Дебат в народното събрание за регламентиране на сурогатната бременност
Публикувано на: 02.04.2010г.

Депутати, представители на неправителствени организации, между които Сдружение "Зачатие" и Фондация "Искам бебе" и експерти обсъдиха на 30.03.2010 г. на кръгла маса в  Народното събрание възможности за правно регламентиране на сурогатната бременност в България. Форумът под наслов  "Регламентиране на сурогатната бременност и дебат за възрастовото ограничение при извършване на "ин витро" процедури в България" беше под егидата на председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов.

Форума откри д-р Лъчезар Иванов и посочи, че в България заместващото (сурогатното) майчинство не е разрешено и такова не трябва да се допуска, когато желаещата да стане заместваща майка е на възраст под 18 години, има умствено или психическо заболяване, болна е от СПИН или хепатит.

Овъзмездяване на сурогатните майки трябва да съществува, но то не трябва да е под финансова форма, смята председателят на парламентарната здравна комисия. Според него всеки финансов елемент в закона би изкривил неговата идея. Не може нещо толкова благородно като майчинството да се заплаща кеш, а хората, които не могат да имат деца, да са наказвани, като си плащат да станат родители, заяви той.

Народният представител от „Атака” Калина Крумова смята, че не е необходим закон за сурогатното майчинство, защото заместващото майчинство може да бъде регламентирано с промени в Закона за здравето, в Семейния кодекс, Наказателния кодекс, в Гражданско-процесуалния кодекс, както и в някои наредби. Депутатът посочи още, че за законодателството ни не е адаптивен терминът "сурогатна майка", а ще се възприеме "заместваща майка". Такава може да стане жена, която има поне едно здраво дете, каза Крумова.

Сурогатни майки да може да стават само жени на възраст между 25 и 43 години предвиждат законови промени подготвени от Калина Крумова. Тя ще предложи жените да не могат да стават сурогатни майки повече от два пъти, за да се избегне възможността сурогатното майчинство да се прави с комерсиалната цел.

 Дебат за възрастовото оганичение за извършване на ин витро процедури не се състоя.