0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Стойчо

Здравейте, имам един въпрос.
Откриха ми варикоцеле 2 степен отляво. Казаха ми, че проблемът е безобиден и ако не ми причинява дискомфорт не трябвало да се пипа. После попаднах на този форум и разбрах че съвсем не е така.

Направих си изследване и спермограмата беше добра според заключението на уролога.
(66 млн/мл, 80% подвижни, 65 % добра морфология)
Това, което ме притеснява, е малкото количество на спермата (2 милилитра).
Според критериите това си е в нормата, но все пак е на долната граница. И винаги е така, около 2 милилитра, никога не съм изхвърлял повече сперма.

Може ли да е от варикоцелето? Разбрах, че то уврежда качеството на спермата, но може ли да намали и количеството? Нали все пак основно спермата се образува от Glandula vesicularis и простатата, които са след разширените вени?

И още нещо: може ли причината за намаленото количество да е честият онанизъм през пубертета?

Извинявайте, че ви безпокоя, но някак си ме е страх. Приятелката ми понякога ми се смее, че спермата ми е малко, понеже бившият и приятел всеки път изхвърлял по пълна шепа. Не знам какво да правя.

Да го оперирам ли това нещо или не? Живея в Германия и за съжаление не мога да отделя време да си ходя до БГ за преглед при др. Кацаров.

На 21 години съм.
Благодаря за вниманието
На нас ни бяха казали, че намаленият обем е вследствие от варикоцелето. Не мисля, че онанирането през пубертета влияе на обема след това.
*
здравей стойчо,

При моят мъж обема е намален (1,5 до 2,о мл), той имаше варикоцеле 3та степен, което оперира. Аз мисля, че варикоцелето намалява обема, поради факта, че сега след операцията обема се увеличава...
 
Специалист уролог най-добре ще те посъветва какво точно да направиш. Но чисто от житейски опит ти казвам, че ако мъжа ми на 21 знаеше за варикоцелето си- щеше да го оперира. Защото сега е на 33, много искаме дете, но ето че този проблем ни забавя вече 1 година, дано е само забавяне.

Дано всичко е добре при вас, но приятелката ти вместо да се смее, да попрочете малко по въпроса. Не искам да я обиждам, и аз се майтапех с малкото сперма при мъжа ми...но ето че се оказа проблем и сега не ми е до шеги.

Д-р Кацаров е на мнение, че варикоцелето трябва да се оперира. И това не е само негово мнение, а заключение от един симпозиум на уролози в САЩ. Е да, то това му е работата на него, да оперира, но вярвай ми прави го за добро.

Още нещо- направи си подробна спермограма в клиника по инвитро. Разгледай тук и ще видиш как изглежда една пълна спермограма. Само с качествено изследване може да разбереш реалното положение на спермата си. После се консултирай с няколко специалисти и действай.

Браво че си отговорен и питаш.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Това с бившия приятел е просто драматично тъпо.

И аз бих те посъветвала да направиш контролна спермограма в специализирана клиника, за да си сигурен в параметрите на спермалния анализ. Колкото до операцията, има две противоположни мнения - да се оперира всичко и да не се пипа нищо, предполагам истината е някъде по средата, т.е. трябва индивидуално да се прецени при конкретния човек каква е степента на варикоцеле, едностранно или двустранно е, дали дава отражение върху сперматогенезата и доколко показателите на спермалния анализ са свързани с него или има и други причини за обема на долна граница (примерно заболявания на простатната жлеза) и т.н. Също е важно дали в момента двойката прави опити за забременяване.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Имах варикоцеле и ме оперираха на 21. Не знам коя степен беше, но не ми го откриха - голямо беше и нямаше как да бъде незабелязано. Лекарят като го видя и каза, че съм за операция веднага. А няколко години преди това бях ходил  при друг и той каза да не го пипаме. Зависи може би от лекаря.

И моето количество на спермата е в нормата, но не съм близо до горната граница. Не знам дали това има общо с варикоцелето. Могат да ти кажат специалисти. За онанизма също питай специалист, защото толкова градски легенди има за вредите от него (ослепяване и т.н.).

Разбирам те за това с приятелката ти. Поговори с нея - не вярвам това да помага нито на теб, нито на нея. Ако знаеш, че няма да реагира така, може би ще си по-отпуснат.
Подкрепям Мели, че трябва да направиш една-две контролни спермограми най добре в клиника Малинов на бул. Гоце Делчев ако си от София. Стерилни бурканчета можеш да си купиш от всяка дабра аптека. вземи си от по-големите.

За варикоцелето - преди 2 години на моят мъж му Кацаров му откри варикоцеле, отидохме и при други, те пък нищо такова не откриха и оставихме нещата так без операция. Спермата му е около 4 мл., което никой лекар не е казал малко ли е  много ли е, явно е в норма.

От това, което прочетох и научих покрай този случай за варикоцелето мога да кажа следното
Начинът на живот влияе върху варикоцелето. Неговият проблем се появи като болка вечер в тестисите. По това време вече 6 месеца работее на бюро по 14 часа на ден. Напусна работа и мога да кажа, че сега откакто работи по-раздвижена работа не е имал оплаквания и май е забравил за болката.

Панталоните, които носиш трябва да са различни от дънки и е за предпочитане да носиш боксери - тези двете неща от лекарите ги знам,сигурно и на теб са ти ги казали.

Моят съвет е да изчакаш и да правиш контролни спермограми през 6 месеца. Така и така ще даваш сперма, пусни си и една микробиология. Не знам как е при мъжете дали тези инфекции влияят на сперматогенезата, но може да има нещо такова, трябва да питаш докторите.  ако показателите със спермограмата  се влошаваш можеш да опиташ операция. На този етап спермограмата ти не е лоша. По повод на проблема със забременяването мога да ти кажа, че аз забременях 2 пъти, докато спермограмата показваше 40 % подвижни.

Това е от мен и задължително ползвай презервативи, че тези болести наистина водят до безплодие има доста момичета пипнали такива неща от мъжете си дори след като тези мъже са ги носили с години без да зная и после са заразили бъдещите си съпруги. Кофти работа ... айде стига, че се увлякох.
 
Здравейте, момичета!Имам въпрос, който не ми дава мира:(...Какво точно представлява варикоцеле и при какъв специалист се ходи за да го диагностицира?Благодаря предварително.
варикоцелето е разширена вена/и на тестисите. специалистът се нар.андролог  :)

*
варикоцелето е разширена вена/и на тестисите. специалистът се нар.андролог  :)

и/или уролог.

Две добри статии в библиотеката на Зачатие:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=479&Itemid=16
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=457&Itemid=16

А тук е темата за варикоцеле:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=38901.0
Стойчо, моят приятел при варикоцеле 3 степен хвърля 5 мл, което е горна граница. Варикоцелето не е оперирано, защото има 3-6% по Крюгер и едва ли след операция ще докара процентите над 14%, което е нормално. Операцията не е и гаранция за оправяне. Аз го майтапя да пълни шишета за шампоан и да се къпем с това!!! Количеството не е гаранция за качество. При теб морфологията е шампионска и въобще няма какво да те притеснява.