0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    naiema

  • ****
  • 998
  • Да бъдем силни и последователни в борбата!
за бабините деветини
« -: Април 19, 2007, 13:46:47 pm »
Бабини деветини-копирано от Розали

Източник: http://semeistvo.rozali.com/dnevnik-desi/p2997.html

Ей, голямо суеверие ни тресе. Понякога се учудвам на нещата, в които вярват интелигентни и млади жени. Има някои бременни, които спазват всякакви суеверия. Само им кажи някоя дивотия и ела да видиш...

Все се опитвам да запазя благоприличие и да пропускам глупостите покрай ушите си, но на моменти не мога да не избухна в смях. Това, в случай, че не са ме вбесили с настояванията си, да върша глупости, защото така трябвало. А като питаш защо така трябва, обикновено се пулят срещу теб или пак клатят глава, че така трябвало.


Не трябва да се подстригваш, докато си бременна. - Яд ме е, че го чух от собствената ми майка. На всичкото отгоре, обяснението беше, че така трябвало. Даже не си е направила труда да научи защо. Е, разбрах от други – щяла съм да отрежа пишката на бебето, ако е момче. Чудесно, то така или иначе ще е момиче, може и да съм я резнала несъзнателно, докато не съм знаела, че съм бременна първия месец и се подстригвах. Даже чух, че не трябвало да се бръснеш, че така се скъсявал живота на бебето. Май ще ми трябват и специални гребенчета, да си разресвам старателно окосмяването по краката през 9-те месеца, ако спра да се бръсна.


Не прескачай кабели. - Бебето щяло да се роди с увита пъпна връв. Ей, тая зависимост не успях да я схвана. Аз като си разнасям лаптопа из цялата къща, ако всеки път внимавах къде зарязвал кабела и колко пъти го прескачала, това бебе трябва да се е удушило досега.


Излизат ти киселини, защото на бебето му растат косата и ноктите. - Извинете, но тогава аз нося някакво чудо на природата, което още докато беше точица и си нямаше нищо друго, е имало коса и нокти. Моля, това да го регистрирам някъде, като рекорд.


Ако си откраднеш нещо за ядене, веднага се хвани за дупето. - Бебето щяло да се роди с белег във формата на нещото, което си откраднал и белегът щял да бъде там, където първо си се пипнала. Даже съм чувала страховити истории за бебе, родено с огромна ягода на ръката. За някакво бебе ми разказваха, че имало черешка на крачето и подобни дивотии. Е, моето бебе трябва да се роди с белези от всякакви видове хапки, които си крада от чинията на любимия, защото много мрази да го подяждам. Може и белези с формата на няколко Сникърса и Нестле лайън-а да се появи, които откраднах от брат ми преди време. Жалко, че не помня къде съм се пипнала.


Ако не кажеш навреме, че си бременна, бебето може и да не проговори. -Това е обратното на всичките препоръки, новината да се пази в тайна в третия месец. Чувала съм упреци, че не трябвало да се казва много рано. Добре, да приемем, че това е заради критичните 12 седмици в началото, защото после е тежко да обясняваш на всеки, ако не дай си Боже, загубиш бебето. Е, познавам и доста суеверни жени, които дори на майките и сестрите си не казаха, докато не им пролича в четвърти месец. Но това, за непроговарянето на бебето, направо ме уби. Пък и бабините деветини не споменават кога е навреме.


Ако усетиш някоя силна миризма, веднага си оближи ръката. - Тази глупост е мотивирана само с това, да не му стане нещо на бебето. Само си представете, при така изостреното обоняние на бременните, те не трябва да си вадят ръцете от устата. На всичкото отгоре, това докато ми го обясняваше една досадница, се опита да ми набута ръката да си я оближа. Да се благодари, че ми бяха заети и двете ръце с папки и нито една не я запардоса подобаващо. Едва се стърпях да не попитам, като ми замирише на хормони или на мъж, какво точно да оближа, ако са ми заети ръцете.


Да не казваш пола, дори да са го видели на видеозон. - Е, това да ми го обясни някой защо. С кое точно ще навредя на бебето или на себе си. Може пък да ги е страх да не му сменя пола, ако го спомена...


Да не се пипат космати животни, че бебето щяло да се роди космато. - В такъв случай аз знам моето даже с каква козина ще е. Жълта, като на моята лабрадор-ретривърка, която не съм спряла да гушкам.


Ако растеш на корем, ще е момче. Ако растеш на гърди ще е момиче. - Интересно ми е тази зависимост каква ли ще да е. Тези деца май постоянно си сменят пола. Първо ти растат едни гърдиии, после започва и корема. Брех, какво ли ще родя аз с тоя сутиен два номера по-голям и тоя растящ корем.


Каквото ти се прияде и припие, значи бебето го иска. - Да си призная честно, така ми се пие мартини от няколко месеца, та две не виждам. Бебето, има доста изтънчен вкус, още от малко. Браво! А това пък, лакомията мога спокойно да я обясня с исканията на бебето. Ами така де, то има нужда от две пици, един шоколад и мазна баница за вечеря. Това ракийка със салатка, водка с кола и чипс, пържени картофи с бира, със сигурност са му любими, щото аз като ги видя и ми потичат лигите.


Който ти пипне корема, ще му донесеш късмет. - Ако още някой се опита да ми пипне корема, ще изкрещя. Това да не е циркова атракция. Стига ми това, че неволно всеки те оглежда колко ти е голям корема. Хайде, не се сърдя на никого за това, нормално е и знам, че е любопитно. Обаче, моля повечето женоря да си държат ръцете по-далеч.



« Последна редакция: Април 23, 2007, 11:56:42 am от cygnus »
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #1 -: Април 19, 2007, 13:54:18 pm »
 :lol:Ето това особено ми хареса: "Ако растеш на корем, ще е момче. Ако растеш на гърди ще е момиче.", ами и моят корем е голям за седмиците ми (даже много голям), пък гърдите вече гонят два номера в повече! Ха сега въпрос с повишена трудност - какъв ще му е пола на бебо?!
 Другите ме разсмяха, но наскоро сестра ми ми разказа за една бабина деветина, от която ми настръхна косата!
 Сестрата на някаква нейна колежка си дала бебето на някаква баба, за да го осоли, за да не му мирише потта. Не се знае точно какво е правила бабата, но горкото детенце постъпило в Пирогов с много тежки изгаряния по кожата.  8OКаква е тази сол дето я е ползвала не мога да кажа, но положението било страшно. Едвам го спасили!
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: за бабините деветини
« Отговор #2 -: Април 19, 2007, 13:59:31 pm »
това със солта и яйцата във ваната никога няма да мога го разбера?! Щурави хора!
за кво ще послужи тая сол, а па яйцето пък кво ще спомогне  :?

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #3 -: Април 19, 2007, 14:07:41 pm »
Не знам, но лично мен много ме дразнят суеверията. Особено пък разните свързани със забременяването и как видиш ли лекарите не трябвало да ти "бъркат", еди каква си луна не трябвало да те "гледа", и други подобни "умности". Направо на насилие ме избиват!
Точно сестра ми ми го разказа това за бебето и моята собствена баба ми се обажда, за да ми каже, че ТРЯБВАЛО като се роди бебо, да го изкъпела във вино със сол!!! :witch:Как няма да съм лоша ми кажи! Казах и: "Само през трупа ми!" и тя сега ми е дълбоко обидена, че не се доверявам на нейната житейска "мъдрост"! Ма как можело, от столетия се правело, аз съм се мислела за много учена и за това две години не ми ставало бебето!  :witch: :witch: :witch:
« Последна редакция: Април 19, 2007, 14:10:52 pm от Lan »
Re: за бабините деветини
« Отговор #4 -: Април 19, 2007, 14:31:17 pm »
Това за солта е ужасно, горкото детенце  :x Мен в училището за родители специално ме предупредиха какво може да си докараме с точно тази "мъдрост".

Другите искрено ме забавляват написани, но ме избива на насилие, ако ги чуя като съвет.

Нашите семейства разбраха, че ще имат внуче, като бях в 14 г.с. Сега Дани няма да проговори до 5г сигурно...

А пък котето го пратихме у нашите 3 дни преди да родя и все си го галех, значи трябваше маймунче да имам :)
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
Re: за бабините деветини
« Отговор #5 -: Април 19, 2007, 15:24:34 pm »
Някои от тези неща са просто толкова нелепи, че нямам думи.
За подстригването съм чувала, че е свързано с късмета на бебето.
За неказването, че съм бременна - и ние не казахме на никого докато не влязох в 13-14 седмица. Причината беше, че самите ние се притеснявахме, толкова време го чакахме и искахме да сме сигурни, че ще се закрепи преди да споделим добрата новина.
За киселините - ами какво да кажа, не съм имала изобщо киселини, пък Мия се роди със страшно много коса.
За формата на корема си спомням една съседка, която въобще не искаше да повярва, че с моя корем ще имам момиче. Аз бях в края на осми месец и тя упорито ме убеждаваше, че лекарите грешат и ми прави 1 тест с косъм от главата и златен пръстен. Беше много смешно :lol:, ама се съгласих, че и тя да се успокои. Е пръстенът се завъртя като за момиче...
<br />[link=http:
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #6 -: Април 19, 2007, 15:53:51 pm »
Моята свекърва най-сериозно ми заяви че е приготвила един буркан прекрасна мас от прасето и че е много важно бебето да се осоли зад ушите за да не се подсича.Добре че е на 150км.от нас и няма думата.А и в техният край бебетата ги осолявали със сол мас и така престоявали 24 часа.представяте ли си?
Направо се разлюлях от възмущение но тъй като да споря с нея е повече от излишно въобще не се хабих.
Re: за бабините деветини
« Отговор #7 -: Април 19, 2007, 15:59:24 pm »
А това за корема и мен ме убеждаваха всички, че докторите грешат че ще е момиче. И отделто, че не съм погрозняла и съм нямала петна.

...
Да не казваш пола, дори да са го видели на видеозон. - Е, това да ми го обясни някой защо. С кое точно ще навредя на бебето или на себе си. Може пък да ги е страх да не му сменя пола, ако го спомена...
...
Щяло късно да проговори или проходи, нещо от този род беше. Само попитах този, който ми го изцепи това бабина девитина ли е или измислица на някоя майка от парка.

Бременната да не дъвчи дъвка и да не яде слънчоглед.Защото ... бебето се лъжело, че майката яде нещо, а нищо не получавало  :lol:

Да не се гледа бебето докато спи.Незнам каква е логиката, но това означава изобщо да не си погледна детето първите месеци.

Да не се яде заек и пилешки бутчета. Че бебето съответно щяло да се роди със заешка уста или с крака тип "пилешки кълки"

това със солта и яйцата във ваната никога няма да мога го разбера?! Щурави хора!
за кво ще послужи тая сол, а па яйцето пък кво ще спомогне  :?
На мъж ми бабата ме убеждаваше, колко нежна ставала кожата от яйцето вътре във водата. А за солта пък логиката е убийствена, ама и аз категорично ги отрязох.

Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: за бабините деветини
« Отговор #8 -: Април 19, 2007, 16:06:00 pm »
Цитат
Да не се яде заек и пилешки бутчета. Че бебето съответно щяло да се роди със заешка уста или с крака тип "пилешки кълки"
:lol: :lol: :lol:

а мойта рецепта за банята ще е: от всичко до тук изброено плюс 2 ванилии, 1 бакпулвер, 1 щипка сода бикарбонат и се пече в умерено загрята фурна :lol:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #9 -: Април 19, 2007, 16:11:28 pm »
Страхотен смях падна с тези вярвания :D :D :D..Лично аз съм чувала за подстригването, че не трябвало да се прави, защото детето ще бъде глупаво.

Точно на обяд ядох пилешки бутчета.Ами сега..... :D.

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: за бабините деветини
« Отговор #10 -: Април 19, 2007, 16:41:47 pm »
 :lol: :lol: :lol:


*
Re: за бабините деветини
« Отговор #11 -: Април 19, 2007, 17:48:14 pm »
а аз пък казах на всички още като разбрах, че съм бременна и сигурно затова сега Деси не млъква по цял ден :lol: а от два дни и ба-ба вика, голям смях е :lol:
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #12 -: Април 19, 2007, 18:14:16 pm »
На пръв прочит бих казала - ама кой се връзва на тези глупости, обаче! после се сетих за моята съквартирантка от срудентските години, образовано момиче,  магистратура караше, бременна, но не отива на лекар, ЗАЩОТО,докато не влезеш в 4ти месец, не се ходело, не било на хубаво...

Това за солта, нямам думи...даже не го и знаех.

Преди седмица ходихме при бабата на мъжа ми и тя - питка, та питка, че на 40дена ставало. Викам - хубаво. И като седнахме да я ядем, като взе малка хапка с мед и се мъчи да му я натика на бебето в устата, така се правло - няколко трохички да си вземело...Много беше обидена, че не й позволих :lol:
Re: за бабините деветини
« Отговор #13 -: Април 19, 2007, 23:18:32 pm »
Изобщо не вярвам на такива работи. А най се дразня като започнат майка ми и баба ми да се възмущават, че вече съм купила количка и дрешки за бебето. Предварително нищо не се купувало, защото не било на хубаво. Е, как да им обясня, че без кошче за кола няма да ме пуснат от болницата? Или че дрешките все пак мисля да ги изпера и изгладя преди да му ги облека? Никой не мисли с мозъка си, само разни суеверия ми рецитират нали ми е малко стреса. :( А ето това ми е любимото: "Първите 40 дни майката не трябва да излиза навън след залез слънце" Защо? Не е ясно разбира се.
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #14 -: Април 19, 2007, 23:25:36 pm »
Да бе, дразня се, че иначе са интелигентни хора. Едни пердета да тръгнат да си купуват и четат за тях - материя, мачкаемост, начин на прихващане, модели. Обаче за здравето като стане дума и се връщат горе долу десетина века назад и най-важното е "Една жена каза еди как си, той лекарят не знае!". Всякакво суеверие е добро дошло, дори и грам смисъл да няма в него.
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: за бабините деветини
« Отговор #15 -: Април 19, 2007, 23:38:24 pm »
И прането - бебешките дрешки трябва да се приберат до залез слънце, до 16 ч.  :lol: :lol: :lol:, Ако ги приберете след това, например в 17 ч. просто нямам идея какво ще стане... :lol: вие имате ли?
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

    stanley_78

  • ***
  • 408
  • Твоите деца не са твои деца, те са рожба на копнеж
Re: за бабините деветини
« Отговор #16 -: Април 20, 2007, 08:51:17 am »
Браво, страхотна тема, много забавно и наистина е странно, че понякога интелигентни жени се хващат на подобни глупости. naiema, чудесно попадение, поздравления за хубават тема.
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #17 -: Април 20, 2007, 09:10:42 am »
Изобщо не вярвам на такива работи. А най се дразня като започнат майка ми и баба ми да се възмущават, че вече съм купила количка и дрешки за бебето.
И аз няма да си купя, освен няколко чифта дрешки, не защото вярвам, че това ще провокира съдбата. Представям си как ще ги погледна тези вещи, ако все пак нещо трагично му се случи на бебо и като си представя океана от сълзи, гледам да не се излагам на такава опасност.  :lol:Обаче съм си решила предварително да си харесам всичко - количка, легенче и т.н. и да направя списък с магазините на Милото и той да купува когато му дойде времето.
« Последна редакция: Април 20, 2007, 09:19:10 am от Lan »
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #18 -: Април 20, 2007, 09:16:49 am »
И прането - бебешките дрешки трябва да се приберат до залез слънце, до 16 ч.  :lol: :lol: :lol:, Ако ги приберете след това, например в 17 ч. просто нямам идея какво ще стане... :lol: вие имате ли?
Това явно е от онези моменти дето луната не трябва да ги гледа. Въобще луната хич не е долюбвана от суеверията...
*
Re: за бабините деветини
« Отговор #19 -: Април 20, 2007, 09:17:36 am »
Изобщо не вярвам на такива работи. А най се дразня като започнат майка ми и баба ми да се възмущават, че вече съм купила количка и дрешки за бебето.
И аз няма да си купя, освен няколко чифта дрешки, не защото вярвам, че това ще провокира съдбата. Представям си как ще ги погледна тези вещи, ако все пак нещо трагично му се случи на бебо и като си представя океана от сълзи, гледам да не се излагам на такава опастност.  :lol:Обаче съм си решила предварително да си харесам всичко - количка, легенче и т.н. и да направя списък с магазините на Милото и той да купува когато му дойде времето.

Лан, това е и моят план.  :lol: