Форум „Профилактика на репродуктивното здраве”
Публикувано на: 01.11.2008г.

В рамките на  Форум „Профилактика на репродуктивното здраве” от 22 до 25 октомври 2008 г. в град Пловдив се проведоха следните събития:

Дискусия на тема „Изработване на стратегия за решаване на  репродуктивни проблеми”.

Обучение на общопрактикуващи лекари по проблемите на стерилитета.

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми.

Безплатни демонстративни прегледи на бременни с ултразвук.

На 22 октомври 2008 г. в Пловдив се състоя кръгла маса на тема „Изработване на стратегия за решаване на репродуктивни проблеми”, организиран с помощта на Международен панаир Пловдив, Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ), Сдружение “Зачатие” и Фондация “Искам бебе”. Целите на дискусията бяха фокусирани върху търсенето на работещ модел, който да подпомогне разрешаването на проблемите на двойките с репродуктивни затруднения в Република България.

Участниците във форума се обединиха върху становището в подкрепа на създаване на устойчива административна структура, която да управлява разпределението на средствата от бюджета за "ин витро" процедури по следните принципи и правила:

1.Прозрачност в управлението на административната структура и гарантиране на участието на НПО на специалистите и пациентите в управителното тяло.
2.Равнопоставеност на програмата за всички граждани на Република България по социален, икономически, здравен, религиозен, етнически, териториален и друг признак.
3.Заплащане на до 3 "ин витро" процедури, до 5000 лв. за всяка, на всички нуждаещи се граждани, в зависимост от медицинските критерии.
4.Подробно разписване на всички дейности, медикаменти, изследвания и др., които се покриват от програмата в рамките на до 5000 лв. за една "ин витро" процедура.
5.Свободен избор на пациентите на център за репродуктивно здраве, лицензиран и регистриран в Агенцията по трансплантациите.
6.Средствата по програмата да се изразходват само на територията на република България, в лицензирани клиники според изискванията на закона.
7.Въвеждане на задължителни критерии за качество на работа в центровете за репродуктивно здраве, в съответствие с изработените такива от БАСРЗ.
8.Строг експертен контрол върху центровете за репродуктивно здраве, с участие на специалисти от БАСРЗ.
9.Участие на центровете за репродуктивно здраве в мониторинга на Европейски съюз.
10.Стриктно водене на документацията на центровете.
11.Създаване на национален регистър на хората с репродуктивни проблеми и на нуждаещите се от "ин витро" оплождане.
12.Управителното тяло на програмата да прави предложение, въз основа на актюерски разчети, чрез Министъра на здравеопазването и Министъра на финансите до Министерския съвет за необходимите средства за финансиране на програмата от Държавния бюджет за всяка следваща година.
13.Да се въведат административни механизми, чрез които НПО да осъществяват строг контрол върху прозрачността, управлението на програмата и разходването на финансовия ресурс.
14.Министерство на здравеопазването да изработи и предложи за обсъждане проект на законов нормативен акт за учредяване на Фонд репродуктивно здраве, който да оперира със средствата по програма "ин витро".
15.Участниците във форума предлагат на Министерския съвет да приеме субсидия от 35 млн лв. за финансиране на програма "ин витро" в Закона за републиканския бюджет за 2009 г.


Във Форум „Изработване на стратегия за решаване на репродуктивни проблеми” взеха участие:
Министерство на здравеопазването - доц. Красимир Гигов
Български лекарски съюз - д-р Андрей Кехайов
Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве – д-р Павлета Табакова
Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве
Институт по репродуктивно здраве
Национално сдружение на общопрактикуващите лекари – д-р Александър Калайджиев
РЗОК Пловдив - д-р Борис Джурджев
Комисия по здравеопазване към НС - доц. д-р Атанас Щерев, г-жа Антония Първанова
Сдружение Зачатие - г-жа Анна Зашева
Фондация Искам бебе - г-жа Радина Велчева
Специалисти и упрвители на репродуктивни клиники: проф. д-р Никола Милчев, проф. д-р Станимир Кюркчиев, д-р Явор Владимиров, доц. д-р Иван Николов, д-р Георги Николов, доц. д-р Румен Бостанджиев, д-р Тони, д-р Георги Стаменов, проф. д-р Василий Ишев, д-р Петър Матеев, д-р Янакиева, проф. д-р Воденичаров, д-р  Вакрилов, д-р Йосиф Димитров, проф. д-р Иван Козовски, доц. д-р Емилия Маркова, д-р Динко Младенов, д-р Ангел Ставрев, д-р Здравко Минев, д-р Снежана Топалова, Невена Недева, Юлия Панайотова, д-р Маргарита Монастирска, Павел Николов, доц. Йорданка Узунова.
 
На 23 октомври се проведе обучение на специалисти по проблемите на стерилитета с лектори д-р Мариела Даскалова, главен асистент в Катедра Анатомия, хистология и ембриология, Медицински Университет - Пловдив; доц. д-р Иван Дечев, главен административен асистент в Катедра Урология, Медицински Университет - Пловдив; д-р Спас Мулетаров, главен асистент в Катедра Анатомия, хистология и ембриология, Медицински Университет - Пловдив и гост-лектор д-р Татяна  Арабаджи, акушер-гинеколог в Медицински център "Репродуктивно здраве" - София. Към обучението проявиха интерес общопактикуващи лекари, акушер-гинеколози и биолози. На всеки участник беше  издаден сертификат от БЛС според единната кредитна система за оценка на формите на продължителна квалификация лекарите. Обучението завърши с коктейл, осъществен с любезното съдействие на фирма Алмасоник, изключителен дистрибутор на Medison Co. Ltd за България - http://www.almasonic.com/ и дискусия, на която се оформиха няколко идеи за повишаване на квалификацията на специалистите.
 
На 24 и 25 октомври в дните на пациента консултации по репродуктивни проблеми проведоха психолозите г-жа Красимира Шишкова и г-жа Ани Коцева; д-р Снежана Топалова и д-р Здравко Минев, акушер-гинеколози от АГ Болница "Селена" - Пловдив; д-р Даниела Савова, медицински директор, акушер-гинеколог и д-р Мария Юнакова, акушер-гинеколог от Медицински център "Репродуктивно здраве" - София;  д-р Мариела Даскалова, главен асистент в Катедра Анатомия, хистология и ембриология, Медицински Университет - Пловдив.
 
В дните на пациента бяха организирани и проведени безплатни демонстративни прегледи на бременни жени на модерен ултразвуков апарат с високи диагностични възможности, единствен от своя клас в Пловдив. Интересът към демонстрациите беше огромен, затова продължиха и през следващите дни, макар форумът да беше вече закрит. Прегледите извършиха д-р Даскалов от Клиника „Медикус Алфа” - Пловдив и д-р Марков от МЦ ”Марковс” - София. Общо 103 бременни жени се възползваха от предоставената им възможност, от които 7 с многоплодни бременности, а заедно с тях и 219 придружители – роднини и приятели, проявиха интерес към първото по рода си събитие в такъв мащаб. За съжаление, при 11 от бременностите бяха открити малформации в късен срок на бременността, две от които тежки и несъвместими с живота. Всички бременни с проблеми са посещавали поне един акушер-гинеколог по време на бременността си.

На специалистите направиха впечатление две основни заблуди в проследяването на бременността. Първата заблуда е че на съвременен ултразвук се виждат всички проблеми по време на бременността. Това не е вярно, тъй като ултразвуковите апарати са с различна разделителна способност, изискват наличие и на висококвалифицирани специалисти и дори при най-съвременна апаратура и обучен акушер-гинеколог се виждат само аномалии в структурата на плода.
Втората заблуда е че жени под 35 години нямат нужда от скрининг за синдрома на Даун и други тризомии. Всъщност е точно обратното - жени над 35 години нямат нужда от скрининг за синдрома на Даун и други тризомии, тъй като при тях по възрастов признак рискът за хромозомни аномалии е по-висок и на тях се предлага директно инвазивен диагностичен метод - хорионбиопсия или амниоцентеза. Скринингът е предназначен за млади жени и цели да отсее от всички бременни само високорисковите бременности. Повече информация по тези проблеми може да се намери на адреса на Националната генетична лаборатория http://www.lmpbg.org/
 
Както винаги при подобни инициативи местният вестник Марица отрази събитието по грозен и обиден за хората с репродуктивни проблеми начин, подценявайки интелекта на пловдивската общественост. Разбира се, по-изгодно е на страниците на вестника да се рекламират непрекъснато баячки, екстрасенси, гледачки на кристално кълбо и всякакви други шарлатани, вместо да се поднесат няколко грамотно написани реда за възможностите на съвременната медицина. Е, да поддържаш невежеството вреди на пациентите, но какво от това - морал отдавна е мръсна дума за "журналистите" в Марица.