Петиция в подкрепа на лечението на двойките с репродуктивни проблеми
Публикувано на: 16.09.2006г.

Уважаеми журналисти, Обръщаме се към вас, четвъртата власт, с молба за помощ. Пишем ви това писмо по повод на обидното и безобразно отношение на НЗОК и нейните подразделения към една категория хора, които съдбата е лишила от най- голямата човешка радост - да имат свое чедо. В България ние сме около 270 000 семейства.

През януари тази година НЗОК оповести, че по програмата за лечение безплодието при жената по процедура „in vitro” ще бъдат подпомогнати с медикаменти едва много малка част от нас. Става въпрос само за медикаментите за подготовка, самата процедура е за сметка на пациентите.

За да подготви комплекта от нужните документи, всеки кандидатстващ заплаща между 300 и 400 лв. Но тихомълком и без да го оповести никъде, касата лиши от правото да подадат документи кандидатите от предходната година.

Събирането на документи започна от 15 февруари и спря на 5 април 2006 г. Извън „вратите на касата” останаха хора , платили вече за подготовка на документите им. Останаха да чакат. Информация, която да отговори на защо стана така отново липсваше. Приетите вече преписки имаха още по-странна съдба. Те просто не получиха отговор. Месеци и месеци наред. В разрез със Закона за Здравното Осигуряване, който регламентира срок от 30 работни дни за даване на официален отговор. Разглеждаха по 90-100 документа на месец, а хиляди други кандидати чакаха ли чакаха.

Въпросите, които задавахме в сайта на НЗОК, бяха изтривани, премествани назад или просто оставяни без отговор. На някои от нас беше забранен достъпа до сайта на касата. Стигна се и до заветният месец юли, когато при направения разчет се оказа, че пари няма. От 600 преписки, приети от касата, около 100 все още висят без никакъв отговор дори и след 5-месечно чакане. Междувременно касата прекрати договора си с доставчика на тези скъпоструващи лекарства, разбира се, отново без да го оповести никъде, и дори и тези, които имат одобрение след 31 август ще останат без отпуснатите лекарства и със сгърчено от болка и унижение сърце.

Тази криминална организация, наречена „Здравна каса”, ни отне конституционното ни право да бъдем лекувани, уби искрицата надежда на хиляди от нас да получат шанс - един, едничък шанс поне! Подигра се с и без това изтерзаните ни от мъка души. Унижението ни е дълбоко и незаслужено! Ние сме млади, интелигентни и образовани хора. Хора, които ще отгледат и възпитат децата си деца добре. Хора, които не висят на опашката за социални помощи и не умножават армията на неграмотните и безработните в тази наша държава-мащеха! Ние сме хора, които редовно и ежемесечно си внасят , ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ здравни осигуровки , но не можем, защото не ни се позволява, да се възползваме от привилегиите си на редовни платци. Липса на информация, липса на отчетност, погазване на закони и права, това получаваме от тези, чиито заплати плащаме от собственият си джоб!

А някъде дълбоко в нас все още тлее надеждата, че ще получим шанса си да имаме нашите малки, свидни дечица!

Оставаме с надеждата, че вие като независима медия ще можете да ни окажете нужната подкрепа!

Подпиши петицията! >>