Глава 35: Инфертилитет, бременност и сексуалност
Публикувано на: 29.05.2010г.

Как инфертилитетът се отразява на сексуалността?

Инфертилитетът (безплодието) води до много промени във взаимоотношенията между партньорите. Възможно е да си станете по-близки, преминавайки през мълчаливо униние и надежда, да постигнете взаимна подкрепа и разбирателство и споделяне, които никога преди не сте изпитвали. Или обратното, може да изплуват чувства на негодувание, вина и отчаяние. Така както първите месеците на изследвания могат да се превърнат в години на разочарования, не е изненадващо, че сексът загубва много от асоциациите за удоволствие, с които се свързва, и се превръща в действие не заради самия секс, а с цел.

Липсата на бременност безспорно разстройва собствените преценки, достойнство и сексуалност. Всички тези негативни чувства рефлектират в леглото, мястото откъдето всички „проблеми” са започнали.

Психологическият ефект от диагнозата инфертилитет върху сексуалността до голяма степен се отразява на собствения имидж. Фертилитетът се свързва със сексуалността. Мъж с 5 сина в много култури е с по-високо обществено положение от мъж, който е без деца – вторият ще бъде посъветван да бъде по-потентен, по-зрял.

Мъката е естествена емоционална реакция при диагноза инфертилитет. Това е свързано с лишаването от много мечти: за деца и планирано семейство, продължаване на рода, планирана бременност и раждане, да се дарят внуци на родителите - най-важното значение на житейските ни планове, брак и създаване на потомство в сексуални отношения. За една жена инфертилитетът означава да се чувства „по-малко жена”, а за един мъж „по-малко мъж”, най-малкото за времето, когато се сблъскват с него. Много мъже се чувстват „неспособни”, „сексуално провалени”, срещат се и много други изрази, асоцииращи се с чувство за импотентност.

Когато се сблъскат с вероятността да не забременеят, жените също често смятат сексуалността си застрашена. При жените, очакването да оставят поколение е по-силно изразено, отколкото при мъжете. Често жената се чувства провалена като „здрава жена”. Това е представено в следното изказване:

„Видях кръв, менструална, днес. Чувствам се слаба и плачлива. Всичката сила, която си мислех, че съм придобила, просто се изпари. Менструалните болки ми напомнят неуспеха ми. За много жени менструацията е признак за фертилност и потенциално майчинство. За мен те само показват моя дефект.”

И друг коментар, засягащ сексуалната атрактивност:

„Винаги са ми казвали колко съм привлекателна. Харесвам начина, по който изглеждам, и се чувствам уверена при различни ситуация в общуването с хората. След операцията ми, лекарят ми каза, че не е виждал такива ужасни сраствания. Каза че, сякаш на малко дете е дадено лепило и то е залепило всичко на куп. Аз съм грозна отвътре и хубава отвън! С най-голяма радост бих искала обратното, ако това ще ми донесе бебе. ”

Случаите, които силно влияят на сексуалността в двойката

Има определени периоди, в които двойката с фертилитет се сблъсква с по-силни емоции по отношение на секса. Това са:

  1. При опитите да се забременее

  2. Период на изследвания и диагноза

  3. По време на процедурите (лечението)

  4. Менопаузата

При опитите да се забременее

Съветът, който обикновено се дава на двама души, решили да създадат семейство, е да имат най-малко 12 месеца сексуални отношения без предпазни средства, преди да се започне търсенето на причините за незабременяване. Този период може да бъде направо изнервящ! Съветите към нас почти винаги са свързани с повишена чувствителност към фертилността, която ни заобикаля. Бременни приятелки, шумни деца в магазините, медийни материали за нови репродуктивни технологии, намеците от страна на родителите, чакащи внуци – всичко това може да доведе до разрушаване на собствената сексуална самоувереност. Неизбежно, половите сношения са във фертилните дни на менструалния цикъл. Спонтанността е изчезнала, тъй като сексуалният живот на двойката започва да се свързва месец след месец със създаването на потомство и неуспеха за зачеване. Мъжете често започват да се чувстват като „расови жребци за разплод”, а жените усещат безполезността на сексуалната активност в брака, щом резултатът бременност е невъзможен.

Период на изследвания и диагнози

Тези, които не са се сблъсквали с инфертилитета, ще се смаят от броя, комплексността, инвазивността на медицинските процедури, през които една двойка с фертилен проблем преминава в търсене на отговор защо бременността не настъпва. Както един пациент се изрази: „Това е като да дариш тялото си на науката още приживе.”

Един основен метод е измерването на базалната температура на тялото и воденето на таблица. Полезна от медицинска гледна точка, графиката на базалната температура предава важна индивидуална информация.

Ето какво споделя жена в период на изследвания: „Няма нещо вътре в мен, което да не е изследвано, небезпокоено. Това чувство се появява, когато правя секс, който от нещо красиво и много интимно, сега е станал публичен. Показвам таблицата на доктора като дете, предаващо контролното си. „Кажете ми, пропуснах ли я?”, „ Имало ли е овулация?”, „Правила ли съм секс, когато е трябвало въобще и както Вие ме инструктирахте? ””

Таблицата започва да управлява живота ни, да ръководи сексуалния ни живот. Превръща се в публична декларация на правене на любов. Животът става един безкраен лабиринт от температурни промени, пресмятане на овулация, таймиране на секса и разочароващи признаци на започваща менструация. Появява се тревога, депресия и сексуално пренасищане. „Обикновено моят съпруг беше инициаторът за секс. През моите фертилни дни, усещах, че трябва да го прелъстявам. Твърде често моите опити за съблазняване приключваха с караница вместо с правене на любов.”

"Доста трудно е да почувстваш импулс за секс, когато жена ти нареди. Получава се някак обич по график, а обичта е душевно чувство, не просто физическо. „Графикът” е източник на стрес, дори ако партньорът не осъзнава случващото се.”

„Едно от нещата, които ме вадят от равновесие, свързани с графика на температурата, беше поставянето на хиксчетата. Аз предположих, че това ще ни наложи да правим любов по-често от обичайното за нас.”

„Ключовият момент за мен беше когато се хванах да мамя в таблицата. Слагах повече хиксчета, за да изглеждат нещата добре... Тогава си казах „Небеса – до тук ли се стигна?!””

„Отначало беше вълнуващо – чувствах, че правя нещо. Ние двамата щяхме да следим графиката и си падахме по метода. Казвахме си, шест хиксчета поред трябват. Всъщност честота на сношенията ни се увеличиха, сигурна съм. Но сега сме на етапа на пълното въздържание и мислим основно как да запазим спермата прясна. Слагам случайни хиксчета, така че акушерката да не си помисли, че имаме проблем в брака. ”

Изследването на сперма също може да бъде стресиращо, по-конкретно даването на материал за изследване:

„Оглеждах се отчаяно за нещо, което да ме възбуди – нямаше нищо. След 15 минути се отказах. Беше мъчително като ад.”

При повечето мъже това е проблем, понякога дори не са способни да дадат материал. Това не нещо необичайно. И мъжете преживяват процедурите.

„Когато ми се случи за първи път, си помислих - ето това е - зряла възраст. Аз никога няма да го направя отново.”

Въпреки че посткоиталните тестове са безболезнени и физически ненатрапливи, много ги намират трудни, защото вредят на взаимоотношенията. Необходимо е да се съгласува подходящото време, втурване за консултация или клиника, има смущението и страх от неуспех дали всичко ще протече според инструкциите.

„Първото нещо, което ни казват, е да правим любов сутрин. Е, ако чувствам, че не ми харесва? Ние сме ужасни сутрин. Навиваме си часовника за 6 и си приготвяме кафе. Сексът е последното нещо, което ни се иска да правим... Той мразеше това, а аз мразех да го карам да го прави.”

Нещата се променят, когато лекар и пациент се наемат да открият причината за инфертилитета. Двойката е отчаяна и търси отговор за затрудненията си. Партньорите са отстъпчиви, но и рядко разрешават лекарят да разбере, че са под стрес. Трябва да излагат интимния аспекти от личния си живот – тяхната сексуална връзка и желанието да имат деца.

„Хората се притесняват от начина, по който лекарите направляват секса. Сякаш инфертилитетът няма нищо общо със секса. Никога не знам дали искам от лекарите да приемат, че нямам проблеми или искам да ме попитат дали имам затруднения. ”

По време на процедурите

Решението на двойката да започнат програма като инвитро или донорска инсеминация дава надежда. Двойката изпитва силни вълнения, че може да надвие инфертилитета и да имат деца като всички останали. Обаче, както през периода на изследванията, успехът се предвижда за по-нататък, предвижда се повече напрегнатост, нахлуване в личната им сексуалност и сексуални отношения.

Веднъж одобрени за инвитро, повечето жени се сблъскват с пречки да забременеят, да станат майки. Ниският процент на бременност – около 35 % на цикъл при АРТ – означава повече, че програмата ще завърши с познатото чувство за неуспех, поне за кратко време, ако имат емоционална подкрепа.

Използването на донорска сперма за постигане на бременност поради мъжки фактор, при донорска инсеминация, означава че мъжът няма възможност да се възпроизведе. Някои мъже изпитват чувства на непълнота, но те не са общи, тези чувства трябва да бъдат преживяни, когато програмата започне. В повечето клиники за стерилитет, мъжете се окуражават да присъстват на инсеминацията на съпруги си. Дори самите те мога да извършат инсеминацията (една безболезнена и лесна медицинска процедура). Това действа стабилизиращо на връзката, по този начин се придава смисъл за участие на съпруга в създаването на децата им.

По време на ин витро, след ембриотрансфер, повечето лекари съветват пациентите си, да се въздържат. Обаче, това не означава, че не може да се прави секс. Сексът не означава единствено да се влага пенисът във вагината – можете да използвате въображение си и да си доставите сексуално удоволствие един на друг по други начини – например, чрез взаимно мастурбиране.

При почти всички форми на лечение на инфертилитета, инфертилитетът се преодолява трудно. Например, жените със запушени фалопиеви тръби, които са забременели чрез инвитро, ако искат да забременеят отново, ще се наложи пак да прибегнат до този метод. Чувството за непълнота вероятно ще остане, въпреки бременността и раждането.

Менопаузата

Менопаузата е времето, когато жените се сблъскват със своята сексуална идентичност, просто защото физиологичните знаци че са жени се променят завинаги. Това е трудно време на приспособяване за много жени, и за тези с инфертилитет, означава да кажат „Сбогом” на желанието си да станат майки.

Полезно е в този случай да споделите чувствата си на безсилие, яд, когато започвате курс на изследвания и лечение срещу инфертилитета. Това ще възвърне чувството за лична ценност. Помнете това е нормално, очаквано и едва ли не неизбежно, вашият полов живот ще страда за известно време.

Полезно е да се присъедините към група за подкрепа или да се консултирате със специалист, който да ви помогне да разграничите секса и репродуктивността – дали като изхвърлите графиката за базална температура за кратко или като си вземете почивка посред лечение и се отправите на романтична ваканция.

How to have a baby – Overcoming infertility

Dr Aniruddha Malpani, MD and Dr Anjali Malpani, MD
Malpani Infertility Clinic, Bombay, India

www.drmalpani.com

Превод: ognyana