0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
СТАТИЯ ОТ:
Bulgarian Medical Journal
http://www.bgmed.com


Синдромът на поликистозния яйчник (известен още като Щайн Льовентал синдром, поликистозна болест на яйчниците или хеперандрогенна хронична ановулация) е ендодокринно заболяване срещащо се при 5 до 10% от жените.

Синдромът на поликистозния яйчник може да се прояви с редица симптоми, външно несвързани, като:

*Нередовни или липсващи мензиси.
*Липса на овулация
*Натрупване на тегло (особено около кръста - форма на “ябълка”, за разлика от нормалната за жените на “круша” или на пясъчен часовник).
*Хирзутизъм, който постепенно се засилва.
*Резистенция на инсулин ( сега се счита, че тя е причина, а не следствие, но за това по късно). *Когато са налице инсулинова резистентност с повишено артериално налягане, високо ниво на триглицериди и понижено на HDL, понякога се обозначават като “синдром Х”.
*Акне
*Мъжки тип оплешивяване
*Множествени кистички по яйчниците
*Аncthosis nigrans (потъмняване на кожата под мишниците, гърдите и тила на главата.)

Какво става в тялото?

При СПКЯ менструалния цикъл започва, при условия на резистентност на инсулин, което води до хиперинсулинемия. Вероятно яйчниците са особено чувствителни на високите нива инсулин, което води до повишено отделяне на андрогени (по специално тестостерон). Това нарушава обратната или “фидбек” връзка яйчник- хипофиза, водещо до повишено отделяне на LH (лутеинезиращ хормон) и съответното повишение на андрогените. Незрелите фоликули не могат да превърнат излишните андрогени в естрогени, което води до подтискане развитието им. Няма овулация, защото яйцеклетката не е с правилно развитие и вместо да се отдели от яйчника, се превръща в малка киста, която от своя страна започва да продуцира андрогени, пречещи на развитието на следващите.


Кой го причинява?


В миналото се считаше, че СПКЯ се причинява от свръхпродукцията на андрогени, но последните проучвания показват, че причинният фактор е резистентноста на инсулин и хиперинсулинемията, която от своя страна води до хиперандрогенемия. Лечението бе насочено срещу андрогенния дисбаланс и невинаги беше успешно. Съвременното лечение е насочено срещу инсулиновия дисбаланс и има обещаващи успехи.


Как се диагностицира?


СПКЯ често се изпуска от лекарите, въпреки че вниманието към него се засилва. Обикновено се диагностицира чрез ултразвуково изследване и кръвни проби. Не бива да се поставя диагноза базирана само на УЗД, тъй кото около 20% от жените имат поликистозно изглеждащи яйчници - те са симптом на хроничната ановулация, която може да има други причини. Кръвните проби се правят за доказване на различните хормонални нива - хиперандрогенемия (особено на тестстерон), високо ниво на LH, или повишено съотношение LH към FSH често са основа за диагнозата.

Проблеми и рискове свързани със СПКЯ

Жените със СПКЯ имат повишен риск от развитие на други заболявания:


Тип ІІ (възрастен тип) диабет
Чрез контрол на нивото на инсулин и промени в диетата, този риск може да се намали. Ако не се лекува, има риск от 40% за развитие на диабет до 40 годишна въэраст.

Повишено ниво на холестерол и триглицериди
Сърдечносъдови заболявания. Чрез контрол над нивото на инсулин, този риск също може значително да се снижи. По време на лечението нивата на холестерола и триглицеридите често се снижават до нормални.

Ендометриален карцином
Този риск се повишава поради липса на менструация. Ако жената не е в менопауза, то ановулацията трябва да се лекува, в противен случай рискът за Са на ендометриума се повишава.

Насоки за лечение на СПКЯ

Доскоро единственото лечение бе на сиптомите на СПКЯ- хирзутизъм, акне, инфертилитет. В последните години много изследвания посочват хиперинсулинемията и инсулиновата резистентност като основна причина на проблема.

Лечение с медикаменти понижаващи нивото на инсулина - най-новото направление

Много от последните проучвания показват, че лечението на жени с медикаменти за понижаване нивото на инсулин такива като Metformin (известен още и като Glucophage), Rezulin(troglitazone), Avandia (rosiglitazone) и Actos (pioglitazone), създадени за лечение на тип ІІ диабет, могат не само да намалят риска от сърдечни болести и диабет при жените с СПКЯ, но и премахват много от дразнещите симптоми и дори снижават теглото. Отбележете си, че това не са лекарства за намаляване на телесната маса; жени с повишено тегло, дължащо се на повишена резистентност към инсулин, могат да го нормализират при разрешаване на проблема. Тези лекарства не снижават кръвната захар и като цяло са безопасни, дори и при болни с хипогликемия, въпреки и някои странични ефекти. Metformin може да предизвика стомашно чревни проблеми, като гадене и разстройство, особено в началото на приема или когато дозата се увеличи. Това може да се избегне при прием с храна. Много рядък страничен ефект е лактоацидозата, тя дори може да бъде фатална, ако не се диагностицира навреме. От своя страна Rezulin, при който се избягват страничните ефекти на Metformin, също създава някои проблеми. Пациенти, вземащи Rezulin трябва редовно да следят за нивото на чернодробните ензими, тъй като може да предизвика промени в черния дроб. Avandia и Actos химически са сходни с Rezulin, но ефективната доза е много по ниска (4-8 mg Avandia или 45 mg Actos дневно срещу 200- 400 mg Rezulin), което прави техния прием по безопасен за черния дроб. При клинични изпитания, обхващащи над 4500 пациентки, няма съобщения за чернодробни увреждания, свързани с Avandia; а също така няма такива съобщения и при използване на Actos. Независимо от това се препоръчва при пациенти с повишени стойности на чернодробните ензими редовен контрол на техните стойности.

Гореизброените лекарства са одобрени от FDA (Управлението за контрол над лекарстванта и храните) за използване в САЩ за лечение на диабет. Много от последните проучвания показват, че много, ако не и всички случаи на СПКЯ, могат да се повлияят положително от тези медикаменти, снижаващи резистентноста към инсулин. В момента се извъшват изпитания на първото лекарство, d-chiro-inositol, предназначено специално за лечение на СПКЯ.

Противозачатъчни таблетки

Противочатъчните таблетки лекуват някои от симптомите на СПКЯ. Те обикновено водят до създаване на менструален цикъл (въпреки че някои жени не го получават), което е важно за здравето на жените, понеже липсата на мензис повишава риска от развитие на ендометриален карцином. Много жени намират, че окосмяването намалява или спира, особено при препаратите Diane-35 или Dianette (съдържащи cyproрterone acetate). Акнето също се подобрява. Влиянието върху теглото показва огромно разнообразие - от подобрение до повишаване. Смяна на таблетките може да подобри състоянието. Някои от трифазните противозачатъчни средства могат да създатат проблеми, защото ниската естрогенна доза, която те осигуряват в началото на цикъла, не е в състояние при жени със СПКЯ да доведе до овулация и може би повишава броят на кистите.

Лечение на хирзутизма

Лечението на хирзутизма се явява определен проблем за жените. Бръснене, изскубване, кола маски, депилация, електропилинг или отстраняване с лазер могат да действат при някои случаи, но може и да не, а освен това някои от тези методи са и твърде скъпи и/или изискват време. Spironolactone (Aldactone), ако се взема за определено време, води до намаляване или поне спиране на растежа му.

Приемането на Diane-35 значително подобрява този симптом.

Provera

Provera или другите синтетични прогестеронови препарати често се предписват на жени с аменорея. Обикновено циклите предизвикани от тях са по тежки за жените, но въпреки това е важно, че се предизвиква мензис, поради повишения риск от ендометриален карцином при липсата на такъв. Има съобщения за успешна замяна на Provera с прогестеронов крем.

Библиография:

1. Kidson, Warren. Polycystic ovary syndrome: a new direction in treatment. MJA 1998; 169: 537-540.
2. Hopkinson, Zoe E. C. et al. Polycystic ovarian syndrome: the metabolic syndrome comes to gynaecology, BMJ 1998;317:329-332.
3. Perloe, Mark. Polycystic Ovarian Syndrome: Treatment With Insulin-Lowering Medications.
4. Fonseca, Vivian A. Overcoming Insulin Resistance and Preventing Cardiovascular Disease in Diabetes: The Contributions of the Thiazolidinediones.
5. Avandia Shows Promising Results in Combination Therapy.
6. Actos Approved By FDA For Type II Diabetes  


ИЗТОЧНИК:
Bulgarian Medical Journal
http://www.bgmed.com