Стерилитетът – поглед от всички страни
Публикувано на: 11.03.2005г.

На 10 март в Пловдив се проведе среща под надслов “Стерилитетът – поглед от всички страни” под егидата на д-р Иван Чомаков, кмет на община Пловдив. Искам специално да благодаря на община Пловдив, сектор Здравеопазване и лично на д-р Рада Бояджиева за активното съдействие, както и на клиники Торакс, които заедно със сдружение Зачатие поеха финансовата тежест на срещата. Представям ви кратък репортаж от срещата.



Д-р Мариела Даскалова - провеждаме тази среща една година след регистрирането на сдружение Зачатие като юридическо лице с нестопанска цел. Една година е и много, и малко време. За тази една година членовете на сдружението се увеличават непрекъснато, посещаемостта на сайта се покачва експоненциално всяка седмица, а проблемите на стерилните двойки ни заливат като лавина. В последните 6 месеца на 2004 година съм отговорила на над 1200 запитвания по електронната поща, това са 200 писма на месец – с тежки проблеми, трудно решими, емоционално обременяващи. В клуб Проблемно забременяване на dir.bg за 3 години има над 55 000 мнения, във форума на Зачатие за една година има над 7000 мнения. Бих искала да е обратното, но не е така. Затова благодаря на всички, които подадоха ръка на сдружението и помогнаха на бездетните двойки по някакъв начин, а също и на тези, с които тепърва ще работим заедно.

На срещата като официални гости присъстват:

1. Сдружение “Зачатие” – Оливера Борисова, председател
2. Медицински център Репробиомед - д-р Павлета Табакова и д-р Георги Николов
3. Община Пловдив – д-р Рада Бояджиева, главен инспектор сектор Здравеопазване
4. Клиники Торакс – представени от СБАЛАГ – Пловдив - д-р Васил Даскалов, акушер – гинеколог, д-р Тома Томов – медицински управител на Клиники Торакс – София, д-р Георги Джаров - медицински управител на СБАЛАГ Торакс – Пловдив
5. Първият български сайт за електронна консултация и психотерапия е-therapy – Александра Гечева, управител на сайта
6. Член на Управителния Съвет на фондация “Семейство Бояджиеви” – Ани Владимирова
7. Център за репродуктивно здраве – Плевен - доц. д-р Емилияна Конова, имунолог
8. Уролог – андролог - д-р Милен Кацаров, завеждащ сектор Андрология в Александровска болница към Катедрата по урология
9. Адвокатска Кантора “Костакиев Консулт & Партнерс” - Гергана Костакиева
10. Фондация "Джендър образование, изследвания и технологии" - Божура Павлова
11. РЗОК – Пловдив, д - р Славчева
както и лекари и общественици, имащи отношение към тази сложна материя.

На срещата бяха поканени също - Лаборатория по молекулярна патология - доц. д-р Иво Кременски, който извини отсъствието си с високата си обществена ангажираност, а също и Фондация “Женска инициатива за здраве” - доц. Татяна Коцева, както и БЛС – Пловдив.

Когато тези дни обсъждахме с членовете на сдружението предстоящата среща, ми се прииска са ви кажа нещо, което Бърнард Шоу е казал по–добре от мен, и затова ще използвам неговите думи:
Ако аз имам една ябълка и ти имаш една ябълка и ако ние си разменим тези ябълки, двамата пак ще имаме по една ябълка. Но ако аз имам една идея и ти имаш една идея и ние си разменим тези идеи, то у всеки от нас ще има по две идеи!

Затова днес аз ви предлагам своите идеи, а те са идеи на сдружение Зачатие. Вие ги имате написани пред себе си. Ще видите, че една част от темите са актуални и трябва да бъдат обсъдени и решени веднага, докато друга част са дългосрочни и изискват продължителните усилия на много хора и организации.

1. Да се разработи медицински стандарт за диагностика и лечение на стерилните двойки Когато преди една година, след учредяване на сдружението, УС проведохме среща с представители на МЗ и НЗОК, ни беше съобщено, че до седмица след срещата ще има приет медицински стандарт за акушерство и гинекология. Измина една година, а такъв стандарт няма. Тук специално внимание трябва да се обърне на редки, но важни причини за стерилитет – генетични и имунологични.

2. Да се разработи стратегия за преодоляване на негативната обществена нагласа към стерилните двойки. Обществото ни все още е силно консервативно по отношение на причините, водещи до стерилитет и много неприятно се отнася с жените без деца. В тази насока ще търсим съдействие на други женски организации.

3. Да се разработи дългосрочна програма за справяне с психологическите проблеми на стерилните двойки – този аспект на стерилитета е труден поради нежеланието и страха на хората да ползват услугите на психолог.

4. Да се разработи стратегия за профилактика на заболяванията и сексуалното поведение, водещи до репродуктивни проблеми – дори и неспециалистите знаят, че навреме лекуваното заболяване или предотвратената сексуално трансмисивна болест могат да спестят дългогодишно ходене по лекари и даване на пари за лечение на едно хронично заболяване.

5. Да се разгледа програмата за лечение на безплодието при жената и да се облекчи достъпът на жените до съответните ин витро центрове – за тази цел сдруженито работи активно, непрекъснато и своевременно се качват на сайта всички новости и изисквания по тази програма, но въпреки това остават неясноти, които се надявам в движение да изясним.

6. Да се обсъди специалността андрология като тясна специализация на уролозите и да се въведе понятието “мъжки стерилитет” като елемент от диагностиката и лечението на безплодието. По този въпрос аз като ембриолог изпадам в ярост, а много от стерилните двойки стигат до отчаяние. При положение, че в последните 15 години по цял свят изследователите говорят за огромния дял на мъжкия стерилитет, при положение, че СЗО двукратно снижи норматива за показателите на спермалния анализ, ние продължаваме да лекуваме само и единствено жената. Не го разбирам и не желая да го приема за нормално.

7. Да се обсъдят законовите норми по осиновяване, бюрократичните и юридически спънки по процедурата за осиновяване на български и чуждестранни граждани и пътищата за облекчаването им. Осиновяването понякога е единствен изход за бездетната двойка, но не винаги е акт на отчаяние и е редно при трагичното състояние на домовете за отглеждане на деца без родителски грижи да се даде шанс и на двете страни, вместо да им се създават пречки.

След срещата предвиждаме в много кратък срок да отразим вашите мнения в електронен вариант на сайта на Зачатие, като пилотен брой на списание и да предоставим информацията на институции, ангажирани с тези въпроси.

Оливера Борисова – При повечето заболявания хората не крият своята диагноза. Те правят асоциации, сдружения, общества, борят се за своите права, излизат пред медиите. Ако не друго, поне говорят помежду си и се подкрепят. А за съжаление при бездетните двойки, това няма как да стане. Над тях тегне някакво обществено клеймо, а болката им е голяма. Към нея се прибавя и чувството на изолация, безпомощност, неспособност да се справят със ситуацията. Проблемът, че не могат да създадат потомство обсебва съзнанието им и тези хора са неспособни да се реализират и професионално, изолират се от приятелите си.

Д-р Георги Николов – необходимо е създаването на медицински стандарт за репродуктивна медицина. Редно е да се направи експертна група от различни специалисти, която да предложи стандарта – това е от полза както за пациента, така и за лекаря. По проблемите на мъжкия стерилитет може би е добре да се направи отделна среща. При семействата с фертилни проблеми при над 50% има мъжки фактор, 30% се дължат изключително само на мъжки фактор, а често този фактор е комбиниран. Програмата за лечение на безплодието е нова програма и уникална, покрива различни групи медикаменти, стерилитетът попада в полезрението на държавата като проблем и отпуснатите средства ще позволят на много жени да попаднат в това лечение.

Д-р Милен Кацаров – да се въведе единен критерий за спермален анализ, за да не получаваме най–различни ужасни спермограми, а това затруднява лечението на мъжкия проблем. Половината от причините за мъжкия стерилитет са хирургични, другите са ендокринологични и част от проблемите са неясни. Здравната каса покрива хирургичното лечение на разширени вени, кисти, хидроцеле и тумори на тестиса. Никъде обаче не се застъпва азооспермията, която е един сериозен проблем. В момента сме в преговори със здравната каса да се остойности микроаспирацията на сперматозоиди от епидидима и от тестиса при обструктивни проблеми. Сериозен проблем е липсата на тестостерон на пазара.

Д-р Павлета Табакова – по отношение на профилактиката, трябва да се стремим към нея, а не към скъпите технологии, до които трябва да се стига като абсолютно единствен алтернативен метод. При лечението на стерилитета винаги трябва да се мисли за щадене на гениталиите на жената и да се подхожда отговорно към лечението, което се прилага. Винаги жените, които се подлагат на асистирана репродукция споделят, че трябва да имаш вяра към екипа, с който работят, дори и при несполучлив първи или втори опит. Когато и от двете страни има разбиране, тогава и проблемът много по–често се решава.

Александра Гечева – психологическият аспект по принцип малко се засяга, повече се говори за медицинските проблеми. Сесиите са много емоционални. Почти при всяка жена се сблъскваме с едно негативно себевъзприятие, което води до самоизолация и междуличностни проблеми с околните. Затова ние даваме един нов поглед и формиране на друга нагласа и възприятие и снемане на чувството за вина. Сексуалните проблеми са много деликатни, но въпреки първоначалната съпротива доста се дискутираше върху тях. Наблюдаваше се едно отказване от сексуална активност като защитен механизъм, като се отлага поредния неуспешен опит и негативно изживяване.

Адв. Гергана Костакиева – за съжаление проблемът с осиновяването е доста сериозен. След 2003 г. Имаше промени на семейния кодекс в частта за осиновяването и системата стана значително по–тромава. Изисква се огромен списък с документи, за да попадне човек в регистъра на осиновители. Отделно се води регистър на децата за осиновяване. След това се предлага детето на евентуалните осиновители. Когато едно дете три пъти е предложено и му е отказано осиновяване, то попада в регистър за международно осиновяване. Според разпоредба майка е жената, която е родила детето, независимо чий е генетичният материал. Дори жената да се откаже от детето и да го даде за осиновяване, то в никакъв случай хората, дали генетичния материал, не могат да са сигурни, че те ще го осиновят.

Ани Владимирова – исках да изслушате хората, за да се убедите от първа ръка кой от тях какво може, колко е компетентен, от колко време го прави и защо може да продължи да го прави все по–добре. Когато една теза е критична, проблемът е да намериш всички специалисти на едно място, да получиш компетентността им без да тичаш, без да се молиш, без да търсиш връзки. За целта тази уникална комбинация от гинеколог, ембриолог уролог, психолог ще получите в Клиника Торакс - Пловдив. За тези, които не са покрили критериите за включване в програмата за лечение на безплодието или им се налага да го правят за пореден път, ще получат пакет изследвания с 20% отстъпка на медикаменти, консумативи и материали. След това осигуряваме контакт с клиниката на д-р Табакова.

Доц. д-р Емилияна Конова – бременността е сложен имунологичен феномен, плодът е един алотрансплантат, който жената трябва не само да не отхвърли през тези 9 месеца, но да покровителства и пази. Има и репродуктивна имунология, която на запад е много стара специалност и големите центрове предлагат имунологичен панел, както и имунотерапия при стерилни жени. Ние в Плевен предлагаме консултация с имунолог при жени с неуспешни бременности или неизяснен стерилитет повече от 2 години. В рамките на Плевенските имунологични дни от 2 до 5 юни ще има следобед на пациента, в който специалисти от САЩ ще консултират желаещи пациенти. Експертният съвет по имунология трябва да информира МЗ и НЗОК за необходимостта от тези изследвания при стерилни жени, както и за имунопрофилактиката.

Д-р Тома Томов – като специалист по ревмокардиология, която е много близка специалност до имунологията, искам да кажа, че в България, която е една относително бедна страна, много е важно приоритетното харчене на парите от бюджета, който е определен за даден проблем, както е в случая стерилитета. Така че не бива да се залита в такива теми, които са относително малко като процентни случаи. Трябва много внимателно да се преценява за какво си струва да бъдат похарчени пари и за какво – не. Всичките проблеми са изключително важни, но за мене е важно да бъдат подредени приоритетите. И тук е ролята на държавните организации, които много внимателно трябва да преценят точно това – кое е съществено и кое би позволило да се решат проблемите на максимален брой хора.

Божура Павлова – като представител на една женска организация, ние разглеждаме репродуктивните права като част от правата на жените и бихме желали цялото общество да изостри своята чувствителност към грижата за здравето на жената. Не може в 21 век българките да използват аборта като основно средство за предпазване от нежелана бременност. И бих желала този разговор, който е много медицински, да излезе на светлина и да ангажира обществото, възпитателите, учителите и държавата. Когато ние говорим за профилактика, говорим за възпитание.

Д- р Славчева – ако се види рамковия договор и ако се свържете с вашия семеен лекар или акушер-гинеколог специалист, ще видите, че има задължителен профилактичен преглед на всички недиспансеризирани лица над 18 години. На сайта на НЗОК я има програмата, която не е толкова голяма и тези критерии са само 6, а изследванията след това са само 4. Това е програма за скъпоструващо лечение, която е създадена от експерти.

Д-р Васил Даскалов – съвремието поставя нови предизвикателства и нови изисквания пред жената. Съвременната жена успява да започне да планира бременност много по–късно. Това поставя на дневен ред заболявания, които не са били актуални в миналото. Доста често срещам в моята практика с жени, които са планирали късно бременността си, защото са си поставили други цели – искали са да постигнат по–високо образователно ниво, да постигнат някакви финансови позиции. И тогава, когато доближат една възраст от 35 г., когато установят, че има някакъв проблем при тях, а в голям процент от случаите и в партньора им, често са в цайтнот. А защо не се правят изследвания много по–рано, например една спермограма на 20 години, така както си правим кръвни изследвания навреме.

ПЪЛЕН РЕПОРТАЖ ОТ СРЕЩАТА