Публикувано на: 15.03.2012г.
Marin Muhtarov_d-r_01.jpg
Община Кърджали също ще последва примера на останалите общини в страната, които отпускат средства от бюджета си за семейства с репродуктивни проблеми, живеещи на територията на общината. Предложението е на д-р Марин Мухтаров, независим общински съветник. Предвидено е 24 000 лева  от бюджета за 2012 г. да бъдат отпуснати за процедури ин витро. Това ще даде възможност на 12 семейства да бъдат подпомогнати финансово в борбата им за рожба. Ползите от изразходваните по този начин средства са огромни не само за потърпевшите, но и за общината и обществото ни като цяло, убеден е д-р Мухтаров.
„Надявам се това да бъде подкрепено от всички, така както беше направено от постоянните комисии и от кмета чрез които то влезе в бюджета”, каза при обсъждането вносителят на предложението за ин витро-програмата, независимият общински съветник д-р Марин Мухтаров. Той изрази надежда, че чрез програмата ще се появи поне едно дете и си пожела неговите родители да поканят кмета и самия него за орисници. Предстои и приемането на правилник, който да регламентира условията и начина на получване на финансовата помощ.

Той дава пример с няколко общини в страната – Благоевград, Бургас, Несебър, Велико Търново, Разлог, Русе и Стара Загора, където работят по общински програми за асистирана репродукция, за да помогнат на двойките с репродуктивни проблеми. Там общинските съвети са приели правилници, които регламентират критериите за финансиране на ин витро процедурите.

Чрез предвидените средства се дава още един шанс на бездетните семейства, които са използвали възможностите на държавния фонд „Асистирана репродукция”, позволяващ само до 3 опита. На 12-те семейства ще бъдат отпуснати по 2 000 лева за необходимите процедури. Условията за кандидатстване, правилника и срока за подаване на документи ще публикуваме допълнително, когато бъдат уточнени.
Сдружение "Зачатие" сърдечно благодари за инициативата на д-р Мухтаров и се надяваме чрез тази програма да се родят много дългоочаквани дечица, и още повече български общини да последват този прекрасен пример.