Безплодието и сексуалния живот
Публикувано на: 09.01.2007г.

Става въпрос за така нареченото психологическо безплодие. Съществува ли такъв феномен всъщност? Има ли научно обосновани факти, доказващи, че психологическото състояние на жената по някакъв начин влияе на настъпването на нейната бременност? В тази връзка също е интересно да се знае какви препоръки могат да се дадат на двойката по време на подходящия за тях курс на лечение, особено при метода "ин витро".

Очакването, че няма нищо по-просто от това да се зачене дете, при много двойки не се оправдава. Неспособността да се зачене нанася удар по самолюбието на човекa. Често това очакване се отразява негативно на сексуалния живот, именно на който започва да се гледа като на “източника” на безплодието. В действителност, повечето хора считат безплодието като логическо следствие на техния сексуален живот. За това, как да се справим с психологическото безплодие, читатели на сайта разказват пред представители на фармацевтичната фирма "Ferring Pharmaceuticals" (една от водещите фирми в производството на препарати за лечение на безплодието в Русия):

С течение на времето, сексът престава да носи радост и се превръща в тягостно задължение. Вие и Вашия партньор започвате да усещате отсъствието на онази предишна спонтанност, основно заради постоянните медицински процедури, измерването на базалната температура и секса по разписание. Преставате да се желаете един друг както преди и почти забравяте колко романтични са били чувствата, които са Ви сближили.

Тези нови чувства могат да се отразят негативно и на сексуалния живот. Но е важно да се знае, че можете да си помогнете един друг да преживеете това трудно време. Старайте се всичко да правите заедно зад стените на спалнята и да планирате своето съвместно бъдеще, да споделяте един на друг своите чувства! Помнете, че Вашият съвместен живот е богат и разнообразен и не се определя само от способността Ви да заченете!


Безплодието и Вашите взаимоотношения

Безплодието може силно да повлияе на взаимоотношенията, на физическото, психологическото, социалното и икономическото състояние на двамата партньори. Като правило, двойката изпитва широк спектър от чувства в това число:

- Ярост от това, че безплодието е объркало живота им;
- Раздразнение на несправедливостите при лечението на безплодието: на жените се налага да преодолеят повече трудности и да изтърпят повече болезнени процедури в сравнение с мъжете;
- Разочарование от това, че съществуващите методи на лечение не гарантират раждането на дете, въпреки това, че са похарчени много време, средства и емоционална енергия;
- Желание за борба и контрол над процеса;
- Болезнена чувствителност и ранимост;
- Усещането, че сексът по график се е превърнал в скука и задължение;
- Невъзможност да се правят краткосрочни и дългосрочни планове;
- Самообвинението: “Навярно аз не заслужавм дете”.
- Чувство за вина: “Ако бяхме направили това и това така, то тогава щяхме да имаме дете”.


Съвети към мъжете !

Мъжете се безпокоят за Вас и за начина, по който безплодието влияе върху отношения Ви. Това е проблем на двойката и най-добре е да се решава съвместно, с общите усилия и на двамата партньори.

Ето няколко начина, благодарение на които Вие ще можете да помогнете на жена си в този труден от живота й период:

Научете се да слушате! Попитайте своята съпруга дали тя иска да си поговори с Вас! Дайте й да разбере, че Вие винаги сте готови да я изслушате! Слушайки, опитайте се да бъдете обективен и готов да помогнете! Напомнете й, че Вие ще я обичате, независимо от всичко! Ако на нея й е необходима допълнителна подкрепа (например на консултациите), отидете заедно с нея на консултация, а ако е необходимо посетете лекаря сам.

Бъдете чувствителени! Не се опитвайте да се преструвате че всичко е наред! Не считайте, че чувствата й са незначителни и не давайте празни обещания!

Бъдете търпеливи! Помнете, че решението на проблема с безплодието е процес, изискващ изчакване и продължителна загуба на време и енергия! При безплодието няма никакви гаранции, няма никакви правилни отговори, нито бързодействащи решения. На Вашата съпруга също ще й се наложи да бъде търпелива, имайки в предвид, че нейните чувства също могат да бъдат променливи. Не подценявайте и не преценявайте нейните чувства! Просто й позволете да чувства, дайте й време!

Бъдете добре информирани! Това ще Ви помогне да съхраните Вашето виждане в переспектива какви са различните варианти и алтернативи, които съществуват за Вас като двойка. Колкото повече сте информирани, толкова по-добре обмислени решения ще можете да направите.

Правете всичко заедно! Малките съвместни развлечения (например закуска заедно, обиколка по магазините или посещение на кино) помагат на жената да почувства, че живота не се свежда само до безплодието.

Помнете, че Вашата готовност да я изслушате и помогнете своевременно, ще й помогнат да преодолее стреса, който изживява! Възможно е безплодието да бъде една от най-трудните ситуации, които някога Ви се е налагало да преодолеете.Превод от руски: Rommi
www.ma-ma.ru

"Ferring Pharmaceuticals"