0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Vily

vapros kam Meli i momichetata
« -: Юни 16, 2005, 11:42:29 am »
Здравей Мели, здравейте момичета, бих искала да Ви помоля да прочетете нашия случай и да коментирате ако на някоя от Вас се е случвало подобно нещо. Много ще съм благодарна и за коментара на д-р Мели, тъй като аз най-вероятно пропускам нещо. Ще се опитам да бъда максимално кратка.
През ноември 2004г. след обикновена спермограма /горе долу в нормите – лека астенозооспермия, казаха ни, че разширена не е необходима за моемнта/ направихме инсе в същата клиника, в която правихме и изследванията. Всичко мина по план, но когато отидох в деня на инсето ми казаха, че след селективната обработка на материала са останали само 8 млн. обработени сперматозоиди, което било твърде малко дори и за инсе. Аз обаче вече бях в процедура /бях подготвена, вече платила и лежах/, така че направихме инсето /беше неуспешно както се досещате/. Лекарката предложи разширена спермограма и каза, че ако не е добра мога да се включа в проглама за икси и т.н. Разширената обаче беше пак горе долу в нормите /пак диагноза лека форма на астенозооспермия/ с показател “След селективна обработка percoll, концентрация на сперматозоидите – 26,43 х 106 в 1 мл., хиперкенетични 92 (≥90%)”. Заключението беше евентуално пак да опитаме инсе. След няколко месеца отидохме пак там за инсе. Няколко пъти казвах на лекарката, че се притеснявам от резултата първия път и искам мъжът ми да даде 2 или 3 пъти материал със замразяване просто да сме сигурни, че ще направи материал горе долу в нормите за инсе. Молбата ми обаче беше взета някак несериозно и когато отидох след 10 дена на контролен се оказа, че дом. фоликул е вече голям и инсето трябва да се направи възм. най-скоро. Нямаше време за замразяване. Отидох в понеделник /след хиляди притеснения как да изляза от работа/ и чаках повече от два часа прегледи на други момичета, след което лекарката излезе и набързо ми обясни, че пак са 7 млн. и ще правим ли нещо? Почувствах се обидена и някак останах с впечатлението, че не всичко възможно беше направено за нас. Отказах инсето. Лекарката и ембриоложката ми казаха, че не знаели каква е причината да се получава така и е най-добре да пристъпим към икси.
Мели, защо в разширената след обработката са 26 млн., а при самата инсе нещата са така лоши? Това различна обработка ли е? Не мога да разбера...Може ли замразяването да ни помогне или с право не са ни го направили?
vapros kam Meli i momichetata
« Отговор #1 -: Юни 17, 2005, 15:48:14 pm »
Здрасти Вили,

Много неприятно се е получило при вас, такива празни обороти... Чувала съм, че когато мъжът има варикоцеле, резултатите много варирали, а като се има предвид че почти всеки мъж има, това може да е една причина. За целта трябва много, ама много да се внимава - никакви тесни дрехи и бельо, никакво загряване като топли душове, съвсем забранени вани и пр., ние даже спряхме и басейна, да се спи на по-хладно и пр. и пр.
Другото - хубаво си мислела за замразения материал, но защо не са го направили :?:  :!:  Така като гледам описанията, може би става дума за клиниката на Щерев? На нас също ни предложиха там да замразяваме материал, като го предложиха и гинеколога и ембриолога. Според мен ще е добре да замразите наистина 1-2 количества, ако не друго, за да сте по-спокойни в деня на инсе, да не треперите. Според мен съветът дай направо икси, щото варира сп-мата е направо смешен - щом имате над 20млн/мл след обработка, значи сте си за инсе (ако при теб всичко е проверено и е ОК де).

Много е кофти като се прави на бързане всичко, но е по-добре да пропуснете един месец, за да могат нещата да се планират по-добре, и лекарите да се подготвят по-добре също.

Стискам ти палци и ти желая успех!!
Благодаря ти, Бени!







*

    Вили

vapros kam Meli i momichetata
« Отговор #2 -: Юни 17, 2005, 16:00:57 pm »
Благодаря ти Фреш за отговора. Точно за тази клиника става дума. Сега ще ходим при д-р Кацаров на консултация и после съм решила твърдо да настоявам за инсе със замразяване /може и да не се получи, но да опитаме/. Сериозно се колебая обаче дали да не сменя клиниката.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
vapros kam Meli i momichetata
« Отговор #3 -: Юни 17, 2005, 18:53:01 pm »
Вили, понякога показателите варират, независимо че обработката е една и съща. Не знам защо се получава така. Защо не са замразили не знам, но имай предвид, че това оскъпява процедурата, а реално каква ще е
ползата не е ясно.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
vapros kam Meli i momichetata
« Отговор #4 -: Юни 17, 2005, 19:07:51 pm »
Всички нормокинетични ли остават след обработката или част от тях се губят?
И какъв е минималния брой сперматозоиди след обработка, при който би могло да се пристъпи към инсеминация?
*

    Вили

vapros kam Meli i momichetata
« Отговор #5 -: Юни 20, 2005, 08:43:56 am »
Не знам как е по другите клиники, но в тази пециално границата е 15 млн. Ако настояваш много обаче, или ако се получи както при мен правят и с по-малко от 15 млн. Предполагам, че остават всички нормокинетични, защото цифрата е посочена след селективна обработка.
vapros kam Meli i momichetata
« Отговор #6 -: Юни 20, 2005, 10:30:38 am »
След обработката остават около 1/3 от всички подвижни сперматозоиди.


vapros kam Meli i momichetata
« Отговор #7 -: Юни 20, 2005, 23:22:15 pm »
Цитат на: Daniela
След обработката остават около 1/3 от всички подвижни сперматозоиди.


Точно така.
*
vapros kam Meli i momichetata
« Отговор #8 -: Юни 21, 2005, 16:19:23 pm »
Само толкова? :(  Очаквах да са минимум 2/3. :(