Глава 23: Да опознаем лекарствата
Публикувано на: 29.05.2010г.

Нужно е да знаете какви лекарства вземате и защо. Много лесно е за докторите да предписват лекарства. Но ваша е отговорността да се информирате, за да знаете какво да очаквате.

Лекарствата, използвани за лечение на стерилитет, включват:

(a) Бромокриптин - Bromocriptine (Proctinal, B-crip,Parlodel)

(b) Кломифен - Clomiphene (Clomid, Fertyl, Ovofar, Serophene)

(c) Даназол - Danazol (Ladogal, Danazol)

(d) H.M.G. – Човешки Менопаузен Гонадотропин - (Humegon, Pergonal, Nugon,)

(e) F.S.H. – ФСХ (Metrodin, Puregon, Gonal-F, Recagon)

(f) H.C.G. - ЧХГ (Pregnyl, Profasi, Life)

(g) Аналози на GnRH – Гонадотропин-освобождаващ хормон (Buserelin, Lucrin)

(h) Антагонисти на GnRH– Гонадотропин-освобождаващ хормон ( Cetrorelix)

Бромокриптин

Това лекарство се използва по-специално при лечението на жени с хиперпролактинемия – състояние, при което жената не може да овулира, защото хипофизата произвежда твърде много пролактин. Хиперпролактинемията е причина за нарушения в менструацията при около 10% от жените, които не овулират. Бромокриптинът намалява нивата на пролактина (нормално ниво в повечето лаборатории се счита под 20 ng/ml)и позволява на яйчниците да функционират нормално.

Странични ефекти: Бромокриптинът често причинява гадене и замаяност по време на първите няколко дни от лечението. За да се намалят тези ефекти, лекарството се пие първо в много малка доза, която постепенно се увеличава до препоръчителната доза от 2-3 таблетки дневно.

Дозировка: Таблетките са от по 2.5 мг. Първоначалната доза е 2.5 до 5 мг на ден преди лягане. Една седмица след като започнете да пиете Бромокриптин, е хубаво да изследвате пролактина си, за да е сигурно че нивата му са се нормализирали. Ако пролактинът е все още висок, може да се увеличи дозата на Бромокриптина. Постигне ли се нормално ниво на пролактина, това е дозата, която следва да вземате от тук нататък (при някои жени се налага вземането на 4-6 таблетки дневно). Тогава и цикълът ви следва да бъде по-редовен и да започнете да овулирате нормално. Запомнете, Бромокриптинът само подтиска производството на пролактин докато го вземате, но не лекува проблема. Ето защо той трябва да бъде приеман всекидневно, докато забременеете, а след това трябва да бъде спрян. Лекарството е скъпо, но някои фармацевтични компании дават отстъпки при условие, че са получили заявка от вашия лекар.

Даназол

Даназол е синтетичен хормон, предписван за лечение на ендометриоза. Той подтиска производството на хормони в мозъка и по този начин подтиска функцията на яйчниците. Това е един вид изкуствена менопауза, която води не само до отдръпване на ендометриума в матката (и съответно няма месечен цикъл), но също така и на огнищата ендометриум, неправилно разположени извън матката, като ги кара да изчезнат.

Странични ефекти: Горещи вълни, качване на килограми, акне, окосменост. Тези ефекти са доста неприятни и някои жени преустановяват приема на Даназол поради тази причина. Обикновено, докато приемате Даназол, месечният ви цикъл ще спре напълно - т.нар. псевдоменопауза.

Дозировка: Стандартната доза е 800 мг на ден (4 таблетки по 200 мг). Но тъй като страничните ефекти са много неприятни, някои доктори опитват и приемат като резултатни и по-ниски дози – 200 мг на ден. Курсът на лечение обикновено трае 6-9 месеца. Нивото на подобрение на ендометриозата се разглежда след изтичане на този срок. Даназолът е скъпо лекарство и не се предписва на жени с ендометриоза, които се опитват да забременеят.

Стероиди

Дексаметазон - често се използва като допълнение към лечението за предизвикване на овулация, особено при пациенти с хирзутизъм (свръхокосмяване), при които нивата на андрогените са високи. Той помага като подтиска производството на андрогени от надбъбречни жлези. Дозата е 0.5 мг, вземани преди лягане. При такава ниска доза обикновено няма никакви странични ефекти.

Кломифен

Кломифенът е лекарство, много подходящо за предизвикване на овулация – нарастване на фоликулите. То е евтино, ефективно, лесно за намиране и добре възприето от пациентите. То също така се използва за суперовулиране на жени с нормална овулация, за предизвикване на растеж на повече фоликули. Кломифенът е антиестроген и заблуждава хипофизата, че нивата на естроген в организма са ниски, в резултат на което, тя започва да произвежда повече FSH и LH – гонадотропиновите хормони, което води до стимулиране на яйчниците. Само жените, които произвеждат естроген, се повлияват от Кломифен. Лекарите проверяват това, като наблюдават дали те кървят в отговор на приемането на прогестини.

Началната доза е една таблетка от 50 мг на ден, пет последователни дни. Тя се взима само на 2, 3, 4 или 5ти ден от цикъла. Това се решава от лекаря и зависи от дължината на месечния ви цикъл. Не е достатъчно само да се приема Кломифен, важно е също така да се следи резултата от него. Това става най-добре, чрез серия от вагинални ултразвукове, в продължение на няколко дни. Овулацията, предизвикана от Кломифен, настъпва 5 до 7 дни след приключване на лечението т.е. около 12-16 ден от цикъла ви. Ако не настъпи овулация, дозата на лекарството може да бъде увеличена на 200 мг на ден.

Често ЧХГ се дава за да задейства овулацията, като имитира пик на LH. За да се определи най-добрия ден за даване на ЧХГ се прави ултразвук и се измерват нивата на естроген в кръвта на пациентката. Ако не настъпи овулация, се дават Човешки Менопаузен Гонадотропин или ФСХ (виж по-надолу). Обикновено тестовете за нивата на прогестерона се правят заедно с лечението с Кломифен (7 дни след овулация), за да се определи правилната доза.

Кломифенът предизвиква овулация у средно 70% от подходящо подбраните пациенти и вероятността за забременяване е 30-40%. Той увеличава риска от забременяване с близнаци с около 10%, но както и да е шансът за забременяване с повече от 1 бебе е около 1%. Понякога при употреба на Кломифен се появяват кисти на яйчниците. Те обикновено изчезват, когато се спре лекарството.

Странични ефекти: Честа смяна на настроението и горещи вълни в първите дни на приема, и депресия, гадене и чувствителност на гърдите по-късните етапи на цикъла. Ако имате силно главоболие или проблеми със зрението, това е знак да прекратите приема на Кломифен.

Тъй като Кломифенът е антиестроген, то той може да има неблагоприятен ефект върху цервикалната слуз и да я направи по гъста от обикновено. Ето защо е важно да се провери преживяемостта на сперматозоидите в цервикалната слуз, чрез посткоитален или пенетрационен тест. Ако тестовете са перманентно отрицателни, поради влошеното качество на цервикалната слуз, то е добре да се смени лекарството. Например, могат да се взимат ниски дози естрогени.

Дълготрайни ефекти: Тъй като лекарството се приема само 5 дни в началото на цикъла, то няма дълготрайно влияние върху бъдещи овулации, нива на хормоните или бременности. Някой лекари смятат, че има повишен риск някои пациенти да развият рак на яйчниците. Най-новите проучвания доказаха, че това притеснение е неоснователно.

Злоупотреба с Кломифен: Злоупотребата с Кломифен е много лесна, тъй като лекарството е евтино и лесно се предписва. Някои пациенти го вземат с месеци и няма никакъв резултат. Кломифен не трябва да се пие, ако не е назначено нужното наблюдение на резултатите от него. Също така, той не се предписва за повече от 6 месеца. Ако не е подействал за 6 месеца, вие трябва да преминете към следващата на лечение. Често се случва доктори, които не знаят какво да предложат, да предписват Кломифен „експериментално”, за да видят „какво ще излезе”, и по този начин могат да навредят на пациента.

Гонадотропини

Гонадотропиновото лечение е т. нар. „тежка артилерия” и се обикновено се използва при сложни ановулаторни проблеми. Двата гонадотропинови хормона, FSH (фоликулостимулиращ хормон) и LH (лутеинизиращ хормон) се произвеждат от хипофизата и секрецията им се контролира от трети хормон GnRH (гонадотропин освобождаващ хормон), който се освобождава от хипоталамуса. В началото на всеки нов цикъл хипоталамусът започва да освобождава GnRH, който въздейства на хипофизната жлеза, за да започне тя да произвежда FSH и LH. Тези два хормона стимулират яйчниците, като помагат на фоликулите да се развиват (както подсказва името, основната роля на FSH е да стимулира растежа на фоликули). Когато дойде време за овулация, хипофизата освобождава огромно количество LH, т.нар. пик на LH, което причинява изхвърлянето на яйцеклетките от зрелия фоликул в яйчника.

Това е една много фина система, създадена от Природата, за да осигури освобождаването на една единствена зряла яйцеклетка всеки месец. Това включва дирижиране на симфония от съобщения, идващи от яйчниците, хипофизата и хипоталамуса. Тези съобщения се пренасят от хормоните – те са химическите „посланици” в кръвния поток. Когато яйцеклетката узрее, зрелият фоликул освобождава непрекъснато нарастващото количество естроген, който се произвежда от гранулозните клетки, които образуват фоликула. Този естроген, произведен от доминантния фоликул, прогресивно нараства докато яйцеклетката зрее, и докато в кръвта се освободи вълна от естроген (пик на естрогена). Това високо количество естроген стимулира хипофизата да освободи голямо количество LH – пикът на LH. Този LH в замяна действа върху узрелия фоликул и го кара да се спука и да освободи узрялата яйцеклетка. По този начин узрялата яйцеклетка подава сигнали на мозъка, че готова за освобождаване и отключва собствената си овулация.

Как успява природата да направи така, че на всеки цикъл да се освобождава само по една яйцеклетка? Около 30-40 фоликула започват да растат в отговор на FSH произведен от хипофизата. Но, само един от тях ще порасне (стане доминантен) и ще се спука за да освободи зряла яйцеклетка. Останалите фоликули ще умрат – т . нар. атрезия. Докато расте доминантният фоликул освобождава увеличаващи се количества естроген. Този естроген намалява производството на FSH в хипофизата. При пониженото FSH останалите фоликули нямат стимул да растат и постепенно умират. през това време доминантният фоликул е станал достатъчно голям за да расте сам и няма нужда от допълнителна FSH стимулация.

HMG (Човешки менопаузни гонадотропини, Менотропини)

Когато хипофизата не произвежда FSH и LH, или го освобождава в неподходящо съотношение, HMG ги замества и въздейства на яйчниците за да стимулира развитието на фоликулите. HMG е натурален продукт, който съдържа и двата хормона, FSH и LH, като във всяка ампула има 75 или 150 международни единици от всеки. Този материал се извлича от урината на жени след менопауза, внимателно се пречиства и след това се изсушава чрез замразяване в стерилни стъклени ампули. Материалът стои запечатан и се разпечатва непосредствено преди използване.

Наскоро биотехнологията бе използвана за производство на синтетичен FSH (чрез използване на рекомбинантна ДНК). Клетки от яйчниците на Китайски хамстер са били генно модифицирани така, че да бъдат способни бързо да произвеждат големи количества FSH в биореактори. Това е вълнуващ напредък и означава, че сега учените могат да произведат голямо количество чист хормон, без риск от замърсяване. Както и да е, цените на тези продукти са невероятно високи и това ги прави непостижими. Те са точно толкова добри, колкото и обикновения уринарен гонадотропин, но той е много по-евтин. Докато нарастващата конкуренция направи синтетичния FSH достижим за обикновените хора, ще мине още доста време.

Дозировка: Повечето жени трябва ежедневно да си бият инжекции с HMG, за период от няколко дни, всеки месец. Точният брой дни се задава от лекаря, който следи реакцията на организма ви спрямо инжекциите. HMG терапията обикновено започва от 3-5 ден на цикъла. Ако липсва менструация, терапията може да се започне по всяко време. Всеки пациент реагира на инжекциите по различен начин, а е възможно и един и същи пациент да реагира различно в два различни цикъла. Ето защо дозата на HMG следва бъде индивидуално определена за всеки пациент. Това е ключът на успеха за тези инжекции. Препоръчително е да се започне с най-ниската възможна доза. HMG не може да се приема през устата, тъй като той е протеин и бива изхвърлян със съдържанието на стомаха. Той се приема чрез вътремускулни инжекции в хълбока или бедрото.

Странични ефекти: Много жени се тревожат за това, че ако вземат HMG, яйчниковият им резерв ще се изчерпа – понеже HMG стимулира зреенето на повече яйцеклетки. Както и да е, запомнете, че всеки месец между 30 и 40 яйцеклетки започват да зреят. При естествения цикъл само една от тях узрява, а другите умират. HMG помага да бъдат спасени тези яйцеклетки, които иначе умират, така че вие няма да изгубите безценните си яйцеклетки!

Заедно със плюсовете му, HMG е лекарство, което има странични ефекти. Най-често срещания такъв е прекомерна стимулация на яйчника. Този ефект се избягва чрез внимателно наблюдение на реакцията на яйчниците към HMG от страна на лекаря. При около 20% от пациентите, лекувани с HMG и HCG, се наблюдават леко до умерено увеличение на яйчника, понякога съпроводено от подуване и болки в корема. Тези проблеми обикновено отшумяват без лечение за около 2 до 2 седмици.

Потенциално сериозен страничен ефект е Синдромът на яйчникова хиперстимулация (OHSS), който се характеризира с уголемяване на яйчника и събиране на течност в корема. Тази течност може също така да се събира около дробовете и може да причини проблеми с дишането. Ако яйчника се изсипе, в коремната кухина може да попадне кръв. Нарушеният баланс на течностите може да повлияе на съсирването на кръвта и в редки случаи може дори да застраши живота на пациентката. За щастие Синдромът на яйчникова хиперстимулация е рядко срещано явление (1-3 % от пациентите). Лечението представлява почивка в леглото и внимателно наблюдение на нивата на течностите.

Друг риск при HMG терапията е, че тя може бъде твърде успешна при произвеждането на яйцеклетки – резултатът тогава е многоплодна бременност. От бременностите поради HMG терапия повечето (80 %) са едноплодни. Многоплодните бременности са около 20%, като по-голямата част от тях са с близнаци. Около 5% от всички бременности са с три пили повече плода. Въпреки внимателното наблюдение, многоплодната бременност не винаги може да се избегне.

Другите негативни ефекти, които с е наблюдават при лечение с HMG, са по-леки и включват: алергични реакции, болки, обриви, подуване на мястото, където е бита инжекцията. Много жени се притесняват, че ще качат килограми. Запомнете, че HMG е натурален хормон. Той не може да повлияе върху баланса на калориите и от него не се дебелее. Въпреки това, много жени ограничават своята физическа дейност по време на лечение на стерилитет. Това ограничаване води до изгаряне на по-малко калории и това може да доведе до натрупване на килограми, което грешно се приписва на инжекциите с HMG. То може да причини задържане на течности, което обаче е временно т.е. HMG терапията няма дълготрайни странични ефекти.

Наблюдение на HMG терапията

Наблюдението на пациентите е много важно, за да могат да се определят точните дози и да се предпазят те от неприятните странични ефекти. Реакцията на всяка жена е различна и затова дозите следва да бъдат преценявани внимателно. Двете най-често използвани техники са измерване на серумните нива на естрогена и ултразвук. Нивата на естрогена в кръвта помагат на лекарите да определят какъв е шансът за многоплодна бременност, на базата на което те вземат решение дали да инжектират HMG в яйчника или не.

Проучванията показват, че около 75% от жените, приемащи HMG овулират. Средно около 20 до 42 % от пациентите забременяват – ако фалопиевите тръби не са запушени и броят на сперматозоидите е адекватен. Препоръчително е да има сексуални контакти всеки ден или през ден, започвайки един ден преди инжектирането на HCG. По този въпрос можете да се посъветвате с вашия лекар. Някой лекари предпочитат да направят и вътрематочна инсеминация в деня на овулацията, за по-сигурно.

HMG се внася в Индия от други държави и е много скъп. Той се използва само от специалисти по стерилитет. Най-често HMG се употребява при ин-витро оплождането и при GIFT програмите (бел. ред. модификация на класическите IVF техники, при които оплождането става, не в лаборатория, а във фалопиевите тръби, както при нормално оплождане), където се използва за да стимулира няколко яйцеклетки да пораснат (суперовулация).

FSH / ФСХ

ФСХ е по-съвременна и пречистена форма на HMG, която съдържа предимно FSH и много малки количества LH. Случаите, в които се използва тази технология, както и поставянето му и реакцията на яйчниците са почти идентични като при HMG терапия. Но, тъй като FSH почти не съдържа LH, то е подходящ метод за жени с поликистозен яйчников синдром (PCO), тъй като те по принцип имат високо ниво на LH. FSH терапията е по-скъпа от HMG.

HCG / ЧХГ

ЧХГ се произвежда от плацентата по време на бременност. Понеже е много подобен на LH, ЧХГ се използва за “отключване” на овулацията, като той имитира естествения пик на LH по средата на цикъла. ЧХГ може да се използва в комбинация с Кломифен и също така с HMG/FSH за предизвикване на овулация. Той се извлича от урината на бременни жени. Съхранява се в ампули, под формата на стерилен бял прах, в разфасовки от 5000 IU (международни единици) или 10000 IU. Този прах се разтваря в разтворител и се инжектира чрез мускулна инжекция.

Синтетичен Гонадотропин-освобождаващ хормон/GnRH

Синтетичният GnRH стимулира хипофизните жлези да секретират LH и FSH. Той се използва за предизвикване да овулация при определени жени с дисфункция на хипоталамуса. Хормонът трябва да се дава по начин, който имитира естествената секреция на LHRH т.е. на “порции” през около 90 минути. Това става чрез малка помпа разположена под кожата на ръката или корема. В някой центрове заместват HMG лечението с такова с терапия с GnRH. Неговото предимство е, че той предизвиква „по-естествена” овулация и няма такъв голям риск от многоплодна бременност.

Аналози на Гонадотропин-освобождаващ хормон/GnRH

Тези лекарства се използват за лечение на ендометриоза и миома. Те действат чрез стимулиране и след това “изключване” на хипофизната жлеза и се поставят в носа или чрез инжекция. По този начин те предизвикват състояние на менопауза и ендометриозата и фиброидите започват да се свиват, докато няма ново производство на естрогени.

Аналозите на Гонадотропин-освобождаващ хормон се използват най-вече като допълващо лечение, за подпомагане на овулацията, предизвикана от HMG, особено при ин-витро оплождането. Собствените ви гонадотропини (FSH и LH) биват “изключени” от аналозите на GNRH (бел. ред. това е т.нар. обезчувствяване клетките на хипофизата). По този начин лекарят ви има “чисто поле” за работа при вкарването на екзогенни (бел. ред. външни) гонадотропини, за предизвика суперовулация.

Антагонисти на Гонадотропин-освобождаващ хормон/GnRH

Понастоящем в повечето ин-витро центрове се използва “обезчувствяване на клетките на хипофизата” с антагонисти на GnRH, за да се избегне предварителната лутеинизация. Това изисква поне 7-14 дни предварително лечение с антагонисти на GnRH. По-рационален подход е използването на по-нови антагонисти на GnRH, които предизвикват незабавно блокиране на GnRH рецепторите на хипофизната жлеза. По този начин лечението с антагонисти може да бъде ограничено само до 2-3 дни, когато високите нива на естрадиола може да предизвикат пик на LH. клиничният опит в лечението с антагонисти на GnRH при ин-витро е много обнадеждаващ и ефикасен при предотвратяването на пика на LH.

Хормон на растежа

Някои жени почти не реагират на HMG инжекции. Те развиват няколко или нито един фоликул, въпреки че са има давани големи дози от хормона. При някои от тези “не реагирали” се използва синтетичен хормон на растежа (HGH, човешки хормон на растежа), за да се подсили отговорът на яйчниците към HMG. В крайна сметка, отговорът на това изключително скъпо лекарство е доста разочароващ и то вече не се използва.

Лекарства, използвани при лечение на мъжки стерилитет

HMG и HCG

HMG и HCG са полезни при стимулиране на продукцията на сперма при мъжете с хипогонадотропен хипогонадизъм (мъже с ниски ФСХ и ЛХ поради малфункция на хипоталамуса или хипофизата). Но, това състояние се среща много рядко.

Лечението за възстановяването на спермата докато тя стане отново фертилна трае много месеци. Препоръчва се комбинация от лечение с HCG, който стимулира производството на тестостерон, и ФСХ, който стимулира производството на сперма. В началото на мъжа се бият HCG инжекции, три пъти в седмицата, за около 6 месеца. Това обикновено води до увеличаване на размера на тестисите и стигане на нормалните нива на тестостерона. Тогава се добавят и HMG инжекции. Те могат да се застъпват с HCG инжекциите и също се слагат три пъти в седмицата. Когато желаното ниво на производство на сперма е достигнато, HMG може да бъде спрян, и да се продължи с лечението с ЧХГ. Дори при ниски стойности на броя сперматозоидите (по-малко от 10 млн. на мл.), при около 50 % от правилно диагностицираните пациенти настъпва бременност.

За съжаление тези скъпи инжекции много често се използват погрешно за лечение на пациенти с нисък брой сперматозоиди. Резултатите са разочароващи.

Бромокриптин

Както при жените, той се използва за намаляване на много високи нива на пролактина.

Тестостерон

Тестостеронът се дава, за да спре производството на сперма, с надеждата че след няколко месеца (5-6 месеца), когато се спре приема на лекарството, продукцията на сперма ще се подобри многократно. Тази форма на лечение се използва рядко, тъй като може допълнително да навреди на плодовитостта и е опасна. Тестостеронът се използва също така за лечение на импотентност и намалено либидо, когато нивата на тестостерона в кръвта са ниски. Тестостеронът е под формата на маслени инжекции и се бие мускулно, веднъж в седмицата. Има и тестостерон на хапчета, но той е много скъп и не е достатъчно ефективен.

Кломифен

Това е най-предписваното лекарство на мъже със стерилитет. Употребата му е на ниво опити и е резултатите са противоречиви. То се предписва на 25мг таблетки и се приема веднъж на ден, 25 дни в месеца, около 3 до 6 месеца. Кломифенът повишава нивата на ФСХ и ЛХ, което стимулира тестисите да произвеждат повече тестостерон и сперма. Мъжете, които имат най-голяма полза от Кломифена, са тези с малък брой сперматозоиди и ниски нива на гонадотропина. Кломифенът повишава броя на сперматозоидите, но няма увеличен брой бременности след приема му.

Антибиотици

Точно както при жените, антибиотиците могат да унищожат хроничните инфекции в репродуктивната система на мъжа. Много често не се намира точната причина за инфекцията, но след приемът на антибиотици, се вижда подобрение на броя на сперматозоидите. След неколкоседмичен прием на антибиотици, у някои мъже се наблюдава намаляване на броя на левкоцитите в спермата.

Витамини

Няма доказателство, че витамините помагат, но си струва да се опита.

Алтернативни методи

Изглежда всички лечители имат магическа пръчка, с която лекуват нисък брой на сперматозоидите. Но, никой никога не е доказал, че някой от тези методи наистина работи. Затова приемете ги с доза скептицизъм.

Проблемът с лечението на хора нисък брой на сперматозоидите, е че то просто не работи. В крайна сметка причината за ниския брой сперматозоиди е микроделецията на Y хромозомата. как според вас могат лекарствата да променят това. Фактът, че има толкова много различни методи за лечението на това състояние, говори че няма достатъчно ефективен такъв. Това е тъжната истина и имаме още много да учим преди да намерим ефективен метод за лечение на нисък брой на сперматозоидите.

Въпреки всичко, пациентите желаят да бъдат лекувани, така че докторът предписва лекарства дори и да не вярва в успеха на лечението. Хората вярват, че съществува лекарство за всяко заболяване. Никой пациент не желае да чуе, че за момента няма ефективно лекарство да увеличаване на броя на сперматозоидите. Ако лекарят не им изпише лекарство, много пациенти биха го напуснали. Ето защо докторите не винаги казват на пациента абсолютната истина. Докторите също така са чували за единични случаи на успех и подлагат пациентите на какви ли не методи на лечение, като: витамин Е, витамин С, силно белтъчни диети, хомеопатични лекарства и алтернативни методи. Лекарите често казват, че ако лекарството не помогне, поне няма да навреди. За съжаление това нанася т. нар. позитивни щети, тъй като се губи време, жената остарява, пациентите са нещастни понеже няма промяна в състоянието им, и в крайна сметка губят вяра в лекаря. Това също спира пациента да потърси по-ефективни методи за справяне с проблема, като ин-витро и ИКСИ. Терапията, базирана на “опитване” дали ще стане, трябва да бъде строго разкритикувана, освен ако не бъде използвана като краткотрайно средство за постигане на определени резултати.

Предупреждение: Медикаментозното лечение на мъжки стерилитет не е особено успешно и има неприятни странични ефекти. Така, че не предприемайте такова, освен ако лекарят ви не ви препоръча. Лечението е експериментално и може да се прави като терапевтични опити. Но, трябва да изследвате спермата си след три месеца, за да прецените дали има подобрение и тогава да решите дали да продължите.

Важно е да подчертаем, колко бедно е лечението на мъжки стерилитет в сравнение с лечението на женския. Това просто показва колко незаинтересовани сме на тази тема и колко малко знаем относно причините за мъжкия стерилитет.

How to have a baby – Overcoming infertility

Dr Aniruddha Malpani, MD and Dr Anjali Malpani, MD
Malpani Infertility Clinic, Bombay, India

www.drmalpani.com

Превод: rashi