0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

хормоните
« -: Юни 24, 2005, 11:55:12 am »
Ключове към дълголетието.
Тестостерон - мъжкият хормон

“Мъжът се състои от топки и мозък” - Хю Хефнър, основател на “Плейбой”

Когато Клеманс Б. дойде за първи път в кабинета в Университетската болница във Виена, той имаше проблем, на който биха могли да завидят много мъже - ненаситно сексуално влечение. “Бих могъл да спя непрекъснато с по три жени” - сподели той с лекаря. Въпреки засиленото си либидо обаче, се оплака, че му липсва енергия, за да реализира желанията си. При втори разговор разкри, че го връхлитат топли вълни, че е раздразнителен, неуравновесен и това го изолира от околните. Направеното хормонално изследване потвърди предполагаемата диагноза - високи нива на серумния тестостерон, но много ниски нива на серумния естрадиол. Клеменс Б. страдаше от силно нарушен хормонален баланс.

Безспорно най-важният хормон в мъжкия организъм е тестостеронът. Произвежда се в количество около 7 мг в денонощие предимно в мъжките тестиси от андростендион (За сравнение жените произвеждат дневно около 0.3 мг). Диригентът на тестостероновата секреция се намира в мозъка. Кората на централния мозък стимулира тестостероновата секреция, когато сме щастливи или възбудени - тоест когато организмът се нуждае от нея. Когато обаче сме напрегнати или сърдити, скоростта на производството му бързо намалява. Регулацията на тестостероновия синтез изглежда приблизително така: хипоталамусът стимулира хипофизата, която от своя страна активира Лайдиговите клетки (около 500 млн.), намиращи се в тестисите. В момента, в който тестостеронът се отдели от тестисите, той се свързва с транспортната система в кръвта, наречена секс-хормон свързващ глобулин (белтък), за по-кратко СХСГ. Тази част от тестостерона (90 процента), свързана със СХСГ, е неактивна. Но останалите 10 процента свободен тестостерон упражняват биологичния си ефект - те се свързват със съответните рецептори в клетките и активират определени клетъчни реакции в ядрото.

Днес вече е ясно, че с напредване на възрастта свободният, както и общият тестостерон в кръвта намалява. Същевременно транспортиращият го СХСГ остава в същите концентрации.

Ето какви са основните биологични действия на тестостерона:

отговорен е за развитието на вторичните полови белези - окосмяване, пенис, простата, адамова ябълка;
координира изграждането на мускулите и разграждането на мастната тъкан;
стимулира либидото и потентността;
контролира пространственото мислене. Доказано е например, че жени със сравнително ниски серумни нива на тестостерона срещат трудности да паркират колата си;
стимулира мъжката активност, но понякога събужда агресия и нападателност.
Едно интересно изследване на Национални институт по здравето в Бетезда (САЩ) потърси сред 1700 мъже връзка между нивата на тестостерона и характеровите особености. Установи се, че индивидите с високи тестостеронови нива непрестанно се опитват да бъдат “ръководители” или да “контролират” и влияят на околните. Обикновено теизразяват мнението си доста енергично, без притеснения дават и воля на гнева си. Това са мъже, които имат успешна кариера, подчертана сексуална активност и се възприемат позитивно от обществото.

Навярно тук се крие и разковничето на подвизите на Джакомо Казанова. Според свидетелства на очевидци той можел всекидневно да осъществява сексуален контакт с 10 жени. Ако това се дължи на високите нива на тестостерона му, бихме могли да допуснем, че е поддържал и стимулирал тези нива, консумирайки наведнъж много сурови яйца (пак по данни на негови съвременници).

Трябва обаче да се знае, че тестостеронът не е единственият хормон, който определя мъжкия характер. Изключително важно е съотношението между тестостерона и женския хормон естрадиол, който също се произвежда в мъжкия организъм. Ако равновесието се наруши силно в полза на тестостерона, мъжът се оплаква от симптоми, познати ни вече от историята на Клеменс Б. И диагнозата, макар и на пръв поглед малко странна, е ясна - дефицит на женски полови хормони.

Понятието андрогени (събирателно за всички типове мъжки полови хормони) означава “правещи мъжа”. И в действителност това е една от най-важните функции на този вид хормони и в частност на тестостерона. Концентрацията и действието му са основните фактори един ембрион да се развие като мъжки или женски. Половите различия се оформят още в утробата и по-точно веднага след зачатието. В мъжките ембриони са установени повишени тестостеронови нива в третото тримесечие на бременността и след това отново чак по време на пубертета. Тестостеронът е този, който решава дали едно момче ще стане Аполон или гном. След пубертета той се поддържа във високи граници чак до старостта. Трябва да се отбележи, че спадането на хормоналните нива при мъжа не става така внезапно и драматично, както при жените около менопаузата. Регистрира се обаче понижение в нивото на свободния тестостерон, докато нивото на общия (свързани в голяма степен със СХСГ) остава практически непроменено.

Какво е действието на тестостерона в мъжкия организъм? Когато попадне в кръвта, тестостеронът се транспортира до прицелните тъкани и органи, където се превръща в дихидротестостерон - това е активната форма на тестостерона. Дихидротестостеронът е около 10 пъти по-активен от тестостерона и е пряко отговорен, например, както за оплешивяването, така и за мутирането на гласа. За съжаление обаче той упражнява много негативно въздействие върху простатата - нерядко стимулира образуването на карцином. Развитието на ракови клетки в простатата успешно се спира с медикаменти, блокиращи действието на тестостерона. Ето защо лекарства, които работят по този механизъм (намаляват превръщането на тестостерон в дихидротестостерон) са ефективни при болести на простатата. Тези медикаменти (например лекарството проскар) имат много добро действие и по отношение на оплешивяването. Понякога обаче, макар и рядко, водят до намаляване на либидото. Това показва, че тестостеронът действа най-вече в централната нервна система, докато дихидротестостеронът вероятно е активен само в периферните тъкани.

Как тестостеронът се превръща в женски хормони

Двата типа полови хормони - мъжки и женски - се срещат и в двата пола, но в количествено отношение разликите са сериозни. Докато мъжът произвежда всекидневно от 25 до 50 пъти повече тестостерон от жената, тя отделя от 2 до 3 пъти повече естрогени в сравнение с мъжа. Първоначално женските яйчници произвеждат тестостерон, който след това с помощта на ензима ароматаза се превръща в естрогени. Механизмът на превръщане е налице и при двата пола (именно той не протича достатъчно активно у пациента Клеменс Б., у когото има високи тестостеронови, но ниски естрадиолови нива). Този механизъм отчасти е отговорен и за болестното окосмяване на жените - тогава от нормалното (или увеличено) количество тестостерон не се образуват достатъчно естрогени. При мъжете обаче е възможен и обратният ефект - ароматазната система в организма да действа прекомерно активно и да се произведат прекалено много естрогени. Това се случва най-често с мъже, които нямат нарушения в потентността и ерекцията, но им липсва сексуално влечение и типичната за нормалните тестостеронови нива “здравословна” агресивност в работата. При тях се наблюдава и характерното разпределение на мастната тъкан около бедрата (когато е по-изразено, то придава евнухоидни пропорции). Самата мастна тъкан произвежда естрогени от андрогени и така се затваря един порочен кръг - колкото повече е мастната тъкан, толкова по-увеличена е продукцията на естрогени при мъжете, но и при жените.

На съвременната медицина са познати някои растителни вещества, които активират ароматазната система. Маслото от тиквени семки и пчелното млечице (желе роял) например са доказали вече своята ефективност.

За да се съхрани либидото, жизнената енергия както и т.нар. кардиоваскуларно / сърдечно-съдово/ здраве, не бива да се допуска тестостероновото ниво у мъжа да спада рязко. От една страна, трябва да се намали стресът, предизвикващ отделянето на кортизол – хормон, който действа антагонистично на тестостерона. Друг сравнително лесен начин да се запазят стабилни тестостероновите нива е да се поддържа оптимално телесно тегло. Намаляването на теглото с 5 кг води до значително увеличаване на тестостероновите нива в организма. Изследвания на Алан Мазур доказаха, че 10 процента увеличение на мастната тъкан при мъжете води до постоянно намаляване на нивата на тестостерона. Спортът и всекидневните тренировки са най-добрият начин за възстановяването на хормоналните нива. Важно е да се отбележи обаче, че спортът трябва да се практикува непрекъснато, тъй като няколко дни след спирането на тренировките тестостероновите нива спадат до изходните си стойности.

Медикаментозната намеса в активността на ензимите, които контролират серумните тестостеронови нива (ароматазната система), е много актуална днес и се използва за профилактика и лечение на карцином на простатата и по-рядко срещу оплешивяване.

Тестостероновата заместителна терапия при мъжете - революционно откритие

Тестостероновата заместителна терапия представлява лечение, при което ниските нива на хормона в мъжкия организъм се възстановяват с помощта на таблетки или други лекарствени форми. Преди обаче лечението да започне, се налага обстоен медицински преглед. Първо се снема подробна анамнеза (тоест история на живота на пациента), като се обръща особено внимание на всяко нещо, което евентуално е повлияло негативно на тестостероновата секреция (прекарана заушка, инфекции на простатата или тестисите и т.н.). След това се попълва подробен въпросник, обсэждащ симптоми, типични за хормоналния дефицит, подобен на този, с който вече се запознахте по-горе. Анализират се и факторите стрес, преумора, неправилно хранене, които в момента биха повлияли негативно на тестостероновата продукция. Следва и медицинско изследване, включващо пълни лабораторни изследвания, преглед на простатата, черния дроб и сърдечно-съдовата система. Когато данните от изследването са готови, лекарят провежда дълъг разговор с пациента за перспективите и възможностите за лечение. Най-често хормоналната терапия не е достатъчна - налага се и промяна в начина на живот. Ако обаче мъжът реши, че иска да приема тестостерон, има различни лекарствени форми, които биха могли да му бъдат предложени.

Инжекции - това е най старото лечебно средство, използвано още през 40-те години на миналия век. За съжаление ефектът от този вид лечение е краткотраен. То се състои в мускулно инжектиране през 3 дни на дози от 220-250 мг тестостерон. Неприятното е, че след като се постави, тестостеронът изведнъж достига много високи нива (те не са присъщи на организма),които могат да увредят черния дроб. Освен това известна част от приетия по този начин хормон се преобразува в естрадиол, а не това е целта в този момент. И накрая, спадът на стойностите е толкова драматичен, че симптомите на андропаузата бързо се появяват отново. Предстои да се въведат депо-препарати, които ще действат от 1 до 4 месеца. Дотогава обаче инжекционният тип лечение е крайно неподходящ.
Таблетки - неприятното тук е, че от 40 до 80 процента от приетото под формата на хапче не се усвоява от организма. За да се избегне това, в миналото се препоръчваха метилтестостеронови таблетки, но днес те са забранени в почти всички държави (с изключение на САЩ?!), защото са токсични за черния дроб. Препаратите, които се предлагат в момента в България, (провирон и ундестор), най-често в дозировка 40 мг за таблетка, са ефективни и сравнително безопасни. Ефектът им е най-голям 2-3 часа след приема. Ето защо трябва да се взимат 2 или 3 пъти дневно. Много мъже отхвърлят тази форма на лечение, защото се налага постоянно да внимават да не би да пропуснат да си изпият таблетката.
Депо-импланти - това са кристални разтвори, разработени преди повече от 60 години. Поставени правилно, те осигуряват продължително (в рамките на 6 месеца) и ефективно отделяне на необходимите дози тестостерон в организма. Недостатък: налагащо се по спешност изваждане на имплантите е невъзможно.
Пластири – това са последните и най-модерни въведени на пазара лекарствени форми,. Препоръчват се поради безобидния начин на прилагане, но и поради това, че отделят равномерно тестостерон в серума. Пробивът в медицинската практика с пластири, съдържащи мъжки хормони, дойде с продукта андродерм, който е преминал клинични изпитания в Юта и университета “Джон Хопкинс” в Бостън. Пластирите, отделящи всекидневно оптималното количество хормон, могат да се поставят навсякъде по кожата. До тях обаче не се стигна лесно. Първоначално се налагаше пластирът да се залепва на тестисите, след като те предварително се обръсваха. Естествено, тази всекидневна и много мъчителна процедура не срещна особен ентусиазъм.
Съществуват и естествени, природни форми за алтернативно лечение. Целта им е да въздействат върху ароматазната и редуктазната ензимни системи. Няколко природни продукта - - пчелен клей, желе роял, корени от жен-шен и други са доказали ефективността си през вековете.
Тестостероновата заместителна терапия регистрира някои сериозни успехи. Възстанови се мъжествеността и жизнеността, силата, потентността и енергията на десетки хиляди мъже, което от своя страна възстанови спокойствието и сигурността в семействата им. По тази причина се очаква, че заместителното лечение ще е един от основните фактори в борбата с остаряването на мъжете през XXI век.

Как тестостеронът може да активира ракови клетки в простатата

При всичките положителни ефекти, които тестостеронът има върху телесната структура, самочувствието и кожата, трябва да се познава и обратната страна на медала - тестостеронът може да активира ракови клетки в простатата. Погрешно е да се мисли, че той би могъл да предизвиква карцином, но е важно да се отбележи, че е в състояние да активира вече съществуващи злокачествени образувания. Това е сериозен проблем, тъй като сериозни проучвания показват, че 20-25 процента от всички мъже са носители на “дремещи” злокачествени образувания в простатата. Аутопсии на 80-годишни мъже показали, че 90 процента от тях са имали “спящ” рак на простатата! По тази причина е наложително 45-годишна възраст мъжете да си правят профилактични прегледи за тумори. Нужно е също да се знае, че заместителното лечение с тестостерон трябва да се провежда под строг лекарски контрол. Препоръчително е периодично да се проверяват хормоналните нива, което ще доведе до индивидуализиране на дозите предписани хормони.

За мъжете сексът е еликсирът на живота

Най-новите медицински данни сочат, че сексуалната активност и еротичните импулси стимулират дейността на половите жлези. Това означава, че редовните полови контакти, макар и частично, автоматично регулират хормоналните нива в организма. Колкото по-често мъжът изпитва сексуални пориви, толкова по-силно е либидото му - вероятно тази е причината да се повишават леко и тестостероновите нива в неговия организъм. Доказано е, например, че секрецията на стимулаторни хормони от хипофизата се активира неимоверно, когато се гледат порнофилми. Австрийският социолог К. Грамер пък доказа, че колкото по-къса е полата и по-прозрачна блузата на една жена, толкова по-високи са тестостероновите нива на мъжа, който я придружава. От това за съжаление следва, че мъжете, които водят нередовен полов живот имат ниски нива на тестостерон. С нередовния полов живот могат отчасти да се обяснят и множеството симптоми, съпътстващи мъжкия климактериум. По тази причина трябва да е ясно, че сексът е не само удоволствие - той съхранява младостта и здравето.
Резюме на някои препоръки от тази глава на книгата:

Поискайте от вашия лекар да изследва нивата на тестостерон, на другите мъжки и на някои женски хормони в кръвта ви.
Равновесието между тестостерон и естрадиол при мъжете е особено важно.
При необходимост приемайте хормонална терапия, назначена само от специалист. Не се доверявайте на случайни консултации или на препоръки на приятели. Без лекарски контрол хормоналната терапия би могла да доведе до трагични последици.
Променете начина си на живот. Най-лесният път да се оптимизират хормоналните нива е да намалите теглото си и да промените навиците си на хранене. Мастната тъкан трансформира мъжките полови хормони в женски. Ако отслабнете с 5 килограма, автоматично ще коригирате в положителна посока тестостероновите си нива.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*

    Хера

  • ****
  • 908
  • романтично люлякова
хормоните
« Отговор #1 -: Юни 24, 2005, 19:32:11 pm »
Браво :wink: Добре ми дойде тая статия ама що не ми я каза докато си пихме кафенцето а ме караш да чета сега :D  :D  :D БЛагодаря Луничке :D
Моята зимна приказка - 21.09.2006
Пролетната приказка  - 21.04.2011
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: хормоните
« Отговор #2 -: Юни 24, 2005, 19:36:01 pm »
Цитат на: Ledena_luna
Поискайте от вашия лекар да изследва нивата на тестостерон, на другите мъжки и на някои женски хормони в кръвта ви.


Браво, хайде сега кажи и по какъв повод я пусна тая статия, че още ми е вдигнат адреналина! :BangHead:


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
хормоните
« Отговор #3 -: Юни 25, 2005, 07:22:50 am »
Може ли аз да отговоря,защо е пусната тази статия???
Помолих Ледена луна да потърси статии за хормонални проблеми при мъжа, т.като при посещението при поредния "специалист" в СЗ той категорично отказа да даде направление на мъжа ми "за изследване на женски хормони"- щял да му се смее целия град. Във връзка с това искам да ви пусна и един пасаж от статия, която аз намерих:
Цитат
До шестата седмица зиготата (оплодената яйцеклетка) е една и съща, какъв ще бъде ембриона зависи от гонадният пол. За да стартира този процес е необходимо да съществува H-Y (TDS) ген. Ако той липса появяват се зачатъците на яйчници, ако го има появяват се зачатъците на семенници - формира се гонадният пол.
Първоначално гонадите на мъжа и жената се развиват в коремната кухина. Постепенно яйчниците падат в малкия таз, а тестисите излизат извън коремната кухина в скроталната торбичка. Това е морфологичния пол на ембриона.
Хормоналният пол се осъществява чрез половите хормони и чрез гонадотропните хормони, отделяни от предният дял на хипофизата. Мъжките полови хормони са андростерон, тестостерон и метилтестостерон. Женските полови хормони включват прогестерон и естрогени (естрон, естрозион, естриол и др.). Мъжките и женските полови хормони се изработват и от двата пола, което е необходимо за нормалната полова функция, като разликата е само в количествените съотношения.

Мисля, че този цитат е достатъчно изчерпателен и не ти трябва да си учил медицина , за да разбереш смисъла.
Винаги по време на лекции има по някой спящ, който след това взема диплома и раздава правосъдие, но в крайна сметка ние не сме виновни за това
Момичета, съвет към всички- внимавайте при кого попадате!!!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
хормоните
« Отговор #4 -: Юни 26, 2005, 01:27:55 am »
Цитат на: mini
при посещението при поредния "специалист" в СЗ той категорично отказа да даде направление на мъжа ми "за изследване на женски хормони"- щял да му се смее целия град.


тоя човек трябва да си изяде дипломата, даеба "специалиста"...
а това са го учили бееееееееееееееее!
я му напиши името, да се посмеем и ние тук, че и колегите му, дето четат!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Хера

  • ****
  • 908
  • романтично люлякова
хормоните
« Отговор #5 -: Юни 26, 2005, 11:27:22 am »
Цитат на: jam
......
тоя човек трябва да си изяде дипломата, даеба "специалиста"...
а това са го учили бееееееееееееееее!
я му напиши името, да се посмеем и ние тук, че и колегите му, дето четат!


Абе тоя хубусник го знаят всички дето са от Ст-З....д-р Кънев..."специалист по стерилитет" се води човека....... :evil: Аз лично не съм ходила при него, но имам доста познати които са го посещавали и смело мога да кажа, че лечението е едно и също за всичките мъже...ама файда никаква  :evil: Само дето си загубиха хората времето и парите с такъв "специалист" :evil:
Моята зимна приказка - 21.09.2006
Пролетната приказка  - 21.04.2011
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
хормоните
« Отговор #6 -: Юни 26, 2005, 12:25:22 pm »
Хера, не е той. Става въпрос за съвсем друг човек. Но в крайна сметка, не мисля че сме тук за да хулим, а за да си помагаме. Не виждам смисъл да се опитваме да поправим нещо, което вече се е случило. Едва ли този човек ще си преустанови дейността, ако му публикувам името тук. Въпроса е да не приемате за чиста монета, всичко което ви се казва и да се интерисувате, ако някой може да се аргументира, значи е специалист. Поне това е моето мнение ...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит