Публикувано на: 02.02.2013г.
 prena.jpg
( рекламна публикация )
Революция в пренаталната  диагностика при откриване Синдрома на Даун  в плода
Неинвазивният молекулярен генетичен PrenaTest® може да установи наличие на фетална тризомия 21 (Синдром на Даун) с точност близка до 100%, като за целта се взема венозна кръв от майката и се извлича свободно ДНК от плода за анализ. С изключително ниското си ниво на  фалшиво-позитивни резултати от 0.5%, тестът дава възможност за ранна диагностика на феталната малформация и по този начин намалява ефективно броя на необоснованите инвазивни методи за изследване на

 бременните жени без да уврежда плода.

PrenaTest® е едно иновативно неинвазивно средство за пренатална диагностика, което отлично допълва класическите пренатални скринингови изследвания.  За разлика от познатите инвазивни методи, като хорионбиопсия и амниоцентеза, този тест не носи никакъв риск от загуба на плода в следствие на интервенцията. Съгласно препоръките на специалистите по пренатална медицина, редките случаи на положителни резултати от теста трябва задължително да бъдат потвърдени чрез някой от инвазивните диагностични методи. PrenaTest® се препоръчва да се прилага след 12-та гестационна седмица при бременни жени, чийто плод е с риск от развитие на Синдром на Даун. Препоръчително е бременната жена, която ще направи PrenaTest®, първо да се консултира със своя гинеколог и/или специалист по медицинска генетика, за да може да вземе правилно решение за развитието на своята бременност.

PrenaTest® в България
След успешното лансиране на PrenaTest® в Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн, първият по рода си европейски неинвазивен генетичен молекулярен кръвен тест за откриване на Синдрома на Даун в майчината кръв вече е достъпен и за пациентките в България. Предхождан от консултация със специалист по акушерство и гинекология или медицинска генетика, този кръвен тест трябва да се предлага единствено на бременни жени с риск от износване на плод със Синдром на Даун.  Съгласно българските медицински стандарти, резултатите от изследването се интерпретират от консултант по медицинска генетика.
В допълнение към лабораторната услуга, ОББ подкрепя нашите пациентки и предлага в тяхна полза 1-годишно безлихвено кредитиране на услугата, без оскъпяване на крайната цена.

За лабораторията
LifeCodexx AG е немска научна лаборатория, която разработва клинично валидирани молекулярни диагностични тестове чрез секвениране от ново поколение. През 2011 г. лабораторията сключва договор с американската компания Секвеном  и получава правата за предлагане на техните услуги в пренаталната диагностика на европейския пазар, сред които от август 2012 г. е и PrenaTest®. През първите три месеца са направени около  1,000 PrenaTest® анализа. От началото на 2013 г.  PrenaTest® е вече в процес на валидация и за установяване наличието на още 2 от най-разпространените генетични малформации – Синдром на Патау и Синдром на Едуардс, като всички наши пациентки при желание могат да се включат с кръвните си проби във валидационния процес и да получат допълнителна информация за риска от развитие на тризомия 13 и тризомия 18 в плода.

Стандарт за качество
PrenaTest® е единственият молекулярен генетичен кръвен тест в Европа за неинвазивно диагностициране на Синдрома на Даун, който успешно покрива стандартите за съответствие за получаване на CE марка за качество за използвания аналитичен метод. По този начин тестът доказва своята ефективност и е в пълно съответствие с Директивата за ин-витро диагностика на ЕС.

За повече информация можете да се свържете с нас на:
www.prenatest.bg
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
тел. 088 22 91 370 – Мария Виячева