Кръгла маса
Публикувано на: 02.06.2010г.
На 01.06.2010 г. в конферентната зала на хотел "Балкан" в центъра на прекрасния планински град Габрово бе проведена кръгла маса под мотото "Демографски срив и стерилитет". Сдружение Зачатие получи покана от организаторите, госпожа Мария Капон, за участие в темите, обсъждани на кръглата маса. Модератор беше госпожа Ива Николова, журналист и кандидат кмет на град Габрово. Теми бяха подготвили и депутата Ваньо Шарков от ОДС и д-р Топалова, представител на АГ и инвитро клиника "Селена" - град Пловдив. На кръглата маса присъстваха местни акушер-гинеколози, както и представители на някои медии. За съжаление кръглата маса не беше посетена от заинтересовани лица, засегнати от темата.
 
В темите на госпожа Капон и д-р Шарков се чуха тревожни цифри за намаляване на населението в габровски регион, като първопричината според проучванията се открои миграцията на населението към по-големите градове в страната с амбиции за по-висок стандарт на живот. Д-р Шарков цитира данни от последните години за раждаемостта, смъртността на новородените, абортите и застаряването на населението. В края на неговия доклад той изрази безпрекословната си подкрепа за съществуването на фонд Ин витро, като каза че това е един прекрасен пример как държава и общество (в лицето на граждански организации) могат да работят много успешно за постигане на ефективен и работещ механизъм.
Представителят на сдружение "Зачатие" Мария Стирянова изтъкна колко важно е да има добра държавна политика за информираност и призова да се създадат действащи програми за превенция на състоянията, водещи до стерилитет. Коментира се как общината може да помогне създавайки консултативни кабинети (там, където няма центрове по репродуктивна медицина), където семействата засегнати от стерилитета да получават подробна и адекватна информация.
Като кандидат за кмет Ива Николова подчерта, че би била желала да се създаде общински фонд за подпомагане на двойки от общината, нуждаещи се от ин витро процедури.
Габровските гинеколози подчертаха неколкократно, че те вършат работата си перфектно и според тях за демографския срив и причините му трябва да се погрижи бизнеса и духовенството.
Госпожа Мария Капон даде пример за това как бизнесът може да помага на двойките в това положение, като цитира кампанията на Роза Импекс. Разказа как тя самата, като собственик на фирма, има табло на всички деца, родени от служители в нейната фирма, като подчерта че за нея като работодател е важно служителите й да са задоволени и подпомагани в трудни за тях моменти.
Ние от сдружение Зачатие искрено се надяваме на бъдещ  ползотворен диалог, както с общинската власт в страната, така и с представители на бизнеса, за да може още много деца да се родят тук- в България.