Ей, Ози, този хипеаструм е много хубав. Аз имам чисто червен.
А за коледната звезда съм съгласна, че се гледа много трудно. За първи път ми отцелява това растение след коледа. Моята я купих два дни преди коледа, беше много красива, моя мъж си я избра.
Като й мина времето и прецъфтя, май месец я орязах - 10-15 сантиметра над пръстта. Гледах да има на всяко стъбло поне по 1-2 възелчета /не знам как им се казва/. Тях ги натопих да се вкореняват, а се надявах да подкарам и старото растение. Въпреки че знаех, че не трябва да се полива много защото няма листа и няма от къде да изпарява, явно съм му сипала доста води и изгни. Посадих няколко резници от вкоренените през лятото, вече предполагам, че им се е заздравила кореновата система.
Относно цъфтежа на коледната звезда, в различните източници които съм чела, пише че се затъмва или септември или след края на септември. Също така периода на затъмване е различен - от 5 седмици до 8 седмици. Общо взето нищо конкретно. Аз за себе си реших от 15 септември, за да е по запомняща се дата и за 8 седмици. Чела съм и мнения, че трябва да се затъмва постепенно, например започва се първата седмица с 10 часа и се стига до последната с 14 часа абсолютна тъмнина. Аз се колебая кой начин да избера, но може би ще избера от началото до края да е с 14 часа на тъмно, защото не съм сигурна, че мога да бъда толкова стриктна, а когато времето е еднакво, ще ползвам телефонното напомняне сутрин и вечер. Някои затъмват с черен чувал, но на мен ми е по удобно с кашон. Даже мисля, че е по добре, защото с чувал вероятноста да се нарани растението е много по голяма .
И с две думи от моя неуспешен опит до сега, стигнах до извода, че коледната звезда не обича светло и мокро, а по-хладно и оскъдно поливане. За сега тази формула действа. Ако се се справя успешно, на коледа си купувам и жълта.