Публикувано на: 15.05.2010г.
Сдружение Зачатие е неправителствена организация на пациентите с репродуктивни проблеми в България, която вече 6 години работи упорито и последователно в областта на проблемите на репродуктивната медицина.
Като представителна пациентска организация, сдружение Зачатие изразява ствоето становище по повод приложената ин витро процедура по асистирано оплождане на 62 годишна жена с донорски гамети, осъществено в КИРМ Плевен и довело до двуплодна бременност, завършила с преждевременно раждане на недоносени деца.
Ние, хората с репродуктивни проблеми, сме тези, които най-добре могат да разберат копнежа за собствено дете.

Но нашият стремеж не е породен от егоистични подбуди да родим деца на всяка цена. Ние желаем да се раждат живи и здрави деца, без рискове за тях, без експерименти със здравето им. Вярваме, че всяко новородено заслужава да живее с хоризонт пред себе си и да е отглеждано от живи, здрави и адекватни родители. Ето защо не приемаме, че желанието да станеш майка, може да бъде заплатено с риск за живота и развитието на бъдещите деца.

Радваме се да научим, че болшинството лекари, специалисти в областта на репродуктивната медицина, не приемат подобно експериментиране с човешкия живот и здраве. Оставаме с огромно доверие към лекуващите ни лекари и продължаваме да разчитаме на тяхната медицинска етика и преценка.

Надяваме се, че обществения дебат, разгорял се по повод описания случай, няма да доведе до първосигнално приемане на силно рестриктивно законодателство в областта на асистираната репродуктивна медицина. Вярваме, че ще се пристъпи към рационални и адекватни решения в тази област, за да може възможно най-много жени във фертилна възраст да станат майки.
    
Ние настояваме за промени в съществуващата наредба за асистирана репродукция (НАРЕДБА № 28 от 20.06.2007 г. за дейности по асистирана репродукция, издадена от министъра на здравеопазването, обн., ДВ, бр. 55 от 6.07.2007 г.), които да станат с участието и зачитането на становището на лекарите и пациентите.