Публикувано на: 04.08.2011г.
http://www.zachatie.org/drz2009/bourgas_02.gif
Продължава приемът на документи за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми от Община Бургас. От 2009 г. в Община Бургас работи успешно програмата за финансиране на двойки с репродуктивни проблеми, като отпусканата сума на двойка е в размер до 2000 лв. Двойки възползвали се от програмата, но не успели да реализират успешна бременност, могат да се възползват повторно в следващата календарна година. Документи се подават всеки ден в сградата на общината, стая 108.

Могат да кандидатстват двойки, които имат медицински показания за ин витро и са жители на Община Бургас от минимум 3 години, имат непрекъснати здравноосигурителни права и нямат задължения към Общината. Ползването на националния фонд за асистирана репродукция не ограничава двойките да се възползват и от общинско финансиране по програмата на Бургас.

Необходимите документи за кандидатстване по програмата са:

- Заявление по образец;
- Копие от лична карта;
- Копие от Удостоверение за граждански брак или декларация  от партньора при фактическо съжителство ;
- Декларация, удостоверяваща липсата на кръвно родство ;
- Декларация от съпруга или партньора, че не е поставен под запрещение;
- Удостоверение за постоянен адрес, издадено от Община Бургас;
- Удостоверение за наличието или липса на задължения, издадено от Дирекция „Местни приходи от данъци, такси и реклама” към Община Бургас;
- Удостоверение от Териториална дирекция Бургас към Национална агенция за приходите за непрекъснати здравноосигурителни права;
- Медицинска документация, която включва становище от клиника по стерилитет, че двойката се нуждае от прилагане на процедура по ин витро оплождане и евентуално представяне на копия от допълнителни изследвания, които доказват диагнозата.

 http://www.zachatie.org/obshtina_burgas_zlato.jpg

Прекрасният Златомир е една от десетките рожби на Общинския фонд ин витро в Бургас.
Общинската програма на Бургас за финансиране на ин витро процедури е най-продължително действащата програма в страната до този момент. До момента за последните 2 години от нея са се възползвали почти 200 двойки и са родени десетки деца.

Искаме да изкажем своята благодарност към общинската администрация на Бургас за проявеното разбиране през тези години, за отвореността и загрижеността към исканията на пациентите и разбирането, с което се подхожда към проблема.

Общинската програма за финансиране на ин витро в Бургас е образец за отговорен подход и грижа за семейството. Тя работи в тясна връзка и успешно сътрудничество с пациентите от Бургас и пациентските организации в лицето на Сдружение "Зачатие" и Фондация "Искам бебе".
Вече почти десет са общините в страната, които последваха примера на Община Бургас и се надяваме това да се превърне в национална стратегия в дългосрочен план. 
Нашият съвет към всички бургазлии, които се борят за рожба, е да не отлагат подаването на документи, да не се притесняват да се възползват от този невероятен жест, който община Бургас прави за нас.  За въпроси и информация, свързани с подаването на документи можете да се обърнете за мнение в специализирания форум на сайта - Общински програми за финансиране или на мейла на Сдружение "Зачатие" Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.