Семенната течност - огледало на здравето
Публикувано на: 09.07.2004г.

Доц. др. Атанас Щерев пред в-к "Труд" Каква информация за здравето на един мъж може да се получи от спермата му?
За неговата оплодителна способност, което е най-важното за силния пол. Тази способност може да бъде намалена при заболявания на ендокринната система например. Имам предвид нарушения на хипофизната, щитовидната жлеза и др. Вижте, спермата отразява колко здрав е човекът. Затова, ако мъжът е с вродени или придобити възпалителни заболявания, няма начин това да не повлияе на оплодителната му способност. Изходът е болестта да се установи в ранен стадий. А това може да стане само ако той се изследва често.

Колко струва такова изследване у нас? А в чужбина?
Различно. В Швейцария например около 100 евро, във Великобритания около 200 лири. В България цената на изследването варира между 10 и 30 лева. Става въпрос за стандартните спермограми.

Къде се правят те?
Те са от компетенцията на всеки акушер-гинеколог, андролог или на специализиралите по мъжки и женски стерилитет.

Гарантирана ли е тайната от споменатите изследвания?
Всички резултати са медицинска тайна. Издаването й е подсъдно.

Защо медицинският център за репродуктивно здраве прави безплатно изследване на спермата на 7 юли?
Неотдавна се върнах от САЩ, където обиколих доста лечебни заведения. Установих, че дори в страни, където здравната икономика е изключително развита, тя пак е социално ориентирана. Т. е. достъп до една болница трябва да имат всички. А не само тези, които могат да си платят. Затова в Щатите един ден безплатно изследват сперма, на следващия млечни жлези и т.н. Хората, които нямат пари дори да влязат в луксозните здравни заведения, получават шанса да се изследват в тях. Такава практика трябва да въведем и у нас.

Българинът склонен ли е да си изследва спермата или го смята за срамен акт?
Факт е, че много българи са склонни да я изследват. В това отношение лекарите са длъжници на населението, защото не го подтикват към профилактика. Затова, когато стане дума за стерилитет, много хора смятат, че първо жената трябва да се изследва. Статистиката обаче показва друго. За безплодието в едно семейство най-често виновен е мъжът.

Дарява ли нашенецът семенна течност?
Да. Това е сравнително лесен акт, за който се плаща по 40 лева. Но не всеки може да стане дарител. Предварително се прави прецизен подбор. След това отсетите кандидати се картотекират и започват да фигурират в листата със съответен номер. А семенната им течност се съхранява замразена. Ако една и съща сперма се вземе 3 пъти и жената не забременее донорът се изключва от картотеката. Защото явно е с намалена оплодителна способност.

Какви са изискванията към желаещите да станат донори?
Практиката показва, че това са предимно съпрузи в млади семейства или мъже до 35 години, които са висшисти или студенти. Те се подлагат и на психологически и на генетически тестове. След това се изследват за хронични или вродени инфекции. Спермата им се замразява, докато резултатите станат ясни. А след като бъдат готови и са положителни, семенната течност вече може да се използва за оплождане.

В случай, че мъжът е прекарал заушка, това ще проличи ли от изследването на спермата му?
Много важно е кога е прекаран паротитът и настъпило ли е усложнение в органите на репродуктивната система. Защото вирусът може да ги порази. Не е задължително обаче да има изменение в спермограмата (което не означава, че не случва!)

Ако мъжът е болен от СПИН това ще проличи ли в спермограмата?
От спермограмата няма да стане ясно, дали е заразен. Но от другите изследвания това ще проличи. Вижте, няма опасност взетата от донор сперма да бъде заразена със СПИН. Обясних Ви, че има един период на замразяване, през който се тества за всевъзможни болести.

Има ли начин да се лекува недостатъчната подвижност на сперматозоидите?
Зависи какъв процент от тях са неподвижни. Ако отклоненията са леки, може да помогне дори носенето на широки гащи (налага се тестисите да са свободни). Ефективни са и хладните бани. Внимание мъже! Абсолютно се забраняват горещите вани и душове. Това са най-елементарните изисквания! Но вече има ефективни съвременни лекарствени препарати. На теория тежките изменения на сперматозоидите се лекуват. За съжаление обаче не винаги и н а практика.

Количеството на семенната течност има ли връзка с качеството?
Да. Обикновено мъжът отделя между 2 и 6 милилитра сперма.

Коя е качествената сперма?
Тази, от която жената забременява.

Каква е успеваемостта на "ин витро" оплождането у нас?
Зависи от репродуктивния център. При нас забременяват 25 на сто от жените.


Доц. д-р. Атанас Щерев
МЦ "Репродуктивно здраве"
www.ivf-bg.com
в. "Труд" 09.07.2004 г.