0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Големина на жълтото тяло?
« Отговор #20 -: Юни 22, 2017, 14:09:10 pm »
може би достига максималните си размери 30 - 35 мм на седмия ден след овулацията  :? и след това регресира, както виждаме от линка на denis.
Тъй като темата е за жълтото тяло и аз все още съм доста объркана продължавам с моите въпроси.
Щом като жълтото тяло продължава да расте ,до 7 дена след овулацията,защо тогава при мен смалява размерите си след овулацията(както съм описала по-горе)и въпреки това прогестерона остава в референтните граници.Ако предположим,че започва да регресира 14-16ден при мен,излиза,че овулирам на 7-9ти ден,а според ФМ и графиката на БТ съм в периода 10-15ти ден.Фоликулите ми растат доста бързо-на 3ти ден имам доминантни по 6 и 8мм и на 2та яйчника.Това как да го възприемам?Като кратък живот на жълтото тяло ли?А и не мога да се съглася,че е ЛУФ(с регресия на фоликула),защото съотношението на ЛХ/ФСХ е 0,8(що годе в рамките на нормалното.А този месец пък докарах прогестерон като при бременните,а знам че не съм  и на какво може да се дължи това,този рязък отскок?
Знам че задавам,много въпроси ,но хората казват ,че човек се учи докато е жив,нали?
Бих ви била благодарна ,ако успеете да ми отговорите на тях. :D

Стана ми интересно за това съотношение между ЛХ и ФСХ, във Фуликулярната фаза, когато се проследяват тези хормони (3-5 ден на МЦ), в резултата от съотношението им трябва да има определена числова разлика ли?

Vistal, сътношението LH: FSH (3-5 ден от цикъла) трябва да е приблизително 1:1. В твоето кръвно изследване, което скоро беше копирала и коментирахме, съотношението беше идеално.

Ето две статии, в които има информация за съотношенито на тези два хормона:
Синдром на поликистозните яйчници - д-р Н. Генов

Глава 15: Какво представлява болест на ПКЯ (болест на поликистозните яйчници)?

*
Re: Големина на жълтото тяло?
« Отговор #21 -: Юни 22, 2017, 18:55:12 pm »
Marsi, благодаря, ще прочета по въпроса, защото от чиста любознателна гледна точка ми стана интересно, понеже не знаех, че по принцип има значение и съотношението на тези два хормона един спрямо друг... Колко необятен е човешкия организъм наистина 😊