Петиция за реимбурсиране на медикаменти за бременни с тромбофилия
Публикувано на: 17.02.2017г.

Сдружение "Зачатие" изразява своята подкрепа относно искането за реимбурсиране на нискомолекулни хепарини, изразено в Петиция за реимбурсиране на медикаменти за бременни с тромбофилия, https://www.peticiq.com/166262.

 

В тази връзка сдружение Зачатие предлага на организаторите на петицията следните стъпки:

1. Да се изброят всички налични в аптечната мрежа антитромботични препарати от група B01AB по ATC класификация, разрешени за употреба от ИАЛ.

2. Да се предложи изработване на протокол за приложение на нискомолекулни хепарини по време на бременност, в който да са указани необходимите скринингови изследвания, показания, противопоказания, дозировка и продължителност на лечение.

3. Да се потърси становището на националните консултанти по Клинична имунология - проф. д-р Елисавета Наумова, както и по Акушерство и гинекология - проф. д-р Виктор Златков.

4. Да се представи предложението за разглеждане на предстоящите научни форуми - XVIII Национален конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве, който ще се проведе от 09 до 12 март 2017 в Боровец и Плевенски имунологични дни от 28 до 30 април 2017 г. в Плевен.

5. Да се потърси широка обществена подкрепа, в това число от неправителствения сектор, председателя на Комисията по здравеопазване към Народното събрание, директора и комисията на ЦАР и лекари с опит в приложението на нискомолекулни хепарини по време на бременност. 

 

Сдржение "Зачатие" заявява своята постоянна готовност да подкрепя гражданите в техните искания за по-добро здравеопазване в областта на репродуктивната медицина.