат.
--------------------------------------------------------------------------------
 
Профилактика

--------------------------------------------------------------------------------
Профилактиката на хроничния простатит се започва на първо място с регулиране на сексуалния живот на мъжа. Почистването на външните полови органи след случаен полов контакт с химически средства най-често със спирт не може да предотврати проникването на инфекцията в мъжката полова система. Нещо повече - всички тези дезинфекционни разтвори или така наречени интимни пулверизатори дразнят главата на члена и външния отвор на пикочния канал и нарушават равновесието на нормалната микробна флора. А това от своя страна улеснява разпространението на инфекцията. Превантивната химиопрофилактика понякога е успешна, но при нея трябва да се имат предвид страничните явления при по-продължително приложение. Също така тя може да замаскира протичането на някое венерическо заболяване и по този начин не може да се проведе правилно лечение.
Вашият коментар

   
      ПОЩА  
 
      Въпроси към проф. Димитър Цветков можете да отправяте на телефон 0888 41 90 32, електронен адрес vaprosite@abv.bg или на адреса на редакцията на в. "Стандарт" - София, бул. "България" №49 за приложение "Здраве".
--------------------------------------------------------------------------------
 Проф. Цветков,
Моля да отговорите на един много притесняващ ме въпрос. Защо спермата ми има жълт цвят? Това признак на някакво заболяване ли е? Какви мерки трябва да взема?


Жълта сперма е сигнал за инфекция
Жълтият цвят на спермата е сигнал за болестно състояние. Това говори за хронична инфекция на мъжката полова система. За да може да се определи каква е тази инфекция, не бива да се самолекувате. Трябва първо да се направи спермограма при петдневно полово въздържание. След това е нужно изследване на спермата и урината за микробиология. Най-важното е да се установи има ли хронична инфекция, предадена по сексуален път, която е довела до промяна цвета на спермата. Това може да стане едва след като се направят изследванията, за които споменах. Те трябва да определят обема обема, РН и наличието на левкоцити в самата сперма. Чрез редакцията на в. "Стандарт" можете да вземете моите координати и да се уговорим за преглед в удобно за Вас време, за да изясним дали има някакви проблеми или не.
Благодаря ти, Бени!







Хроничен простатит - статия
« Отговор #1 -: Октомври 05, 2005, 17:58:38 pm »
Браво, Фреши, много полезна статия  :D
Хроничен простатит - статия
« Отговор #2 -: Октомври 06, 2005, 10:38:57 am »
Да бе, този Цветков, дето ме дразнеше с първите статии в Стандарт, влезе в час :D
Благодаря ти, Бени!