0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Тестове на овулационния календар!
« Отговор #100 -: Август 05, 2005, 22:29:21 pm »
Сигнусче, може ли календара да се отваря в нов прозорец, за да мога да си разглеждам форума и едновременно да си нанасям данни в календара?
*
Тестове на овулационния календар!
« Отговор #101 -: Август 05, 2005, 22:54:29 pm »
може бе зайо :) отваряш нов джам и пишеш http://calendar.zachatie.org
Или искаш линка от сайта да отваря нов джам, така ли? :roll:
Тестове на овулационния календар!
« Отговор #102 -: Август 05, 2005, 23:28:07 pm »
Дааааааааааа. Щот мога и да кликна с десен бутон на линка и да избера да го отвори в нов прозорец, ама пусти мързеееел  :D
*

  oganche

 • ****
 • 957
 • Малката ми мацинка
Тестове на овулационния календар!
« Отговор #103 -: Август 08, 2005, 16:28:45 pm »
Имам скромна питанка. Може ли в графиката на нивото на 37 градуса да има червна линия (или друг цвят), която да се откроява? Така визуално от пръв поглед ще се личи дали Т е над 37.

*
Тестове на овулационния календар!
« Отговор #104 -: Август 08, 2005, 16:43:46 pm »
що да не може  :)  Може и на 36 също да има :) Макар че по-важен е скокът а не самата стойност.
*

  oganche

 • ****
 • 957
 • Малката ми мацинка
Тестове на овулационния календар!
« Отговор #105 -: Август 08, 2005, 17:36:08 pm »
Цитат на: cygnus
що да не може  :)  Може и на 36 също да има :) Макар че по-важен е скокът а не самата стойност.

Ама знам, че вие сте магьостници беее!:blowingdust2:

Тестове на овулационния календар!
« Отговор #106 -: Август 09, 2005, 17:06:20 pm »
Днес напълних една графика :wink:

Сигнусче, ти беше писала, но може ли още веднъж за мен обяснение за предполагаемата овулация - по методът FAM от ФФ ли е - три температури по-високи от предните шест, или друго?
И като засече такова нещо, какво подсказва програмката? Че не видях нищо 8O

А и как точно всеки си определя сам ову, като нали затова ни е графиката - сигурно програмата подсказва, а ти само се ангажираш дали да си го напишеш? Извинявай, че пак питам за това, но съм претрупана със задачи, вчера уж изчетох тая секция, ама набързо и не съм разбрала. Щото нали за нови момичета е трудно сами да си определят овулацията, пък и нали точно за това е графиката. За сведение, във ФФ ми изчерта ову на 26.07. (ден 13-ти).

Мерси!

 Имам и малки предложения, но ще ги напиша където им е мястото.
Благодаря ти, Бени!*
Тестове на овулационния календар!
« Отговор #107 -: Август 09, 2005, 17:33:11 pm »
Фрешче, ще излиза термометърче в деня, преди който се е покачила температурата при определени условия.
Това термометърче ще излиза след като установи наличие на покачване на темпратурата и задържане в поне от 3 дни по-висока от 0,1 градуса, в сравнение с максималната от предходните 6 дни.  Ще се появява в деня преди скока на температурата в една долна графа както останалите символчета.
Фрешче, всички знаем какво е овулацията - не можем да се доверим на проста аритметика само, това ще е нещо като помощник само, кога ти се е покачила температурата. Още не е интегриран обаче, но и това ще стане възможно най-скоро. Не знам как работи ФФ, но в никакъв случай не искам нашия календар да подвежда.
Най-лесната работа на един софтуер е да му се сложи няква проста аритметика, която показва - ето в този ден ти е овулацията, а колко е вярно това, на кой му пука -важното е да показва на всеки овулация и всички да са щастливи (има и такива календари). Покачването на температурата е признак че овулацията е настъпила, но не от най-точните. Както и може да има овулация и отделяне на годна яйцеклетка без да е било отчетено покачване на температурата по този метод. В медицината 2 и 2 не е 4 а темпратурния метод не е точен, а само ориентировъчен.
Затова решихме всеки да си дефинира овулацията сам, а ако на своя глава реши да се придържа само и единствено на температурния помощник (появяването на картинката с термометърчето) - сам поема отговорността за това. Овулационния календар не е стъклена топка :)
Тестове на овулационния календар!
« Отговор #108 -: Август 09, 2005, 20:17:34 pm »
И аз да се отчета. Сега спрях да си меря БТ, но от септември пак започвам.
Obi4am vi !!!    
Тестове на овулационния календар!
« Отговор #109 -: Август 11, 2005, 12:14:10 pm »
Сигнусче, това е ясно - напълно съм съгласна с решението на творящите календара да не поемаме такъв ангажимент само на проста аритметика да определим ову. Мисълта ми беше, че хората, които си мерят темп. го правят именно за това - да видят кога има скок, по който може да се съди за ову. Иначе защо ще си я мерят и отбелязват в календара. А като се предположи, че по-неопитни (поне в началото) ще се сблъскат с календара, те едва ли могат сами да си определят ову. Точно това ми беше мисълта, което вече сте направили - термометърчето да отчита кога се е изпълнила простата аритметика на скока - това е целта на графиката в крайна сметка, без да се ангажираме, че точно тогава е ову.
А иначе в ФФ има три варианта за аритметика - единият е т.нар.Family Awareness Method, който е по-старичък и по-простичък, и бил приет от СЗО. При него се следи това, което и тук - три дни температурите да са по-високи от предните шест. Иначе другият им метод - advanced, твърдят че е по доста по-сложна система - освен че съчетава темп с ЦС и ову тестове, той се базирал и на инфо от много много готови графики - не знам точно как, естествено. Ти това го знаеш смятам, не ти вярвам, че не знаеш как смята ФФ. :wink:

Поздрави 8)
Благодаря ти, Бени!*
Тестове на овулационния календар!
« Отговор #110 -: Август 11, 2005, 13:13:16 pm »
Freshche, не знам как смята ФФ, мислех си че поне тва ще ми се размине :) Да чертая графики - да ама не  :D
Ние ще гоправим по ФАМ - 3 температури по-високи от средната на предните 6 с поне 0,2 градуса, като при липсваща температура се прави линейна интерполация между останалите. Следят се 9 дни назад тоест. При липсващи преди и след не се екстраполира а се премебрегват (тук не знам ФФ какво прави). Проверката започва от day11 , което означава, че най-рано може да детектне ову на day8.  Ако намери нов скок след това той е меродавен. Така и при ФФ.  Т. е проверката се почва отзад напред. Ще сложим и опция за изключване на някои Т от сметките и тогава вместо нея ще се прави пак линейна интерполация. Ще го измислим и поставим. Сега още го няма температурния помощник, но като се качи ще се появи и на старите графики. Не знам дали ФФ използват адвансед метод - може и така да е. Още сме много зелени за това - те все пак се занимават активно, комерсиално с това 8 години, а не като нас от няколко месеца и то на добра воля в свободното време. Засега смятаме да е по простичкия ФАМ - само на база базална температура. Надявам се да разчитаме на интелигентността на потребителите да ги свържат сами с останалите признаци и с предишните си графики.
Много ще сме благодарни да дадете идеи за алгоритъма на температурния помощник!
Тестове на овулационния календар!
« Отговор #111 -: Август 11, 2005, 14:12:54 pm »
Сигнусче, супер са си ви идеите и много добре сте го направили смятането! Пък като натрупаме и ние над 10,000 графики, може да си направим advanced метод :D  ФАМ си е достатъчно добър, що се отнася до температурата. Толкова много разяснения даде тук и са написани в календара, как това е само ориентировъчно и не може да замести засичането на ову от лекар (ей, как не ти писна да обясняваш на всички, евала значи :!: ) - мисля че потребителите ще се ориентират добре :D

Шапка Ви свалям за благородно отделеното време и интелигентния подход! :D
Благодаря ти, Бени!Тестове на овулационния календар!
« Отговор #112 -: Август 20, 2005, 16:18:20 pm »
Мацки, нещо му е станало на календара - влизам да запиша нещо и той по подразбиране ми слага някаква температура  :oops:
*

  Cygnus_

Тестове на овулационния календар!
« Отговор #113 -: Август 20, 2005, 17:05:29 pm »
Shte go opravim. Dnes shte kaja na Dobri.  :D
*
Тестове на овулационния календар!
« Отговор #114 -: Август 21, 2005, 02:19:12 am »
Цитат на: Cygnus_
Shte go opravim. Dnes shte kaja na Dobri.  :D

Kaza mi i go oprawih wednaga :-)
Тестове на овулационния календар!
« Отговор #115 -: Август 21, 2005, 14:21:40 pm »
Цитат на: beast
Kaza mi i go oprawih wednaga :-)


Благодаря  :D
*

  Anonymous

Тестове на овулационния календар!
« Отговор #116 -: Октомври 04, 2005, 16:51:07 pm »

Kalendara e super         
*
За gost
« Отговор #117 -: Октомври 08, 2005, 20:06:49 pm »
Преместихме въпроса ти тук.
*
Тестове на овулационния календар!
« Отговор #118 -: Октомври 18, 2005, 02:05:23 am »
Искам да попитам, каква е дължината на цикъла в календара. На мен ми показва до 44 дни и не иска да отчита повече. Това ли е максималната дължина и не може ли да се увеличи за такива "ненормални" цикли ?
*
За дължината на циклите
« Отговор #119 -: Октомври 18, 2005, 09:35:16 am »
Цитат на: Mary
Искам да попитам, каква е дължината на цикъла в календара. На мен ми показва до 44 дни и не иска да отчита повече. Това ли е максималната дължина и не може ли да се увеличи за такива "ненормални" цикли ?


Здравей,
Дължината на цикъла в календара не е зададена - всеки цикъл е дълъг толкова колкото дойде. С други думи ние не ограничаваме дължината на циклите по никакъв начин. Може да имаш и цикъл от 1 ден, както и цикъл от 1000 дни. Системата ще ти създаде цикъл и няма да се притеснява от дължината му.

Показателя в профила ти е за "осреднена" дължина на цикъла. Този параметър се използва за да се изчисли математически около коя дата е овулацията в цикъла. Ако имаш само няколко "ненормални" цикъла в годината не е нужно да променяш този параметър.
След като въведеш 3 или повече цикъла системата ще започне да изчислява автоматично средната дължина на цикъла ти и ще ти казва когато има разлика в числото което ти си сложила като показател и това което се е получило като средна стойност.

По принцип числото може и да е по голямо, но сме сложили ограничение най-голямото възможно да е 44. Статистически погледнатото повечето цикли са в рамките от 15 до 40 дни. Ние увеличихме рамките от 10 до 44. Но ако при тебе нещата са такива че средната дължина на цикъла ти наистина е над тези дни, пиши за да ги увеличим.

За да научиш по подробно как да водиш календара си - прегледай този материал.