Глава 28: Сурогатно Майчинство
Публикувано на: 29.05.2010г.
Думата сурогат означава заместник или заместител и сурогатна майка е тази, която отдава своята утроба на друга двойка, за да може те да имат дете. На Запад, където все по-малко бебета се предлагат за осиновяване, сурогатството печели популярност, независимо от законовите и етически проблеми.
Кои жени се нуждаят от сурогатни майки? Най-срещаната причина е жена, която няма матка. Това може да е така по рождение (Мюлерова агенезия) или е премахната оперативно (хистеректомия с цел животоспасяване, като например силно кръвотечение по време на цезарово сечение). Други жени, които биха искали да се възползват от сурогатството, са такива, които са претърпели няколко спонтанни аборта или са имали няколко неуспешни опита ин витро по необясними причини.
Жените, които се съгласяват да станат сурогатни майки, може да го правят от съчувствие. Такива са сестра, майка или близка приятелка на двойката. Може да го правят и поради финансови причини и това може да е жена с или без деца, позната или не на двойката, която отдава своята утроба срещу заплащане.
 
Има два основни вида сурогатство:
Сурогатната майка осигурява яйцеклетката. В този случай, тя се опложда със сперматозоиди на съпруга. Така жената с репродуктивни проблеми няма генетична връзка с бебето.
По-често жената с репродуктивни проблеми осигурява яйцеклетката, която се трансферира  в сурогатната майка или посредством смесването й със сперматозоидите на съпруга и връщането им веднага във фалопиевите тръби, или по метода ин витро при който яйцеклетката и сперматозоидите на съпруга се смесват по естествен начин и полученият ембрион се трансферира в матката, която служи като инкубатор за следващите 9 месеца.
Законовите рамки на сурогатното майчинство ще продължават да бъдат неясни и все още няма такива закони или правила в България.

Сурогатството породи доста законови и емоционални въпроси на които няма „правилни” отговори. Ето някои:
Какво бихте направили ако сурогата реши да запази детето?
Колко бихте платили на сурогата?
Ако майката сурогат се разболее в резултат на бременността, кой ще поеме медицинските разходи?
Възможно ли е в акта на раждане на мястото на майката да се впише името на майката приемник?
Ще кажете ли на детето за сурогатството?
Биха ли сурогатите използвали бременността за печалба?
Какво ще стане ако детето е инвалид и е нежелано от двойката и майката сурогат?
Какво ще стане ако сурогата умре по време на раждане?

Много хора се притесняват от възможността за злоупотреби със сурогатството. Те смятат, че то може да доведе до експлоатация на бедни жени, които могат да бъдат използвани като „машини за бебета”- подобно на дойките в недалечното минало.
Независимо от това, трябва да знаем, че сурогатството предлага метод за постигане на родителство на някои двойки, които не биха могли да имат дете по друг начин.
Пътят на сурогатството не е лек и изисква доста размисли. Той е вероятно най-сложния и труден начин да се сдобиеш с дете.

How to have a baby – Overcoming infertility
Dr Aniruddha Malpani, MD and Dr Anjali Malpani, MD
Malpani Infertility Clinic, Bombay, India

Превод: blueocean