Консенсусно становище на Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве
Публикувано на: 03.11.2010г.

В последно време общественото внимание беше привлечено от казуса с жена в напреднала възраст, родила близнаци, след прилагане на ин-витро оплождане. В следствие беше възбудена сериозна публична дискусия, от която ние като специалисти по стерилитет и репродуктивно здраве бихме желали да обърнем внимание на два проблема. Първият е възрастта на жените, които се лекуват от стерилитет и при които се прилагат съвременните асистирани репродуктивни технологии (АРТ). Вторият е многоплодната бременност при асистирана репродукция и здравословните последици от нея за майката и родените деца. Нашето мнение е, че освен здравните експерти, българското общество като цяло и в последствие законодателите у нас също трябва да вземат отношение по тези проблеми. Това твърдение почива на разбирането ни, че темата има не само медицински импликации, но засяга и въпроси, свързани с моралната, етичната и социалната отговорност.

Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ) застъпва позицията, че продуктивният подход в случая изисква не просто да се налагат законодателни забрани в една или друга посока единствено на базата на това дали един екип е постъпил правилно или неправилно. Според нас двата изложени по-горе проблема трябва да бъдат задълбочено обсъдени, евентуалните мерки да бъдат добре обмислени като същевременно е нужно да бъдат разгледани европейските и световните практики. Общата тенденция в редица европейски страни е да се налагат все повече регулации при новите репродуктивни техники като там най-често е поставена горна граница от 50-52 години за тяхното прилагане. Подобна мярка почива на научно-медицинските факти, съобразяващи се с женската физиология и определящи, че менструационният цикъл става нередовен след 45-46-та година, а менопаузата настъпва средно на 51 годишна възраст. Това означава, че яйчниковата функция на жената се изчерпва напълно на тази възраст и в този случай именно между 50 и 52 години може логично да се предположи, че е физиологичната граница, до която да бъде предприето и асистирано оплождане. Това допускане се потвърждава дори и от данните на НСИ, според които всяка година средно по 1-2 жени на възраст между 45 и 50 години раждат живи и здрави деца, без да имат лечение за забременяване.

В резултат на гореизложеното БАСРЗ предлага следната дефиниция за определение на горната граница при прилагане на АРТ: Възрастта на жената и нейното здравословно състояние трябва да предполагат безпроблемно достигане до термин и раждане, като в последствие нейните жизнени перспективи и здраве трябва да позволяват отглеждане на новородения индивид до достигането на пубертет и пълнолетие. Бременност до 50-52 години и отглеждане на дете до 70-75 години на родителя, което е границата на т.нар. напреднала възраст и преминаването в т.нар. старческа, предполага един подобен както здравословен, така и социален хоризонт. В предложената дефиниция се съчетават изискванията за медицинска и обществена отговорност при създаването на един нов живот.
Увеличеният брой многоплодни бременности при новите репродуктивни технологии е друг проблем със социално значение. Многоплодните бременности и свързаната с тях недоносеност предполагат сериозен анализ по отношение на родовия травматизъм при тези деца, тяхното по нататъчно отглеждане и развитие.

Участието на социолози, педагози и педиатри в тази дискусия ще допринесе за вземане на адекватни решения в интерес на родените с помощта на АРТ деца и на цялото общество.

В продължение на изброените изводи и факти БАСРЗ предлага следните решения:

1. Премахване на забраната за сурогатното майчинство, особено за това, което се налага по медицински показания;
2. Законодателно фиксиране на възрастова граница за даряване на яйцеклетки от 18 до 35 години при запазване на изискване за минимум едно раждане на донора и добро здравословно състояние, позволяващо донорство;
3. Налагане на възрастово ограничение на реципиентите на донорска яйцеклетка до 52 годишна възраст;
4. Премахване на ограничението до 43 години за прилагане на асистирани репродуктивни методи и лечение за бременност, поради дискриминационния характер на тази мярка – и тук границата трябва да бъде 52 години;
5. Решението на специализирания фонд, на Министерството на здравеопазването и НЗОК до каква възраст ще финансират АРТ или лечение на стерилитет с публични средства е въпрос на допълнителна преценка на държавните органи и не е обвързано с прилагането на предходните точки.

Членовете на БАСРЗ считат, че приемането и нормативното уреждане на горните предложения, би спомогнало за ефективно регулиране на прилагането на съвременните репродуктивни техники при спазване на нужните медицинските, морални и социални изисквания и отговорност.

15 май 2010 г                                Председател на БАСРЗ :
                                                                                                   доц.д-р Атанас Щерев