0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Нищо ново, но все пак...

www.monitor.bg

8% от нашенците не могат да имат деца по рождение
Всеки 3 български мъж е стерилен
Половите инфекции са причината за безплодие при 40% от тях
ГЕРГАНА КОСТОВА
 
СНИМКА: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ
В 40 на сто от случаите стерилитетът на мъжа е причината двойката да не може да има деца, обясни проф. Митков Цветков.

Един на всеки трима български мъже не може да има деца, заченати по естествен път, съобщиха вчера уролози на международен симпозиум за стерилитета в София.
Между 30 и 35 на сто от мъжете от всички възрасти имат проблеми със стерилитета, обясни националният консултант по урология проф. Митко Цветков. В последните години процентът на стерилните мъже се увеличава, отчетоха още специалистите. "Най-модерната" причина за този ръст са полово предаваните инфекции, допълни той.
Статистиката ни нарежда в средата на световната класация по стерилитет, пред нас американците и скандинавците с около 50% безплодни представители на силния пол.
Съвременният начин на живот и безразборните сексуални контакти увеличиха случаите на инфекциите у нас, посочиха лекарите. Те пък от своя страна понякога водят до стерилитет, ако възпаленията не се лекуват на време и станат редовен проблем на мъжа.
40 на сто от стерилните мъже имат този проблем точно заради инфекции, предадени по полов път, уточни проф. Цветков. Гъбичките, хламидиите, трихомоноцитите и други микробиологични организми могат да станат причина за стерилитет.  
При 30 на сто от мъжете, които не могат да оплодят партньорката си проблемът е чисто психологически.
Специалистите вписват в тази графа и импотентността. "Еректилната дисфункция у нас е проблем на младия и амбициозен мъж. Той иска да има три секретарки, иска да кара два джипа, чуди се дали ще му мине пратката на митницата, обясни националният консултант по урология. Стресът в ежедневието му ставал причина за креватните неуспехи и респективно - до невъзможността да стане баща.
Причините за стерилитета може да са и имунологични, тоест- средата във влагалището на жената да не може да възприеме сперматозоидите на мъжа. Друго препятствие за плодовития мъж са сърдечно-съдовите проблеми, високият холестерол, разширените вени, диабетът.
В 8 на сто от случаите пък става дума за генетично предаден стерилитет - броят на сперматозоидите в семенната течност е малък или пък не са подвижни. До момента учените са открили два гена, които сочат като "виновници" за генетичните аномалии, но се предполага, че те не са единствени. При 10% от мъжете пък  медицината не може да обясни от какво е породен проблемът.
Единствената възможност за стерилните мъже да станат бащи е ин-витро оплождането. Това обаче не е изход за  10% от тях, при които и изкуственото оплождане не помага, защото спермата им е напълно негодна за зачеване.
При почти половината от бездетните семейства проблемът е стерилитетът на мъжа. В България обаче хората винаги са по-склонни да обвиняват за невъзможността за зачеване първо жената, твърдят специалистите. Едва след като категорично се докаже, че тя може да има деца, мъжете са склонни и те да се подложат на изследвания. В България също се правят най-съвременните тестове в тази област, които могат да изяснят каква е причината за безплодието и дали ин-витро оплождането може да даде резултат.12 на сто или 250 000 от семейните двойки у нас са бездетни, припомниха лекарите.
Днес във в. "Монитор" -"Всеки 3-ти български
« Отговор #1 -: Юли 03, 2005, 11:45:30 am »
Не ми се отваря  :(
Можеш ли да го копнеш тук?
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Днес във в. "Монитор" -"Всеки 3-ти български
« Отговор #2 -: Юли 03, 2005, 14:15:24 pm »
http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=45616&eid=404

"Единствената възможност за стерилните мъже да станат бащи е ин-витро оплождането." Айде бе! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Днес във в. "Монитор" -"Всеки 3-ти български
« Отговор #3 -: Юли 04, 2005, 14:14:25 pm »
Gulieta, благодаря! :D
Благодаря ти, Бени!