Публикувано на: 02.06.2008г.

  От 02.06.2008 г. вратите на общинска дирекция „Здравно развитие“ са отворени за бездетните двойки, които искат да се възползват от програмата на Общинския съвет за бебе в епруветка, съобщи неговият председател Борислав Гуцанов. Предвидените средства за първия транш на проекта са 250 000 лв., но има възможност и за допълнителни 200 000 лв., допълни шефът на местния парламент, който е и основен двигател на идеята.

По негови сметки тази година от програмата ще успеят да се възползват около 50 двойки.  Намерението е догодина бюджетът да е поне половин милион лева за 100 семейства.
Кандидатите трябва да са с варненска адресна регистрация, да са здравно осигурени, а жените - до 40-годишни. За 2008-ма не са предвидени ограничения по отношение давността на жителството и финансовото състояние. Тези критерии евентуално ще залегнат догодина, ако бюджетът не може да обслужи всички желаещи, коментира Гуцанов.
Още не започнала, програмата вече се превърна в национален прецедент. Ежедневно в общината постъпват десетки питания не само от страна на гражданите, но проектът е търсен и като модел за други градове. Огромният интерес стана причина и за идеята програмата да бъде обсъдена лично със здравния министър и да се превърне от местна в национална политика. Искането, с което Гуцанов ще пристъпи към високата среща, е първият опит на бездетните семейства да е изцяло за сметка на здравната каса, а не както сега – с 30% самоучастие на бъдещите родители.

Стъпка по стъпка

- Първата стъпка, която трябва да се предприеме, е безплатна консултация в един от трите ин витро центъра във Варна с цел диагноза. Те са:

 - Акушеро-гинекологична болница - Варна,
 - МЦ „Олимед“, 
 - Медицински комплекс "Майчин дом".

Ако лекарският екип прецени, че семейството има показания да се подложи на изкуствено оплождане, излиза с анамнеза.

- След това се правят изследванията, предписани от здравната каса.

- Едва тогава с всички документи от центъра двойката отива при д-р Красимир Тунчев от общинска дирекция „Здравно развитие“.

- Там се подписва молба и декларация за съгласие с условията на програмата. В нея е записана и клауза, според която, ако по вина на пациента процедурата бъде спряна, семейството възстановява сумата.

- След като се окомплектоват документите, те се разглеждат от специална комисия, в чийто състав влиза шефът на дирекцията доц. Добрин Радев, д-р Тунчев, съветниците проф. Анелия Клисарова, д-р Красимир Петров и д-р Ивайло Митковски. Решението излиза до няколко седмици.

Ако е положително, се сключва договор с центъра за лечение на стойност 5000 лв. Парите се превеждат директно от общината на сметката на центъра и тази на аптеката, с която той работи. Предварителните сметки показват, че 3000 лв. отиват за лекарства, а 2000 лв. - за медицинските процедури.


Юлия Георгиева
в. Народно Дело - Варна