Глава 30: Осиновяване на новородени и митове за осиновяването: Осиновяването – ваш избор
Публикувано на: 29.05.2010г.

Кога трябва да обмислите осиновяване?

Не е нужно да сте суперчовек, супер мил, супер обичащ или перфектен, за да сте способен да осиновите дете – трябва просто да сте готови. Да бъдеш готов се случва само, когато сте имали време да свикнете с идеята – и, ако сте безплодни, никога не е твърде рано да обмислите осиновяване. Може да започнете да събирате информация от агенции за осиновяване, въпреки че може и да не се чувствате задължени да продължите. Винаги е умна стратегия да проучите алтернативите, в случай, че бременност не настъпи – в крайна сметка, статистически, шансът за бременност на безплодна двойка, която се подлага на лечение, е само около 50-70% след 1 или повече години на опити.

Също, тъй като много от агенциите не работят с хора над определена възраст като кандидати за осиновяване, особено за новородени, е важно да съберете информация, така че да не откриете по-късно, че сте твърде възрастни, за да отговорите на изискванията на определена агенция.

За двойките, които тъкмо започват да обмислят осиновяване, основен проблем е: може ли да обичаме осиновено дете, като наше собствено? Други съмнения включват:

  • Какви деца могат да бъдат осиновени? Не са ли всички те аутсайдери и отхвърлени?

  • Няма ли осиновените деца да пораснат неприспособими?

  • Какво ще кажат и направят семействата ни? Ще обичат ли детето, което осиновим?

  • Няма ли детето да отиде да търси рождените си родители, щом порасне?

  • Защо трябва да преминем през толкова много мъки, за да имаме семейство? Безплодието беше една битка, а сега осиновяването с неговите списъци за чакащи е съвсем нова такава.

  • Какво ще каже обществеността? Детето ни ще бъде ли прието от нашите приятели и съседи?

Докато откривате, че сте по-готови да приемете осиновяването като алтернатива, тези въпроси често губят значението си. Някои от тях изчезват, когато приключите със скърбенето по вашето биологично дете – детето, което никога не го е имало – и преодолеете тази скръб, като й позволите да зарасне. Чрез скръбта се учите да се съсредоточавате по-малко на процеса на сдобиване с дете и повече на самото дете. Двойката трябва, заедно и отделно, да постигне споразумение със своята загуба – да се научи да казва „сбогом”, преди да са готови да обмислят осиновяване. Другите съмнения изчезват, след като говорите с агенциите по осиновяване, осиновилите родители и техните семейства, прочетете книги за осиновяването и се научите как се стига до осиновяването. Въпросът тогава вече не е „Можем ли да го направим?”, а се превръща в „Как да го направим?”.

Ще се научите, че в много отношения семействата с осиновени деца са същите, като всички други семейства. Ще изразявате любов, ще имате спорове и ще правите компромиси във вашето ежедневие. Вашето дете ще бъде ваше дете, независимо от това как се е получило това, че го имате.

Да бъдете осиновители може да е вариант, който слагате на второ място, но е също толкова добър вариант, като биологичното родителство. Различно е – не се опитвайте да ги сравнявате, едното не е по-добро от другото. Ще трябва обаче да се справите с няколко проблема, които възникват само в семействата на осиновители. Подгответе се да обсъждате осиновяването с вашето дете и честно да се справите с митовете и грешните разбирания, които хората имат за осиновяването. Може също да откриете, че вие и вашето дете често ще се сблъсквате с въпроси и коментари на невежи хора, които смятат, че осиновяването е втората по ред алтернатива за всички, които участват в нея.

Осиновяването може да реши проблемите, свързани с безплодието – то не е лек за физическите аспекти на стерилитета, нито лекува душевната болка. Но осиновяването ви предлага предизвикателствата и възнаграждението от това да обичаш и да бъдеш обичан от дете.

Повечето осиновявания са затворени осиновявания, в които биологичните родители и осиновителите не се свързват един с друг. Осиновителите имат само откъслечна информация за рождените родители, ако имат такава изобщо. Още повече, че агенциите за осиновяване правят всичко възможно да пазят документацията по осиновяванията заключена и недостъпна за останалите, включително за осиновителите, рождените родители и осиновеното дете. Повечето агенции вярват, че ясното разделяне на осиновителите от рождените родители, е необходимо, за да бъде семейството на осиновителите „нормално”.

Какво включва процесът на осиновяване?

Какво включва процесът на осиновяване? Много хора наивно вярват, че осиновяването се състои просто от отиване до агенцията и излизане от там с бебе. Много по-сложно е, разбира се. Осиновяването включва предварителното подготвяне на значителна документация, задаване на въпроси, решаване на проблеми, проучване, харчене на пари и преминаване през емоционални върхове и спадове. Отнема време и работа, но помнете, че тези, които искат да осиновят, винаги ще успеят. Тези процедури са били проектирани във ваша полза, затова, не се подмамвайте по „кратките пътища” – можете да бъдете наранени в дългосрочен план. В крайна сметка, осиновяването не е просто средство за намиране на бебета за безплодни двойки, но и начин да се намери правилното семейство за определено дете.

Трябва да научите изискванията за осиновяване и средното време за чакане при назначение. Ще трябва да вземете решение за много различни неща, включително възрастта на детето и пола му, а може да има и някои ограничения при избора. Разходите варират в широки граници и трябва да разберете колко ще бъдат.

Щом агенцията приеме кандидатурата ви, се провеждат детайлни интервюта (заедно и поотделно от партньора ви). Агенциите може да ви накарат да представите препоръки от близки, работодатели и приятели. Освен това, служителят по осиновяване ще дойде в дома ви, за да прецени стабилността ви като родители – проучване на дома. В някакъв момент, след проучването на дома, се избира детето, което е или може да бъде на разположение за осиновяване. Ще трябва да решите дали да приемете или да не приемете детето – в крайна сметка, изборът е ваш. Ако решите да осиновите, има период на наблюдение, щом детето пристигне в дома ви, и този период може да варира от няколко седмици до няколко години. След определения период, детето ви е законно осиновено, според закона за осиновяванията.

Кога осиновяването не е правилният отговор?

Безплодните двойки често са под голям натиск да осиновят – приятелите може да са уморени от вашия проблем и да питат защо не осиновите, ако искате бебе толкова много. Други, които вече са осиновили, може ентусиазирано да ви препоръчват този вариант. Но вие не трябва да се опитвате насила да се чувствате комфортно с идеята за осиновяване, ако тя ви притеснява – това не е време за себеотрицание. Няма определени правила, които да определят кой трябва или кой не трябва да осиновява. Помнете, че осиновяването не означава опитване да намерите бебе, което да се грижи за вас като остареете; нито е начин да запазите брака си. Знаците, които сигнализират да не взимате това решение, може да включват отрицание на разочарованието ви от безплодието, упорити фантазии за това какъв би бил животът с биологични деца, и желанието да пазите осиновяването в тайна. Предстоящите родители също може да имат страхове, че осиновеното дете може да не отговаря на семейните стандарти. Ако имате някакви съмнения, може да е добра идея временно да отложите плановете си за осиновяване и да обсъдите тревогите си, преди да продължите напред.

Кои са някои от митовете за осиновяването?

Мит: Ако осиновяващото семейство наистина обича детето и родителите свършат добре работата си, като такива, тогава осиновеното дете няма да е любопитно по отношение на рождените си родители.
Факт: Децата често са любопитни за тези, които играят важна роля в живота им. Повечето, ако не и всички осиновени деца, ще искат да знаят за биологичните си корени.

Мит: По-добре е за осиновените деца, ако не знаят, че са осиновени.
Факт: Осиновените почти винаги откриват, че са осиновени. Тогава откриват и че семейството им не е било честно с тях. Осиновените деца може да си създадат по-добро самочувствие, когато имат по-ясна представа за родния си произход.

Мит: Щом процесът на осиновяване свърши, нещата са същите, все едно имаш биологично дете.
Факт: Има големи разлики в семействата със собствени и с осиновени деца. Осиновените деца ще имат различни въпроси за осиновяването на всеки етап от развитието си.

Мит: Осиновителите са по-добри родители, защото те са искали детето толкова отчаяно.
Факт: Степента на желание за дете не означава непременно, че ще сте по-добър родител.

Мит: Осиновеното дете принадлежи към семейството си завинаги и им дължи нещо повече от обикновена синовна любов.
Факт: Осиновеното дете не предлага нито повече, нито по-малко на родителите си, отколкото родното дете.

Мит: Щом двойката е решила да осинови, е много по-вероятно да забременее спонтанно.
Факт: Не е повече или по-малко вероятно двойката, която осинови, да постигне бременност.

Мит: Щом осиновяването се е случило, болката от безплодието спира.
Факт: Болката от безплодието често остава, след като семейството е осиновило дете. Въпреки че са щастливи в семейство с осиновено дете, двойките може все още да искат да опитват да родят свое биологично дете. Осиновяването не е лек за безплодието, но може да бъде лек за бездетието.

Мит: Бъдещите родители трябва да осиновят само, ако са изчерпали всички възможности да имат собствено дете.
Факт: Заради бързото развитие на репродуктивната медицина, вече няма ясна крайна точка за възможните терапии на стерилитета. За бъдещите родители е полезно да потърсят алтернативни средства за създаване на семейство рано в процеса на лечение на безплодието – помнете, подлагането на лечение на стерилитет и обмислянето на осиновяване не са взаимно изключващи се избори! Само защото се подлагате на лечение, не означава, че не сте „отдаден на осиновяването”, и само защото обмисляте осиновяване, не означава, че шансовете за положителен резултат намаляват заради вашето „негативно отношение”. Често двойките, които се подлагат на лечение на стерилитет, може всъщност да започнат да откриват, че осиновено дете може да е добър избор за тях

Мит: Изключително трудно е да осиновиш.
Факт: Въпреки че процесът по осиновяване може да бъде досаден, осиновяването е възможно за повечето двойки.

How to have a baby – Overcoming infertility

Dr Aniruddha Malpani, MD and Dr Anjali Malpani, MD
Malpani Infertility Clinic, Bombay, India

www.drmalpani.com

Превод: cambozzola