Да дариш живот
Публикувано на: 07.06.2011г.
http://www.zachatie.org/donation.gif Стерилитетът е все по-сериозен проблем на човечеството. Всеки шести човек в света среща трудности при създаването на дете. Само в България има 270 хиляди семейни двойки с репродуктивни проблеми. Според експертите, една четвърт от жените биха забременели, ако получат качествени яйцеклетки от други жени. След оплождане със сперма от съпруга или партньора на получателката, яйцеклетката се връща в жената и тя може да износи и роди свое дете.
Това означава, че по груби сметки между 30 и 50 хиляди жени се нуждаят от донори на яйцеклетки.

Нуждаещите се от донорска яйцеклетка са жени, при които има преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв. Причините за това преждевременно изчерпване са различни, като най-разпространените са ендометриоза, хирургично отстраняване на част от яйчниците поради заболяване, както и наследствена обремененост.

Всяка жена достига до изчерпване на яйчниковия си резерв на около 50 годишна възраст. Понастоящем, тази възрастова граница рязко спада, като има все повече жени, които достигат до изчерпване на яйчниковия си резерв на възраст 40, 35 и дори 30 години. Няма никакви външни  признаци, по които една жена може да разбере, че яйцеклетките й са остарели, докато не реши да се изследва. Счита се, че преждевременното изчерпване на яйчниковия резерв при жените е тихата епидемия в репродуктивната медицина.

Това са жени в разцвета на силите си, способни да износят, родят и отгледат здрави деца. Жени, които се нуждаят от една яйцеклетка, за да бъдат щастливи майки.

Информираният човек прави по-лесно избора си

Донорството на яйцеклетки е висш акт на съпричастност и хуманизъм. Донорството на яйцеклетки създава нов живот. Същевременно, процедурата по даряване не е тежка, нито сложна и травмираща за жената-дарителка. Съществуват различни митове относно даряването на яйцеклетки, които не отговарят на истината:

Мит №1: Донорките се подлагат на много силна стимулация с хормони.

Истината: Това не е вярно - на много силна стимулация се подлагат жени, които са с изчерпан яйчников резерв, докато донорките са млади жени със запазен яйчников резерв и за тяхното стимулиране са достатъчни много ниски дози хормонални препарати. По време на целия процес на стимулация, донорките стриктно се следят от репродуктивния специалист.

Мит №2: След стимулацията има риск от изчерпване яйчниковия резерв на донорката.

Истината: Всяка жена се ражда средно с около 1 милион яйцеклетки, до пубертета остават около 500 хиляди. От началото на фертилния си период, всеки месец жената отделя регулярно по една яйцеклетка, като покрай нея се губят още десетина, които са започнали да зреят, но деградират. При даряването на яйцеклетки се вземат средно около 10 яйцеклетки (в тази бройка има както зрели, така и незрели) – на практика, жената се разделя само с толкова яйцеклетки, колкото би загубила в рамките на 2-3 нормални свои цикъла.

Мит №3: Изваждането на яйцеклетки е операция.

Истината: Пунктирането на яйцеклетките се извършва през влагалището. Самата манипулация трае около 15 минути, тя е напълно безболезнена и се извършва под краткотрайна пълна упойка (без интубация), главно с цел да се осигури неподвижност при пунктирането, а не защото причинява болка. Преди упойката, донорката се тества за алергични реакции и се наблюдава от анестезиолог през цялото време.

Мит №4: На донорката се налага да изтърпи ужаса "престой в болница".

Истината: Този мит произтича от горчивия опит, който българските пациенти имат от родните лечебни заведения. Репродуктивните клиники нямат абсолютно нищо общо с тази представа - те са комфортни, луксозни медицински центрове, с любезен персонал. Целият престой на донорката в клиниката трае общо 2-3 часа.

Мит №5: Дарените яйцеклетки са обект на "търговия" и "печалбарство".

Истината: Репродуктивните клиники в България спазват европейския регламент за донорството, който защитава стриктно интересите на донора и на получателя. Изискването или получаването на нерегламентирано заплащане за донорство на яйцеклетки е неетично и незаконно.

Важно е да се знае

Съгласно действащото законодателство, донорите на яйцеклетки могат да бъдат обезщетени в разумни размери за:

•    пътни разходи;
•    разходи за настаняване и престой;
•    разходи за отсъствие от работа;
•    причинен дискомфорт или болка;
•    пропуснати ползи и др.

Донори на яйцеклетки могат да бъдат жени между 18 и 34 години, които имат поне едно живо дете и са здрави.
Станете донор на яйцеклетки – помогнете на още едно българче да се роди!

Нека помогнем на още едно българче да се роди, нека сбъднем мечтата на още едно семейство  да станат родители.

Понастоящем, жените с изчерпан яйчников резерв чакат дарители на яйцеклетки в продължение на много месеци и дори години. Всеки ден по медиите ни призовават да дарим пари за една или друга кауза, но пари се даряват по-лесно, много по-трудно е да се дари живот...

Призоваваме ви  да дарите частица от себе си, за да направите някой друг истински щастлив, за да помогнете на някой друг да осъществи най-съкровената мечта на всеки човек – да стане родител.