Sperm OK – надеждният и лесен начин да се изследвате за репродуктивни проблеми
Публикувано на: 21.12.2016г.

рекламна публикация

Десетки хиляди български двойки страдат от репродуктивни проблеми, причините за които могат да се търсят както в жената, така и в мъжа. Отдавна е забравено миналото, когато за безплодието в семейството е била обвинявана главно нежната половинка. Днес науката и медицината доказват по безспорен начин, че в 50% от случаите липсата на дете се дължи на репродуктивна дисфункция при мъжа. Причини за това се оказват фактори като прекарани в детска възраст инфекциозни заболявания (например заушка с възпаление на тестисите); употребата на хранителни добавки и стероиди; нелекувани инфекциозни болести, а често и психологически причини, свързани с начина на живот, професията и други. И докато жените са по-склонни да потърсят специализирани съвети и помощ, то при мъжете все още стои проблемът да се обърнат към лекар, за да им бъде оказано съдействие при преодоляването на безплодието. Едва половината от проблемните двойки търсят компетентна помощ. Важно е да се знае, че ако не настъпи забременяване след  1 година опити, това вече е индикация за проблем и ще трябва да потърсите компетентен специалист. Факт е, че след лечение много семейства се сдобиват с наследник и историята завършва щастливо.

На помощ на мъжете, които поради някаква причина се притесняват да посетят лекарския кабинет и да се подложат на високоспециализирани изследвания, идва иновативният за нашия пазар продукт Sperm OK на канадската компания Artron. Това е съвременен тест за определяне на мъжката фертилност, който в домашна обстановка отчита концентрацията на сперматозоиди в спермата. Надеждността му е 98%, което го прави достатъчно сигурен, за да му се доверите напълно. През 2010 година Световната здравна организация определя като норма  наличието на поне 15 милиона сперматозоида в 1 милилитър еякулат. Целта на Sperm OK е да провери дали във вашата сперма има достатъчна концентрация на сперматозоиди. По лесен, бърз и безопасен начин ще можете да се изследвате в спокойната атмосфера на вашия дом и да узнаете дали има нужда да се подложите на допълнителни изследвания, ако тестът ви е отрицателен.

Ако поради някаква причина се окажете от мъжете с проблемен фертилитет, нека това не ви отчайва.  Винаги може да се консултирате с  медицински специалист.  Придържането към по-здравословен начин на живот също би помогнало да повишите качеството на спермата си. Нека диетата ви съдържа повече свежи зеленчуци и плодове, повече пълнозърнести храни и по-малко фаст фууд. Спортувайте редовно, без да прекалявате. Това ще ви помогне не само да укрепнете физически, но ще повиши като цяло тонуса и самочувствието ви. 

Пушенето е един от враговете на мъжката плодовитост, така че забравете за цигарите или поне се опитайте да ограничите количеството им. Същото се отнася и за високоалкохоните напитки. 

Неслучайно нашите дядовци са носили потури – топлината и тесните дрехи са сред основните причини за затруднено производство на сперматозоиди. Именно поради тази причина тестисите се намират извън мъжкото тяло, за да са изложени на по-ниска температура от телесната. Движете се повече и носете по-свободни дрехи и бельо. 

 

Понякога причините са чисто психологически, а понякога - много редки и трудни за откриване. Необходимо е при всички случаи да се консултирате с лекар!