Митове и факти за стерилитета
Публикувано на: 09.01.2007г.

Днес съществува много погрешна представа за стерилитета. Хората често казват "ако само се успокоите и бебето ще стане". Такива думи могат да подведат и наранят двойка, която се сблъсква с подобни проблеми.

Мит: Стерилитетът се дължи предимно на проблеми при жената.

Факт: Това не е вярно. Много хора се изненадват, когато научат, че стерилитетът при 35% от двойките се дължи на проблеми при жената, както и отново на 35% при мъжа, проблеми и при двамата има при 20% от инфертилните двойки, а при 10% се наблюдава така наречения "неизяснен" стерилитет. Много е важно да се направят изследвания и на двамата партньори за идентифициране на проблема.Мит: На пръв поглед изглежда, сякаш всички забременяват веднага.

Факт: Над 250 000 двойки в репродуктивна възраст в България имат проблеми със стерилитета. В Съединените щати броят на двойките имащи проблеми със забременяването е около 6,1 млн. Ако търсите подкрепа и информация, ще откриете, че не сте сами. Потърсете в интернет, във форумите на www.dir.bg има клуб "Проблемно забременяване", където можете да споделите проблемите си, да намерите отговори на въпросите, които Ви вълнуват или просто да си поговорите с хора, които имат Вашите проблеми за да не се чувствате изолирани.


Мит: Всичко е в главата ти. Успокой се, отидете някъде на почивка. След това веднага ще забременееш.

Факт: Безплодието е болест или състояние на репродуктивната система. Докато си почивате може би ще възстановите качеството на живота си, но ще откриете, че стресът и емоциите са резултат от проблемите ви със стерилитета, а не причината. Със съвременните постижения на медицината вече лесно може да бъде диагностициран евентуален репродуктивен проблем.


Мит: Не се тревожете толкова, за това е нужно време. Ще забременееш, трябва само да сте малко по-търпеливи.

Факт: Безплодието е медицински проблем, който може да се лекува. Най-малко 50% от тези, които са преминали курс на лечение могат да имат успешна бременност. При някои от проблемите има по-висока степен на успеваемост, при други по-ниска. При тези, които не потърсят помощ след една година опити за бебе има около 5% спонтанна успеваемост.


Мит: Ако осиновите дете, ще забременееш!

Факт: Това е едни от най-болезнените митове за повечето от двойките. Първо, казано по този начин се предполага, че осиновяването ще означава някакъв край, но не щастлив. И второ, това просто не е вярно. Според проучвания броят на двойките, забременели след осиновяване е равен на броя на двойките, които не са си осиновили дете.


Мит: Защо не зарежете всичко това и просто си осиновите дете? В края на краищата, има толкова много деца, които се нуждаят от дом и семейство!

Факт: За много двойки осиновяването е щастливо разрешаване на проблемите с безплодието. Въпреки това повечето двойки смятат за свой приоритет лечението на стерилитета пред осиновяването. Условията за осиновяване са се променили и може да коства много пари и време, дори повече отколкото сме очаквали. Все пак има вероятност да осиновите здравото бебе от своите мечти.


Мит: Може би не правите всичко, както трябва!

Факт: Безплодието е медицинско състояние, а не сексуално разстройство.


Мит: Партньорът ми може да ме изостави заради проблемите ни със забременяването.

Факт: Болшинството от двойките оцеляват през кризите, дължащи се на безплодие, като през това време се научават да разчитат един на друг и да се подкрепят по нов начин, който задълбочава и укрепва връзката им.


Мит: Може би не ви е било писано да ставате родители.

Факт: Много е трудно да чуете такива думи в момент, в който се борите с проблемите на безплодието. А знаете какви любящи родители можете бъдете. Много е болезнено е да обяснявате, че всъщност това е здравословен и медицински проблем.


Мит: Няма да ме харесат като пациент, ако задавам много въпроси.

Факт: Връзката пациент-лекар е много важна. Трябва да бъдете информирани за лечението, на което сте подложени. Ако едно лечение има ефект за една двойка, то може да не проработи при друга. Не се страхувайте да задавате въпросите, чиито отговори ви интересуват. Понякога е необходимо да бъде чуто и второ мнение от друг доктор. Ако има нужда обсъждайте това с лекуващия Ви лекар.


Мит: Безплодието е инструмент на природата да регулира човешката популация.

Факт: Нулевият прираст на световната популация е цел в последните десетилетия на свръхпренаселване на планетата, но той все още позволява на двойките да бъдат наследявани от две деца. Някои двойки взимат решение да имат едно дете или да останат без деца. Безплодието лишава от възможността за избор.


Мит: Не бих могла да си направя нито един месец почивка от лечението по каквито и да било причини ... Не съм сигурна дали следващият месец няма да е най-важният в живота ми!

Факт: Продължението на лечението е важно, но понякога едно прекъсване би Ви облекчило, предоставило нужната Ви почивка и възстановило силите Ви за следващите стъпки.


Мит: Знам, че няма да мога да имам сили да спра лечението, докато не забременея.

Факт: Бременността не е единствения начин да станете родител. Може да започнете да мислите повече за това да бъдете родител, отколкото за бременността. Може да обсъдите възможността да живеете своя живот без деца или да намерите други начини да изградите Вашето семейство.


Мит: Загубих интерес към работата, хобито и приятелите си заради проблемите със стерилитета. Никой не ме разбира. Животът ми никога няма да бъде същият!

Факт: Стерилитетът е криза и засяга една част от живота Ви. Нормално да изпитвате чувство на провал, което може да повлияе върху самочувствието. Трябва да се опитате да загърбите по някакъв начин тази криза. Това е процес, през който трябва да осмислите първоначалните си мечти. Можете да разучите всички възможности, които са пред Вас и да се свържете с хора, които имат Вашите проблеми.Източник: www.resolve.org