0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте момичета,
Всички наоколо ми проглушават ушите, как бебето не ставало, защото съм подложена на много стрес. Работата ми е изключително напрегната, работя и в събота, но няма как. От две години опитваме, а е имало моменти, в които не съм била толкова натоварена. Досега никой от лекарите, които са ме преглеждали, не ме е питал, дали работата ми е свързана със стрес.  Затова пък обаче всички роднини и приятели пеят тази песен и че едва ли не трябва да сменя работното място. Вие как смятате?
Вярвате ли в отицателното влияние на стреса?
« Отговор #1 -: Октомври 01, 2005, 14:01:55 pm »
Да. вярвам!
Аз също работя под голямо напрежение - непрекъснато.
Да не гоеорим ,че дори не мога да спя нормално. защото постоянно решавам казуси и  на сън.
Като отида някъде уж на почивка, аз постоянно мисля за работата. Нервна съм.
Дори през пролета имах кратка почивка - ходих на един курс, и понеже организма ми е свикнал да се натоварва с работа получих  криза.
Сега се опитвам лека-полека да се отдалечавам от работата.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #2 -: Октомври 01, 2005, 14:10:27 pm »
Аз лично питам пациентите си дали са подложени на стрес. Обаче това е доста трудно да се оцени - доколко стресът се отразява на здравето им. Примерно има работохолици, за които стрес е да си стоят в къщи. Да цитирам една моя приятелка - моем да копам, моем и да не копам, като второто е плюс, щото има хора, дето не го могат.

А и като ми каже - да, имам много стресираща работа, какво мога да направя? Едва ли човек в днешно време може току - така да си смени работата. Освен да пие чай от мащерка ... Както и оценката на околните не винаги е достоверно. Ето вчера говорих с една жена, която работи на 3 места и иска да започне четвърта работа, като казва, че само работейки се чувства добре. А роднините й мислят, че това я напряга.

Абе трудно е. То затова има психолози, които се занимават с тая материя.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #3 -: Октомври 01, 2005, 14:31:28 pm »
Мели, съгласна съм с теб.
Аз също имам нужда да го правя. Ако не го правя става лошо.
Всъщност не  осъзнаваш стреса докато не се спреш за малко по някаква причина.
Тогава изведнъж рухваш.
*
« Отговор #4 -: Октомври 02, 2005, 15:28:03 pm »
Опитах се да се сетя за някоя професия в която няма стрес и не успях. Даже чистачката в офиса ни е подложена на стрес, макар че според мен стреса тя сама си го създава, но това е друга тама. Важното е да успееш да се откъснеш от работата в почивния си ден и да не мислиш за нея. И ако може от време на време да почиваш в събота, защото на мен напр. един ден почивка ми е малко. Винаги се чувствам недобре починала в понеделник, ако съм работила в събота.

« Отговор #5 -: Октомври 02, 2005, 16:21:08 pm »
И аз мисля, че има значение стреса, но в крайна сметка всеки който работи е подложен на стрес, особено хората в частния бизнес. То не са данъчни, то не са НОИ, то не е ХЕИ, то не е пожарни, глоби, съдилища и тн. Няма как да не си стресиран. То и държавния сектор има стрес, но там според мен е по-скоро от междуколегиалните отношения, а може би и стреса от уволнение. Но все си мисля, че ако си безработен пък, самочувствието ти намалява, чувстваш се обезценен и пак си стресиран. Освен ако не си някой търтей, де :D . Няма как без стрес, според мен, такива са времената, организмът свиква с това, според мен.
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #6 -: Октомври 02, 2005, 21:49:14 pm »
Аз лично не вярвам. Освен в крайни ситуации - смърт на близък, неизлечима болест.
« Отговор #7 -: Октомври 03, 2005, 09:16:16 am »
Цитат на: Dideto
Да. вярвам!
Аз също работя под голямо напрежение - непрекъснато.
Да не гоеорим ,че дори не мога да спя нормално. защото постоянно решавам казуси и  на сън.
Като отида някъде уж на почивка, аз постоянно мисля за работата. Нервна съм.
Дори през пролета имах кратка почивка - ходих на един курс, и понеже организма ми е свикнал да се натоварва с работа получих  криза.
Сега се опитвам лека-полека да се отдалечавам от работата.

Диде,
Мислаех, че аз съм рядък случай с това будене посред нощ заради работата. Всяка нощ в 3 или 4 часа аз започвам да планирам работния ден , който следва. Явно не съм толкова рядка птица, както твърдят познатите ми :wink:
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14926
« Отговор #8 -: Октомври 03, 2005, 09:59:54 am »
аз вярвам.

ама не във влиянието на общия стрес върху зачеването, а във влиянието на "специфичния, свързан със зачеването" стрес.

тоест, в обсебеността от идеята за забременяване, във фокусирането върху проблема и неспособността за водене на нормален и пълноценен живот докато трае процеса на забременяване.

ако е налице такова състояние, вярвам, че влияе...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #9 -: Октомври 03, 2005, 13:38:42 pm »
Според мен влиянието на "стреса" непрекъснато се преувеличава, особено от близки и познати, които: 1.искат нещо да помогнат; 2. не знаят какво да кажат.
Или от лекари, които не откриват други причини.

Всички сме стресирани, малко или много. Тук изключвам абсолютното изтощение от работа - случвало ми се е преди време вечер да ми се повръща от умора - това не си е работа.

Като цяло, не е хубаво да претоварваме системно организмите си. Мисля, че всеки знае кое ниво на "стрес" му понася.
Благодаря ти, Бени!

« Отговор #10 -: Октомври 03, 2005, 15:53:47 pm »
Съгласна съм с jam.
Аз лично непрекъснато съм под този стрес и вече се плаша, че не се справям нито с работата си, нито с отношенията си с околните. Но за сега не съм намерила начин да се справя с това.
*

Хера

• 908
  • романтично люлякова
« Отговор #11 -: Октомври 03, 2005, 16:01:27 pm »
Цитат на: jam

ама не във влиянието на общия стрес върху зачеването, а във влиянието на "специфичния, свързан със зачеването" стрес.

тоест, в обсебеността от идеята за забременяване, във фокусирането върху проблема и неспособността за водене на нормален и пълноценен живот докато трае процеса на забременяване.

Съгласна съм с това. На мен не ми влияне т.н стрес от работа...свикнах и вече не ми прави впечатление. но виж ей това чудо дето го е описала Джам...оправия нямам.
Моята зимна приказка - 21.09.2006
Пролетната приказка  - 21.04.2011
*
« Отговор #12 -: Октомври 03, 2005, 17:37:04 pm »
аз вярвам.

В подкрепа на горенаписаното от Jam, имам приятелка, която имаше(все още има) много високи стойности на пролактина. Не мога да кажа точно какви, но когато тя ми разказваше какви трябва да й бъдат, а какви са й в действителност - спомням си, че беше изумително много над нормата! Гинеколожката й смяташе, че това се дължи на стрес и сигурно наистина е така, защото тя работи в холандска фирма на много отговорна позиция, постоянно гонят крайни срокове, постоянно проверки, работа извън работно време и почие.Т.е. наистина огромен ежедневен стрес. При целия този стрес и страшно високите нива на пролактина, преди година и половина тя забременява - забележете - НЕПЛАНИРАНО!!! Т.е. не са мислили изобщо за бебе, не са имали намерение да си правят и т.н. Просто става случайно. Сега имат най - сладкото бебче, да им е живо и здраво!
Затова и аз си мисля, че влияе точно този стрес, причинен от мисълта за забременявяне, а не напрежението в ежедневието ни.
стрес
« Отговор #13 -: Октомври 11, 2005, 14:29:03 pm »
Момичета аз се справям със стреса като ходя на йога.Много помага.Изпускаш цялото напрежение.Опитайте не боли!!! :D

« Отговор #14 -: Октомври 11, 2005, 14:56:18 pm »
Аз съм с висок пролактин.Една от причините за това можело да е стреса. Но как да си спокоен като си имаш проблем. Този който не го е изживял не знае какво е.Особено и спонтанния ми аборт ми се отрази още по-зле и го изживях много трудно. Не знам как да се разсея за да не мисля за проблемите си. Лесно е отстрани да кажеш СПОКО, но само ние си знаем какво ни е.

stres
« Отговор #15 -: Октомври 11, 2005, 15:37:55 pm »
Сигурна ли си че стреса е причината за спонтанният ти аборт?Може да е бил провокиран от друго нещо.Пък и ако проблема е в стреса защо не се опиташ да го преодолееш,или просто да го ограничиш.Повярвай ми ако човек иска да е добре,прави всичко възмогно да го постигне.Постарай се повече,в изкореняването на проблема,и стига вече сме винили стреса за това.Всички работим и живеем в стрес,но не всички правиме аборти.Да не се обидиш,просто това е моето мнение.

« Отговор #16 -: Октомври 11, 2005, 18:32:34 pm »
Причината е високата стоиност на Пролактина ми. А на него влияе и стреса, разбира се,че не само стреса е виновен.Ще се постарая да гледам по-оптимистично напред. :P

« Отговор #17 -: Октомври 13, 2005, 14:38:30 pm »
аз вярвам.

И аз мисля така. Макар, че и общия стрес би повлиял , но по скоро върху здравето като цяло, не върху самото зачеване. Так поне мисля.
« Отговор #18 -: Октомври 14, 2005, 10:19:25 am »
Цитат на: elora_cat
Макар, че и общия стрес би повлиял , но по скоро върху здравето като цяло, не върху самото зачеване. Так поне мисля.

Ами то здравето като цяло също влияе в частност и върху зачеването. Нали човешкия организъм е едно цяло.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14926
« Отговор #19 -: Октомври 14, 2005, 12:25:58 pm »
не всеки стрес е речено да влияе негативно върху възпроизводството.
например, доказано е, че по време на война и в началния период след война, ражданията се увеличават, като при това се раждат повече момчета!
природата си знае работата...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!