Сдружение „Зачатие” е първата неправителствена организация на пациентите с репродуктивни проблеми в България. Тя е създадена от група български жени на 6 март 2004 г. в София, няколко месеца след стартирането на най-големият български портал за стерилитета www.zachatie.org, който е и официалният сайт на организацията.
От създаването си сдружението има стотици официално регистрирани членове и хиляди симпатизанти от цялата страна и чужбина. То е независима и доброволческа структура, в която може да членува всеки български гражданин, който подкрепя и споделя нейните идеи, цели и дейности. А именно: посредничество между институциите, пациентите, специалистите, медиите и всички заинтересовани страни, предоставяне на актуална и адекватна медицинска, правна и административна информация на пациентите, защита на интересите им, морална и финансова подкрепа. От създаването си непрекъснато поставяме проблемите на инфертилните двойки на широк обществен дебат с инициативи и участия в медийното пространствo. Оказваме помощ, насока и подкрепа по трудния път до желаната рожба.
Не закъсняха и първите законодателни промени, които са резултат от продължителната и последователна работа на сдружението. В момента вече можем да заявим, че всички решения и промени в република България, свързани с лечението на безплодието и асистираната репродукция се взимат и с нашето участие и мнение. Това, което сме постигнали през тези години с много труд не е постигано в никоя друга здравна област у нас.

Кои сме ние?

Група жени и мъже, някои от които са претърпели репродуктивни проблеми, докато достигнат до желаната рожба, други все още се борят да станат родители или които просто са съпричастни към проблемите на 270 000 български двойки, които вървят по трудния път на стерилитета. Дейността на "Сдружение Зачатие" е с помощта на безвъзмезден труд, любов и желание за помощ на хората като тях. Всички постъпления от реклами на сайта и дарения се използват за организиране на инициативите на сдружението и финансово подпомагане лечението на нуждаещи се двойки. Ето една малка част от екипа на сдружение „Зачатие”:

http://www.zachatie.org/about_us/team.jpg



Как помагаме?

Информационен портал за репродуктивно здраве
www.zachatie.org

http://www.zachatie.org/about_us/site.jpg

През 2003 започнахме да разработваме първия и единствен по мащабите си до момента интернет портал в България за репродуктивно здраве www.zachatie.org. Освен богата и непрекъснато обновяваща се библиотека с актуални и релевантни медицински и образователни материали по темите на репродуктивното здраве, справочник с координати на клиники и специалисти в България и чужбина, той представлява уникална общност за взаимопомощ и емоционална подкрепа на хора с репродуктивни проблеми посредством структурираните по тематика форуми към него, в които до момента са регистрирани над 21 000 потребители. Ежедневно сайтът се посещава от 12 000 до 14 000 уникални посетители.
От лятото на 2005 към сайта стартира интерактивното приложение „Овулационен календар” за проследяване на овулацията и фертилните дни, изчертаване и споделяне на графики на базалната температура и проследяване на бременността по гестационни седмици с означение на важните периоди за специализирани изследвания. Към момента календарът се използва от над 60 000 потребители от България и чужбина. До момента сайтът www.zachatie.org е печелил 6 престижни награди в web конкурси в категория здраве и сайтове за родители.


Ден на репродуктивното здраве

http://www.zachatie.org/about_us/drz.jpg

От 2006 г. насам всяка година през месец юни Сдружение „Зачатие”организира Ден на репродуктивното здраве в различни градове на България. Това уникално събите довежда най-добрите специалисти по стерилитет на място при хората от различни краища на страната. Лекарите изнасят беседи за новостите в репродуктивната медицина и дават през целия ден безплатни консултации. Досега ежегодните срещи на „Зачатие” са били в големи областни и общински градове Плевен, София, Стара Загора, Бургас, Пловдив, Варна, Хасково, Русе и Банско. Всяка година, събитието има различно мото и тематична насоченост.

Безплатните консултации с водещите специалисти по репродуктивна медицина от клиники в цялата страна дават възможност на пациентите в извънклинична обстановка да получат насоки и съвети за своето лечение.

Досега, сдружението е осигурило участието на над 100 лекари и специалисти в дните на репродуктивното здраве, изнесени са над 50 информационни беседи и презентации, предоставили сме безплатни консултации за над 3 500 души от цялата страна. Новост са груповите дискусии с пациенти и лекари в неформална обстановка.

Денят на репродуктивното здраве е уникална възможност за всички, които се борят за дете, да се запознаят с новостите в репродуктивната медицина и лечението на стерилитета, с работата на държавния фонд за асистирана репродукция, както и да зададат на специалистите въпросите, които ги вълнуват. На тези срещи, хората с репродуктивни проблеми могат да споделят опит помежду си, да получат подкрепа от други хора в същото положение, да почувстват приятелско отношение и да разберат, че не са сами в тази трудна борба.


http://www.zachatie.org/about_us/konsult.jpg


Защита на интересите на двойките със стерилитет пред обществото и институциите

Първият успех, която бе постигнат за инфертилните у нас е финансиране от държавата на лечението на двойки с репродуктивни проблеми. Създадена бе програмата за Лечение на безплодието при жената на Националната здравноосигурителна каса на България през 2005-2008 годин. Касата пое заплащането на част от лекарствата за една процедура по ин витро оплождане.

http://www.zachatie.org/about_us/burkan.jpg

Акция "Буркан, организиран от нас мирен протест, предотвратихме спирането на тази програма през есента на 2006 г. Само три дни по-късно отпускането на медикаментите, необходими за осъществяването на стимулация на жените при ин витро оплождане бе възобновено.

270 балона оцветиха центъра на София по време на второто издание на Денят на репродуктивното здраве, организиран от Сдружение „Зачатие” на 16 юни 2007 г. в София с цел да привлекат вниманието на отговорните институции и обществото върху този сериозен проблем, защото 270 000 са двойките в България, които се борят със стерилитет. Това е 15% от населението във фертилна възраст.

http://www.zachatie.org/about_us/baloni.jpg

В същият ден паралелни пъстри шествия с балони се проведоха и в градовете Пловдив, Варна и Бургас.

Мълчалив поход с празни бебешки колички пред Националния Дворец на Културата в столицата София и паралелен протест в морската столица Варна на 15 декември 2008 г във връзка с отхвърлянето на проектозакона за създаване на Фонд асистирана репродукция, организиран от сдружение "Зачатие" с подкрепата на всички неправителствени организации в България, фокусирани върху проблемите на стерилитета - Българската Асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве и фондация "Искам бебе"..

http://www.zachatie.org/about_us/protest.jpg

Месец по-късно фондът е създаден и започва активна работа през април 2009 г. Вече над 3600 семейства са одобрени и започнали процедури ин витро, почти изцяло финансирани от държавата.

В момента представител на сдружение "Зачатие" участва в Обществения съвет на създадения Център "Фонд асистирана репродукция" към Министерството на Здравеопазването.

http://www.zachatie.org/about_us/sreshti.jpg

20.10.2009 г. Анна Зашева на среща на пациентски организации с мин. на здравеопазването, мин. на финансите и мин. председателя във връзка с работата на Център „Фонд асистирана репродукция” 17.12.2008 г. Среща с председателя на парламента Г. Пирински с неправителствени организации, между които и сдружение "Зачатие" за създаването на фонд „Асистирана репродукция”


http://www.zachatie.org/about_us/ani_i_premiera.jpg

Г-жа Анна Зашева, председател на Сдружение "Зачатие" и премиерът на Република България ген. Бойко Борисов на официална среща на неправителствени организации в областта на стерилитета, на която се обсъди финансирането на до 3 опита ин витро за семействата с репродуктивни проблеми и през
следващата 2010 г. посредством Център "Фонд Асистирана репродукция" към Министерството на Здравеопазването.

С активното участие на сдружение „Зачатие” от 18.12.2009 г. е приета поправка в Кодекса на Труда и сега вече жените, подлагащи се на ин витро процедура ще се ползват със същата законова закрила пред своя работодател, както и бременните жени.

Финансово подпомагане на семейства със стерилитет

http://www.zachatie.org/about_us/iniciativi.jpg

От 2008 година насам Сдружение „Зачатие” провежда благотворителни инициативи за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми в рамките на ежегодните събития Ден на Репродуктивното здраве през юни и „Коледно желание” през месец декември. Малки детски ръчички теглят имената на участниците, които да получат помощ от сдружението за финансирането на ин витро процедури. Досега Сдружение „Зачатие” е помогнало на над 140 български семейства с ваучери за финансово подпомагане и с безплатни процедури за лечение, осигурени чрез сдружението от български клиники за репродуктивна медицина. Десетки са вече бебетата, родени с подкрепата на сдружението.

Никол, Александър и Даниел на сем. Найденови и Николета на сем. Попови са част от бебетата, родени с подкрепата на Сдружение „Зачатие”