Разширена спермограма - задължителна или не?
Публикувано на: 13.05.2004г.

Обикновените спермограми дават 30% информация за оплодителната способност на съпруга, а разширените до 90%. Остават едни 10%, които се крият в яйцеклетките на съпругата. Тъй като разширените спермограми се правят с "изоставени" или незрели яйцеклетки, като се използва само тяхната обвивка (искам да отбележа, че те не са витални), то остават 10% неяснота за яйцеклетките, които генерира партньорката - дали те ще позволят на сперматозоидите да проникне един, дали имат "твърда обвивка" или антитела по последната.

Все пак такава спермограма е достатъчно информативна и с много голяма точност може да се предвиди изхода от дадена манипулация, изхода в смисъл да настъпи оплождане и да се получи от яйцеклетката и сперматозоида ембрион. Тя обаче не е нужна във всички случаи, в някои пък се налага и по два пъти.

Но кога се прави разширена спермограма?

1. Когато има идиопатичен (неизяснен стерилитет) повече от 1.5 год. т.е. проходими тръби, нормална овулация и хормони, Normozoospermia при съпруга. Причината може да е най-често в биологичната преживяемост или липсата на прикрепителна способност на сперматозоидите.

2. Когато има проходими тръби, нормална овулация и хормони, но има слаби отклонения от Normozoospermia при съпруга - например лека Oligozoospermia (38 mln) , лека Asthenozoospermia (35-49%) или малък обем под 2.0 мл. или пък силно повишен вискозитет и липса на нормална втечняемост в инкубатор (понякога само това може да е причина, тъй като поза "свещ" или дългото лежание след акт не могат да втечнят материала и сперматозоидите да изплуват към цервикалния канал, матката и тръбите...

3. Когато има силни отклонения в морфологията при обикновената спермограма (но тогава обикновено се припокрива с точка 2, тъй като това се oтразява на добрата подвижност, защото сперматозоиди с криви шийки например се движат в кръг, а не праволинейно).

Кога не се прави разширена спермограма?

4. Разширената спермограма се прави в случаи, в които трябва да се определи пътя на лечение и не е необходима при тежки отклонения в сперматогенезата напр. тежка Оligozoospermia, тежка Asthenozoospermia, Necrospermia. Тези състояния не търпят обработката на спермотазоидите като за ин-витро процедура и не може от тях да се извлече достатъчно количество, за да се направят опитите за прикрепяемост към яйцеклетката. Възможно е само да се оцени морфлогията им и биологичната преживяемост, като тези два фактора не са определящи за ICSI процедурата тъй като при нея се подбира жизнен добре подвижен и с нормална морфлогия сперматозоид и са необходими максимум 20 такива за да се извърши процедурата. Естествено, те се обработват по съвсем различна техника от тази при разширената спермограма.

5. Ако жената е със запушени тръби, а мъжа има нормални параметри в поне две обикновени спермограми - тогава също не е необходима разширена спермограма. Това само ще оскъпи излишно лечението на двойката.

Естествено, ако някое от тези изследвания се поеме от касата, добре е да се прави разширена спермограма и при т. 1, 2, 3, 5, а също и при всички пациенти тест за имунологична съвместимост, но за момента този пакет е оскъпяващ лечението и се предлага само при крайна необходимост.

Wildberry: А когато има 0% преживяемост в инкубатор, какво следва?

in vitro: Когато има 0% преживяемост в инкубатор причината може да е различна: да има много левкоцити в изходния еякулат и някаква инфекция . Това рефлектира върху обработените сперматозоиди и те измират. Лечение с антибиотици често помага. След 2-3 седмици след курса на лечение обикновено има подобрение не само в биологичната преживяемост, но и в процента на изходните добре подвижни спематозоиди. Ако има антитела или занижена енергия (АТФ) в сперматозоидите, зависи в каква степен:

- в много малка – точно таймирани инсеминации;
- в средна и много голяма - ICSI..

lale : “ ...Между другото ще ви помоля за съвет, преди година правихме спермограма (обикновена) след излизане на резултата лекарка тогава каза, "с такава спермограма е възможно да се забременее". … Притеснява ме трудното втечняване, това опасно ли е, защото в изследването беше вписано с ” !!!”?.."

in vitro: "Да, възможно е да се забременее след инсеминация, тъй като при трудното втечняване, колкото и да се лежи и да се заема поза “свещ”- това не може да втечни достатъчно сперматозоидите и те си стоят в семенната плазма като “капсуловани” в гел. Именно двойки с такъв проблем са най-благодатни за инсеминация, тъй като проблемът, който пречи е минимален. Процентът на достигане до бременност е много голям, ако материалът се обработи добре и се извлекат подвижните сперматозоиди, а това изисква определена по-продължителна обработка, която не може да се получи при депозиране във влагалището..."

Rommi: "... Позицията ми да казвам, че е по-добре да се прави разширена спермограма, произтича от моя личен опит.... На мен тази `яснота` ми отне 3 години.... и затова казвам, че от обикновената не става ясно какво е състоянието.... "

in vitro: "Тук абсолютно те подкрепям, защото според мен добрата и правилна диагностика и откриване на проблема от рано (макар и скъпо) улеснява нещата по пътя за лечение на конкретен проблем, в противен случай се изразходват за него повече средства в много дълъг период от време, без конкретен резултат .. на всичкото отгоре това коства много нерви.... Имали сме случаи, в които жените идват при нас след като са опитали на 10 места инсеминации, изтощени откъм пари и нерви, а когато разберат, че инсеминация няма да помогне, защото има запушване на тръбите или при мъжа им липсва сперматогенеза и на нас и на тях им се плаче, а да лекуваш такива пациенти е трудно, защото някои от тях отдавна са загубили вяра в методите и специалистите.
Добра диагностика трябва..."Дискусия с in vitro в клуб "Проблемно забременяване"