0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Олигозооспермия-моля за коментар
« -: Август 25, 2007, 21:30:21 pm »
Здравейте!Днес получихме резултатите от разширената СГ,а те са:
Въздържание:4 дни/норма 3-5/
рН:8.0/норма 7.2-8.0/
Обем на еякулата:4.5/норма 2-6ml/
Цвят-бял
Втечняване:на 20 мин./норма до 60 мин/
Вискозитет:N
Левкоцити:N
Агрегация-не
Аглутинати-не
Епителни клетки:N
Желатинови телца-не
Детрит-не
Окултна кръв-не
Незрели клетки на спермогенезата:ДА
Брой сперматозоиди:11 500 000/ml  /норма > 20.1000000/ml/
Брой сперматозоиди:51 750 000/еякулат /норма > 40.1000000/
Подвижност/групи на СЗО/:
Нормокинетични-26.1% /норма >50% /
Брой:3 001 500 /ml
Брой:13 506 750 /еякулат
Хипокинетични-21.7%
Акинетични-52.1%
Виталност:
eosin/negrosin test:37% живи   63% мъртви     
Оценка на морфологията по Kruger/норма > 14%/
С нормална морфология:4 бр.    4% /норма над 14%/
С потологична морфология:97 бр.,от които:
с главични дефекти:91 бр.;с дефекти на шийката и средния сегмент:6 бр.
с елонгирани главички:2 бр.;с пириформени главички:18 бр.
с кръгли главички-без акрозома:10 бр.;с малка акрозома:9 бр.
с аморфни главички:46 бр.;с малка акрозомна област:6 бр.
с неправилно прикрепяне:2 бр.;със задебелен среден сегмент:1 бр.
с тънък среден сегмент:1 бр.;с дефекти на средния сегмент:2 бр.
Анти-спермални антитела в серум:няма
Антиспермални-антитела в семенна плазма:няма

Заключение:Олигоастенотератозооспермия.Олигозооспермия лека степен

Много моля,ако някой може да коментира тези резултати,защото направо незнам какво да правим.Мисля,че е много сериозно,а доки предписа само антиоксиданти и никакви лекарства.Ако може да се включи и Мели ще й бъда благодарна.s
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Олигозооспермия-моля за коментар
« Отговор #1 -: Август 26, 2007, 02:35:24 am »
По принцип при занижени показатели на Сг са малко лекарствата, които помагат. В общия случай това са витамини, билкови добавки, антиоксиданти. Да не говорм, че вашия случай е не толкова фрапиращ- според мен посетете уролог, пуснете микробиология, а през това време можете да си приемате антиоксидантите. Едва ли някой ще се заеме да назначава лечение по интернет, за това се налага просто да се доверите или да отидете при друг лекар. Успех и дано скоро се похвалите с добри резултати.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Олигозооспермия-моля за коментар
« Отговор #2 -: Август 26, 2007, 11:50:07 am »
Има неща, които повтарям непрекъснато и пак не достигат до колективното съзнание.
Първо диагнозата, после лечението, просто е.

Видях и предишните спермограми, които си публикувала. В тази последната има известно разминаване в отделни показатели, но не е много важно. Като цяло човекът има стабилно във времето намаление на повечето показатели. Прекараната в детството заушка е вероятна причина, която може да обясни част от проблемите, но не означава, че не бива да се търсят и други причини - примерно наличието на левкоцити не може да се обясни с това. Прави ми впечатление и обемът на еякулата, който се приближава повече до горната граница и винаги е над средностатистическия обем.

Прегледът при уролог е задължителен. Да се прецени дали няма варикоцеле. Микробиологична посявка, но не само от еякулат, също и тест за микоплазма, за да се уточни наличието от време на време на повече от нормата левкоцити в еякулата. Някои основни хормонални нива също е добре да се видят.

Лечението - след като се направят диагностичните процедури. Антиоксидантното и изобщо всякакво лечение при някои мъже има ефект, при други - не, т.е. предварително не може да се каже дали ще има ефект (освен в редките случаи на хипопластични тестиси и много нисък инхибин В), но е необходимо да се провежда поне 3 месеца.

Предвид възрастта и на двамата и факта, че не е ясно дали имаш овулация и кога, е хубаво да решите в спешен порядък дали не е добре да се премине към асистирана репродукция (инсеминация). Или поне един цикъл да се направи с фоликулометрия, таймиране и контролиране на сексуалните контакти. Аз лично бих обработила пробно еякулата, за да видя какво ще получа.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу