Zachatie.org сред примерите за успешен български сайт в бестселъра
Публикувано на: 26.06.2012г.
 book.jpg Kнигата "На един клик разстояние" на известния автор на много от уникалните български интернет проекти - Александър Ненов се превърна в бестселър за месец май 2012 г. Тя е написана на достъпен и човешки език и далеч от всякакви „учебни помагала“ представлява приятелски разговор между автора и читателя. Земно и човешко споделяне на опит, знания и съвети. Според автора й най-успешни са проектите, в които влагаш сърце. Обвързан ли си емоционално с идеята, ти ще вложиш много повече труд, време и страст в осъществяването й, съответно ще постигнеш по-добри резултати. Сайтът на Сдружение "Зачатие" www.zachatie.org е включен в този онлайн пътеводител на България сред примерите за успешните сайтове, създадени с много ентусиазъм, желание и в помощ на потребителите.

Сайтът zachatie.org неколкократно печели наградата на най-престижния у нас конкурс БГ Сайт в категория "Здраве". 
В книгата "На един клик разстояние" на Александър Ненов е включено интервю с Донка Куцарова, един от разработчиците на zachatie.org .

"Как решихте да направите точно такъв сайт?

През 2003, когато започнахме да изграждаме сайт за двойките, които срещат трудности от медицински характер при зачеването на дете, ключова роля в решението ни имаха две изключително важни обстоятелства. Едното бе липсата на каквато и да е информация за стерилитета на български език, хората нямаше откъде да прочетат нищо за проблема си, отделно дори не знаеха към какъв специалист да се насочат, защото лекарите с опит и необходимата квалификация се брояха на пръсти. Другият много важен факт бе, че в обществото битуваха закостенели нагласи по отношение на безплодието и хората се срамуваха да си признаят за това, да споделят, да потърсят съвет. Имаха нужда от място, където анонимно да споделят с други като тях, да обменят опит и информация.

Какви са нуждите на потребителите които сайта ти задоволява?

Потребителите влизат в нашия сайт за да търсят информация и я намират. Разполагаме с огромна библиотека актуална информация по всички проблеми на репродуктивното здраве, методи за диагностика, лечение, асистирана репродукция, ин витро, актуален справочник с адресите на всички клиники и кабинети по репродуктивно здраве в страната. Попадайки в сайта обаче, те установяват, че освен количеството информация, с която разполага, той представлява и една общност на хората като тях. Хората с репродуктивни проблеми в България са много. Разминават се по улицата с десетки като тях, но по тези теми се говори все още дискретно. Тази общност освен обмяна на опит е и силна психолгическа опора, от която се нуждаят много силно в този момент. Съпреживяват заедно неуспехи и радости, зараждат се силни и истински приятелства. Сайтът бе и родния дом на първата организация на двойките с репродуктивни проблеми в България - Сдружение "Зачатие" и се превърна в неин официален сайт.

Има ли бизнес модел сайта и какъв е той?

Когато става дума за взаимопомощ, доброволен труд и организация с идеална обществено полезна цел, никога не сме имали идеи да гледаме на сайта си като комерсиален проект. Инвестициите в него са само доброволен труд и нямат паричен еквивалент за да се пресметнат и анализират. Приходите от реклама се изразходат само за покриване на разноските по поддръжката на сайта и организирането на информационни и благотворителни кампании за двойките с репродуктивни проблеми, кръгли маси и форуми в  различни градове на страната. Започнахме бавно, малко по-малко да се стремим да сме малко повече полезни за повече хора и постепенно се оказа, че това е една печеливша стратегия. Прекрасното в този случай е, че печалбата отново няма финансово измерение, а човешко. Стотици деца са родени и направили щастливи своите родители, благодарение на насока, подкрепа благодарение на нашия сайт. Много неща в страната ни и в здравната ни политика по отношение на репродукцията претърпяха огромни положителни промени. Това е много голям успех.

Имали ли сте моменти в които сте мислили, че проекта няма да се реализира или сте били на крачка да се откажете? Ако да по какви причини?

Не, никога не сме мислили за това.

Колко време мина от хрумването на идеята до стартирането на сайта?

От идеята да направим такъв сайт до началото на неговата разработка минаха може би 2 месеца. Никога досега не бях правила сайт от такъв тип, трябваше да си направя някаква структура и организация в главата как точно искам да изглежда, как да бъдат организирани категориите, какви материали да бъдат включени, как да бъдат озаглавени, как да изглежда чисто визуално проекта. След началото на изграждането му до старта му в интернет минаха може би още два три месеца. Огромна е ролята на нашия медицински консултант д-р Мариела Даскалова, която подготвя почти цялата  информация като специалист в областта. Сайтът не е спирал да се развива и променя. Само година по-късно нашият разработчик Добромир Захариев написа напълно безвъзмездно първия български онлайн овулационен календар - дневник за записване и следене на фертилните дни, който се използва масово от българските жени вече почти 7 години.

След колко време си избихте инвестицията или още я избивате?

Инвестициите ни са само доброволен човешки труд на много хора. Никога няма да се избият в прекия смисъл на думата. Но удовлетворението да се работи за такава кауза, вдъхновението и мотивацията от всяко дългоочаквано новородено дете на сайта си заслужава всяка една минутка и всяка една безсънна нощ.

Донка Куцарова, доброволец и член на УС на сдружение "Зачатие", уебмастер в www.zachatie.org


На един клик разстояние
http://alexnenov.com/

AlexNenov.jpg 

Александър Ненов
Автор на книгата
"На един клик разстояние"

Интернет е необятна среда, в която има място за всеки – за неговите идеи, желания и мечти. Колкото и да са смели целите, мрежата ни дава реална възможност да ги достигнем, стига да сме достатъчно конкурентоспособни. Как да постигнем това, да започнем собствен бизнес в интернет и да се справим успешно с многомилионната конкуренция в Мрежата ни обяснява подробно Александър Ненов в своята книга „На 1 клик разстояние” (ИК „Изток-Запад”). Ветеранът в мрежата, човекът, който стои зад оформлението на десетки добре познати сайтове в българското интернет пространство, се наема с нелеката задача да отговори на многобройните въпроси, които му задават близки и приятели, познати и непознати, специалисти и начинаещи относно интернет като среда за развитие на бизнес. За разлика от вестниците, списанията, телевизията и радиото, при които търговската площ и ефирното време са ограничени ресурси, интернет ни дава свободата, в мрежата има място за всеки и там няма привилегии - ако си добър, успяваш, ако си посредствен – губиш. Може би най-ценната характеристика на интернет като среда възможността, която той дава на хората с мечти, желания и силна мотивация да ги осъществят, инвестирайки скромни суми от 100-200 лв., да се конкурират, а понякога и да задминат корпорации и марки, инвестирали милиони в своите проекти. 
Добрите идеи може да не искат свобода, но те искат да се свързват, да се сливат, да се прегрупират… искат да се допълват една друга, точно както искат да се състезават помежду си.” Стивън Джонсън