0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Зародишите не изпитват болка
« -: Август 26, 2005, 10:03:59 am »
Бебето в корема на майката не изпитва болка почти до края на бременността, съобщава сп. "Ню сайънтист". Това установил екип американски учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско.
Връзките, които предават импулса за болка до мозъка, не са изградени напълно до началото на 8-ия месец от бременността, аргументират се изследователите. Те дефинират болката като "субективно сензорно усещане и емоционално изживяване, свързано с наличието на съзнание, което да определи стимула като неприятен".
Именно психологическата природа на болката я различава от несъзнателната реакция на физически стимул (крайниците на умряла жаба също реагират на допир). При човешкия зародиш има рефлекс на отдръпване, както и мимики на лицевите мускули, подобни на изкривяването на лицето на възрастния човек при болка. Но тези движения не се контролират от мозъка, смятат учените.
Проучването се потвърждава от базираната в Ню Йорк организация Лекари за здраве и репродуктивен избор. От две години работим върху този проблем и сме стигнали до същия извод, заявява директорът на организацията Уенди Чевкин пред "Ню сайънтист".
Откритието силно накърнява аргументацията на противниците на абортите.

източник: вестник СЕГА (26.08.2005)