Публикувано на: 20.04.2010г.
Становище на Българската Асоциация по Стерилитет и Репродуктивно Здраве /БАСРЗ/ от 14 април 2010 г., в което се казва: "В заключение, становището на нашата асоциация е, че нормативното ограничение за прилагане на АРТ проедури въз основа единствено на фактора възраст, е дискриминационно, грубо нарушаващо изконното право на жената да има собствено дете, въпреки напредналата възраст. То е чисто административно решение, което не съответства и противоречи на доказани медицински и научни факти и правилата за добра медицинска практика не само у нас, но и в Европа."

Становище на БАСРЗ

До   
Г-жа СТЕФКА САРАФОВА-ЗАХАРИЕВА
и.д. Председател на Сдружение „Зачатие”

УВАЖАЕМА Г-ЖО САРАФОВА,
   

В отговор на Вашата молба за писмено становище бих желал да представя на Вашето внимание позицията на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве за възрастовите ограничения при провеждане на АРТ процедури, залегнали в Наредба № 28 от 20.06.2007 г. на Министерството на здравеопазването.
   

Повечето членове на БАСРЗ са на мнение, че възрастовото ограничение за провеждане на АРТ процедури е дискриминационен акт и грубо нарушава изконното право на жената да има дете. Преценката за възможността една жена да забременее и износи бременност би трябвало да се основава единствено и само на медицински критерии и резултати от доказани методи за оценка на репродуктивните възможности на жената.
   

Безспорен факт е, че с напредването на хронологичната възраст на жената, намалява и яйчниковият й резерв, което се отразява с намаляване на броя на яйчниковите фоликули, вкл. броят на фоликули с потенциал за растеж при хормонална стимулация и респективно броят и качеството на произвежданите яйцеклетки. При всяка отделна жена, обаче, тези процеси протичат с различни темпове и са изразени в различна степен, включително има жени с белези на силно редуциране на яйчниковата функция в млада възраст по различни причини. Именно поради това, възрастта сама по себе си не е достатъчен критерий за оценка на възможността при жената да настъпи бременност, от една страна и тя да завърши с раждане на здраво доносено дете, от друга. Такава преценка трябва да се прави само по доказани и познати на специалистите, работещи в областта на репродуктивното здраве, критерии. Тези критерии са залегнали в медицинските стандарти по Асиситирана репродукция и акушерство, гинекология и репродуктивно здраве.
  

Роля на медицинския специалист е при среща с такива казуси да оцени реалната  възможност при конкретната пациентка да се добият достатъчно качествени яйцеклетки и да настъпи бременност, без това да застрашава нейното здраве. Тук в съображение влизат богата гама от маркери за оценка на яйчниковата функция като: хормонални изследвания – LH, FSH, E2, Prolactin, Progesteron, Anti-mullerian hormone, Inhibin B, образни маркери като брой на антралните фоликули в яйчниците, обем на яйчниците, кръвоснабдяване на яйчниците и маточната лигавица. Статистическите  изследвания и опитът сочат, е изследването на тези маркери отчита намаляване на яйчниковия резерв с напредване на хронологичната възраст на жената, но в същото време то може да бъде изразено в различна степен при жени на една и съща възраст. Преценката за иницииране на АРТ процедура при една жена трябва да подлежи също така на коректна оценка на потенциалните рискове от хормонална стимулация, особено при жени в напреднала възраст, по отношение на възможни усложнения – съдови, изменения на гръдните жлези, хипертонични пристъпи и др.
   

Друга важна роля на медицинския специалист е да прецени условията при конкретната жена от износване на бременност и риска от усложнения на бременността, свързани с възрастта, предвид увеличената честота на спонтанни аборти, преждевременно раждане, артериална хипертония, диабет и др. Това налага по-задълбочен анализ и набелязване на диагностичен и терапевтичен план при проследяването на такава бременност, което би позволило нормално протичане на бременността и раждането на здраво доносено дете. По-големият обем грижи, които такава пациентка трябва да получи, не са основание тя да бъде лишена от правото на дете.
   

В заключение, становището на нашата асоциация е, че нормативното ограничение за прилагане на АРТ проедури въз основа единствено на фактора възраст, е дискриминационно, грубо нарушаващо изконното право на жената да има собствено дете, въпреки напредналата възраст. То е чисто административно решение, което не съответства и противоречи на доказани медицински и научни факти и правилата за добра медицинска практика не само у нас, но и в Европа.
   

Нашето мнение е, че предвид намаления шанс на жените в напреднала възраст за бременност дори след прилагане на АРТ процедури, право на финансиращите институции, разпределящи публични средства, е да преценят подобни ограничения. Не трябва да бъде ограничавано, обаче, правото на жената да се подложи на подобни манипулации, след заключение на акушер-гинеколог, специалист в областта на репродуктивните технологии, за липсата на контраиндикации и наличие на данни за добър яйчников резерв, когато тя е в състояние да финансира със собствени средства подобно лечение.

С уважение:
Доц. Атанас Щерев
Председател на БАСРЗ
19.04.2010 г.