Глава 40: Алтернативна медицина и безплодие: изследване на вариантите за лечението ви
Публикувано на: 29.05.2010г.

Няма съмнение, че модерната медицина предизвиква страхопочитание. Ин витро лабораториите и сложните ултразвукови сканиращи машини изглеждат внушителни и вдъхващи увереност на страдащите от безплодие. Парадоксално, обаче, въпреки, че ефективността на репродуктивните технологии се подобри значително, все повече безплодни пациенти остават неудовлетворени от медицинските грижи в днешно време. Тази ситуация е резултат от обръщането към „алтернативната” медицина, което става все по-популярно в цял свят. Дори в САЩ (бастионът на високо технологичната научна медицина), повече от 20% от безплодните двойки са се консултирали със специалисти по алтернативна медицина, главно защото са били недоволни от съвременните медицински грижи.

Защо някои двойки са недоволни от съвременното лечение на безплодието?

Има много причини за недоволството от съвременната медицина. У пациентите се засилва чувството, че медицината е станала твърде комерсиална и че докторите са твърде заети, за да си губят времето с тях. Те са недоволни от безличната природа на модерната медицина, особено когато докторът посвещава повече време на лабораторните им изследвания и ултразвуковите снимки, отколкото на тях самите. Вярно е, че пациентите имат нужда от технологиите, но те също така имат нужда от нежна, любяща грижа; в крайна сметка лекарите трябва да се грижат не само за медицинските проблеми на пациентите, но и за техните емоционални нужди!

Какво може да предложи алтернативната медицина на безплодните двойки?

Алтернативната медицина, от друга страна, предлага забележимо различна перспектива. Вместо да се съсредоточава на безплодието като изолиран феномен, алтернативната медицина лекува пациента като цяло; откъдето идва и популярният термин холистична (цялостна) медицина. Лекарите, които практикуват алтернативна медицина, сядат и говорят с пациента; те го докосват и го усещат, и задават много въпроси. И това внимание кара пациентите да се чувстват добре, в освежаващ контраст с посещението при модерния лекар, който рядко има дори 15 минути да прекара с тях. (Често нежната любяща грижа и личното внимание са всичко, което специалистите по алтернативна медицина могат да предложат, но те го предлагат наистина много добре!) Няма съмнение в ефикасността на плацебо ефекта и дори простичкият факт на докосване на пациента, може да има терапевтичен ефект. Също така, лекарите-специалисти по алтернативна медицина, са много добри в успокояването на пациентите, за разлика от студения научен подход на западната медицина.

Много пациенти (обикновено тези с неизяснен стерилитет или проблеи с овулацията) забременяват, когато използват алтернативна медицина. Днес, обаче, има още много какво да се желае от практиката на алтернативната медицина в много страни. За някои, тази медицина няма универсално приета научна основа; това прави труден и точния анализ на твърденията й. Тъй като в алтернативните медицински системи няма нужда от официална публикация или преглед от колега, съществува малко научна документация за тяхната ефикасност или странични ефекти, така че става трудно да се докажат или опровергаят твърденията им. Следователно, пациентът трябва сляпо да повярва на лекаря си.

Трудно е да се намерят достоверни протоколи или текстове; в повечето публикации има малко научна точност, която се базира най-вече на разказани случаи, но с малко документация или доказателства. Освен това, тъй като няма официално наблюдение на специалистите по алтернативна медицина, всеки може да прави преувеличени твърдения и да изчезне с тях! Също така, тъй като официалните изисквания за обучение са малко, всеки може да практикува алтернативна медицина, с минимални умения или квалификации. За жалост, безскрупулните специалисти, чиято цел е да припечелят бързи пари, се множат като гъби след дъжд и лекарската небрежност и шарлатанството разцъфтяват, поради което повечето специалисти по безплодие днес не се доверяват на специалистите по алтернативна медицина.

Как да се предпазите от шарлатани?

Как да се предпазите от шарлатани? Помнете, че шарлатанството не е феномен от типа „всичко или нищо”. Някои продукти може да бъдат полезни за някои цели, но безполезни за други. Например, докато някои аювердически треви могат да бъдат много полезни, често масово произвежданите аювердически лекарства, които могат да се намерят в аптеките, са напълно безполезни, защото не съдържат това, което би трябвало. Докато няма съмнение, че хомеопатичната медицина може да помага, концепцията за стандартен хомеопатичен лек за разпространени болежки като главоболие или простуди, пренебрегва основен хомеопатичен принцип, според който лековете трябва да са направени по поръчка, за определен човек и само обучен лекар-хомеопат може да определи необходимите лекарства правилно.

Недоказаните методи не са задължително шарлатанство. Тези, които са в съответствие с научни концепции, може да бъдат смятани за експериментални, но законните специалисти не ходят наоколо, рекламирайки недоказани процедури на пазара. Вместо това, те се ангажират в отговорни, добре планирани изследвания, за да докажат или опровергаят твърденията им.

Шарлатанството може да нарани хората по много начини. На първо място е загубата на огромни суми пари, които пациентите инвестират в осъществяването на това лечение и много безскрупулни специалисти могат да измъкват пари на пациентите и техните близки – малко по малко. Също така, много от шарлатанските терапии могат да причинят директна вреда. Широко разпространено е грешното мнение, че „естествените лекарства” нямат вредни странични ефекти – но всичко, което може да има ефект, по начало, има потенциала да предизвика вреден ефект (в крайна сметка, желаните ефекти на лекарството са това, което наричаме негово лечебно действие, а нежеланите ефекти са наречени „странични ефекти”). Индиректната вреда, която причиняват, може също да бъде огромна: например, пациентите може да се обърнат към алтернативната медицина за лечение на тяхното безплодие и да се лишат от възможността да получат ефективно модерно медицинско лечение.

Шарлатанството разцъфтява дори в САЩ, където хората са много по-вещи и Американската Администрация за Храни и Лекарства предлага ефективна регулация. Следователно, не е изненадващо, че в Индия тази заплаха е силно разпространена и има далеч повече шарлатани, отколкото обикновени медицински специалисти. Лечението с вяра, например, е неделима част от индийските традиции, особено в селата, където обучените духовници се възползват от човешкото незнание и сляпа вяра.

Как може да се предпазите от това да ви подлъже шарлатанин? Ето някои полезни идеи от Д-р Стивън Барет, взети от неговата уеб страница Quackwatch (“Внимание, шарлатанин!”) (http://www.quackwatch.com/.)

  1. Забравете за „тайните лечения”. Истинските учени споделят тяхното знание като част от процеса на научна разработка. Шарлатаните често пазят своите методи в тайна, за да се предпазят от това някой убедително да покаже, че те не работят. Никой, който действително е открил лек за безплодието, няма да има полза да го пази в тайна. Ако методът действително работи, откривателят би станал много известен, богат и лично удовлетворен, като сподели откритието си с другите.

  2. Запомнете, че шарлатанството често се скрива зад пелерина от псевдо-научна порядъчност и хората, които го рекламират често използват научни термини и цитати (или грешни цитати) от научни справки. Бъдете също толкова бдителни за псевдо-медицински жаргон. Вместо да предложат лечение на безплодието ви, някои шарлатани ще ви обещаят „детоксикация” на тялото, „баланс” на химията му, освобождаване на неговата „нервна енергия” или „довеждането му до хармония с природата”. Използването на концепции, които е невъзможно да бъдат измерени, им позволява да си приписват успехи, които всъщност не са били постигнати.

  3. Не вярвайте на специалист, който казва, че безплодието е причинено от неправилно хранене или може да бъде излекувано чрез приемане на хранителни добавки. Въпреки, че някои болести са свързани с хранителния режим, повечето не са. Освен това, в повечето случаи, когато хранителният режим наистина е фактор по отношение на здравето, решението не е да се взимат витамини, а да се промени начинът на хранене.

  4. Бъдете нащрек по отношение на впечатляващи разкази и свидетелства. Ако някой твърди, че е заченал след употребата на нетрадиционни лекове, това често има разумно обяснение. Някои пациенти с дългосрочен неизяснен стерилитет забременяват спонтанно – и грешно го отдават на лечението. Някои свидетелства, разбира се, са напълно изфабрикувани!

  5. Не позволявайте на отчаянието да замъгли преценката ви. Вярно е, че безплодните двойки са много податливи на шарлатани, но, ако чувствате, че лекарят ви не прави достатъчно, за да ви помогне, не се отдалечавайте от научната здравна грижа в отчаян опит да намерите решение. Вместо това, обсъдете чувствата си с лекаря ви и обмислете консултация с признат специалист в областта.

Най-добрият начин да се предпазите от измама, е да се уверите, че сте добре информирани по отношение на вашето безплодие. Това, което трябва да запомните, е просто: ако звучи твърде добре, за да е истина, най-вероятно не е!

За жалост, поради широко разпространеното шарлатанство в областта на алтернативната медицина, днес повечето специалисти по безплодие имат лошо мнение за това, което алтернативната медицина може да предложи на своите пациенти. Това често означава, че лекарите изпускат ценни идеи в стремежа си да се отърват от нежеланите ефекти. Има много области, за които днешната западната медицина може да предложи малко или нищо на пациента. Примерите включват: лечение с медикаменти за малък брой сперматозоиди или лечение за тънка ендометриална лигавица. Възможно е алтернативните медицински системи да имат ефективни техники за третиране на тези състояние - и ако ги изследваме и покажем, че са ефективни, може да осъществим значителен напредък в способността си да помагаме на безплодните двойки.

Как да използвате алтернативната медицина интелигентно?

Сред различните налични варианти, акупунктурата стана доста популярна, и теорията зад това е, че може да ре-балансира биоенергията на тялото, която тече в Меридианите, и по този начин помага да се подобри функцията на тъканите. „Научното” обяснение е, че променя нивата на невротрансмитерите, химикалите, които нервните клетки използват, за да комуникират. Билкарите може да препоръчат женшен като „тонизатор” за жени и мъже; а комбинацията от корени на Хамелириум Лютеум (helonias) и тинктура от Витекс - за жени. Тази област на билкова практика може би е само за специалисти, тъй като още не знаем всички странични ефекти на тези билки. Като цяло, най-добре да взимате колкото е възможно по-малко лекарства, когато се опитвате да забременеете. Диетолозите предлагат да се използват хранителни добавки, които съдържат аргинин, бета каротен, цинк, витамин С и витамин Е. Ароматерапевтите може да предпишат масло от градински чай, за което се твърди, че подобрява нивата на естрогените, за масаж на петите; а розмарина, чаеното дърво, лавандулата и други противовъзпалителни масла – за масаж на корема.

Важна област, която трябва да се вземе предвид, е връзката съзнание-тяло. Има клиники в САЩ, които твърдят, че постигат добри резултати при забременяване чрез медитация, йога, отпускащи и визуализиращи техники. Отново – няма достатъчно солидна документация, но може да опитате някои от тях.

За варианти като аюрведа и хомеопатия, важно е да отидете при утвърден специалист, защото това са сложни науки, а вие се нуждаете от специализирано ръководство, за да постигнете най-добрите резултати. Смятаме, че различните видове терапия като масаж, рейки, йога, аюрведа, акупресура, акупунктура, хипноза, хомеопатия, натуропатия и много други, могат да работят по-скоро съвместно една с друга като част от обединен екип, отколкото като съперници.

Трябва да се научим да комбинираме най-доброто от двата свята – високите технологии със силния контакт – и това е наречено интегрираща медицина, чийто пионер е д-р Андрю Уейл от САЩ. Интегриращата медицина не отхвърля конвенционалната медицина, нито възприема алтернативната медицина безкритично – само защото повечето алтернативни медицински системи са „естествени”, не означава че са по-добри! Най-важното изискване е да си намерите добър лекар, без значение каква медицинска система избирате да следвате.

Еднакво важно е да разберете границите и обосновката на системата, така че да не бъдете измамени. Така, ако имате запушени тръби, помнете, че е много малко вероятно билкковата медицина да ви помогне да ги отпушите. Също помнете, че безплодието е разнороден проблем и някои видове терапии може да бъдат по-добри за лечението на определени проблеми, отколкото други. Добрият лекар ще може да ви насочи, така че да разберете силните страни и пределите на всеки от подходите.

Като пациент, трябва да се чувствате свободен да изследвате всички възможни варианти – помнете, че те не са в конкуренция и трябва да бъдат разглеждани като допълващи се един друг – в крайна сметка, целта на всички е да ви помогнат да имате бебе! Така, ако откриете, че рейки ви помага, може да комбинирате рейки лечението с вашия ин витро опит, ако решите! Няма да навреди, ако отидете при специалист по алтернативна медицина – но уведомете специалиста по безплодие, който посещавате, че прилагате и други лечения. Комбинираното знание на стари и нови лекуващи техники в крайна сметка е по-добро, отколкото едностранния подход – и може да се научите да комбинирате най-доброто от двата свята!

How to have a baby – Overcoming infertility

Dr Aniruddha Malpani, MD and Dr Anjali Malpani, MD
Malpani Infertility Clinic, Bombay, India

www.drmalpani.com

Превод: